Babeczki brownie z owocami
Babeczki brownie z owocami
Idealny i najłatwiejszy przepis na babeczki brownie, którego szukasz. Słodki i pełen czekoladowego smaku przepis, który przygotujesz w jednej misce, gotowy po 40 minutach w piekarniku. Na śniadanie, deser czy przekąskę o północy - te babeczki brownie zaspokoją każdą zachciankę.
Co sprawia, że babeczki brownie są takie pyszne?
Konsystencja - lekko ciągnący, aksamitny środek babeczek i chrupiąca skórka sprawia, że naprawdę trudno oprzeć się babeczkom brownieCzekolada - babeczki brownie możesz zrobić z dowolną czekoladą gorzką 60, 70 lub 80%, wszystkie będą pasować. Wybierz więc swoją ulubioną markę, z której robisz ciasta.Owoce - świeże, soczyste i kwaskowate owoce idealnie komponują się ze słodyczą i gorzką czekoladą
Sposób, w jaki wierzch babeczek brownie pęka podczas pieczenia, sprawia, że są jeszcze bardziej apetyczne, a niedługo po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe, nie mają sobie równych i nikt im się nie oprze!
Łatwe i szybkie babeczki brownie
Babeczki brownie są banalne w wykonaniu, a składniki dostępne w każdym sklepie. Te babeczki zawsze wychodzą, nie musisz się obawiać, że będą niedopieczone, lub spalone. Ciasto, z którego są wykonane, wiele wybacza i dzięki łatwości z jaką je wykonasz, nie pominiesz żadnego ze składników. Masę na babeczki przygotujesz w jednej misce, wystarczy do tego zwykły mikser, a po przełożeniu do formy po prostu zostaw je na 40 minut w rozgrzanym piekarniku.
Piękno babeczek brownie
Te babeczki są super czekoladowe i bogate. Góra babeczki ma taką samą teksturę jak wierzch ciastka, a gdy się przez nią przebijesz, środek jest niesamowicie miękki i pyszny. To najlepsze z możliwych połączeń. Owoce, poprzez kontrast, dopełniają smak.
Wybór owoców do babeczek brownie
W tym przepisie borówki tworzą kompozycję z ciastem brownie, ale różne inne owoce też będą pasować; muszą być świeże i nieprzesadnie soczyste, bo przeciwnym razie, ciasto może się nie udać. Do babeczek możesz dodać: porzeczki, banany, jagody, morele czy maliny, czerwone bezpestkowe winogrona.
Przepis na babeczki brownie z owocami
Składniki:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej1 łyżka wody185g masła3 łyżki kakao w proszku200 g brązowego cukru100 g cukru białego1 łyżeczka esencji waniliowej2 jajka280 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej100 g borówek2 łyżki oleju24 całe borówki100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o małych oczkach200 g śmietany do ubijania1 łyżeczka nasion wanilii1 łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, a następnie nasmaruj 12-otworową formę do muffinek olejem lub masłem. Wytnij 12 kwadratów papieru do pieczenia i wciśnij je w otwory na muffinki, pozostawiając odstające brzegi.(Uwaga: jeśli wolisz, możesz użyć papierowych papilotek do muffinek, ale upewnij się, że są one bardzo dobrej jakości, odporne na tłuszcz. Ilość masła i oleju w tym przepisie sprawia, że te muffinki mogą być zbyt tłuste jak na standardowe foremki.)2. Do garnka na małym ogniu wsyp startą gorzką czekoladę - 100 g, kawę i kakao, wlej wodę i wrzuć masło i mieszaj, aż masło się rozpuści. Dodaj cukry i esencję waniliową. Gotuj delikatnie, często mieszając, przez 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut do ostygnięcia.(Uwaga: jeśli nie pozwolisz, aby mieszanina lekko ostygła, jajka prawdopodobnie się zetną, dlatego etap studzenia jest naprawdę ważny.)3. Gdy mieszanina lekko ostygnie, wbij jajka i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj mikserem przez kilka minut. Dodaj olej.4. Rozgnieć lekko borówki palcami i wymieszaj z ciastem, następnie wymieszaj z grubo posiekaną czekoladą. Ostrożnie przelej miksturę do przygotowanej foremki na muffinki. Delikatnie wciśnij kilka borówek na wierzch każdej babeczki.5. Piecz przez 40 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw blachę na muffinki na kratce do ostygnięcia.
6. Przygotuj bitą śmietanę: Aby uzyskać ją szybciej, umieść miskę do miksowania i trzepaczkę / trzepaczki (jeśli używasz miksera ręcznego lub stojącego) w zamrażarce do schłodzenia przez co najmniej 15 minut. Następnie połącz w misce schłodzoną śmietanę, cukier puder i wanilię. Zacznij miksować na niskich obrotach i zwiększaj do średnio-wysokich. Kontynuuj miksowanie, aż ilość śmietany zwiększy się prawie dwukrotnie.
7. Podawaj babeczki brownie z kleksem bitej śmietany i świeżymi owocami.
undefined