Babeczki brownie z owocami
pixabay.com

Babeczki brownie z owocami

Idealny i najłatwiejszy przepis na babeczki brownie, którego szukasz. Słodki i pełen czekoladowego smaku przepis, który przygotujesz w jednej misce, gotowy po 40 minutach w piekarniku. Na Śniadanie, deser czy przekąskę o północy - te babeczki brownie zaspokoją każdą zachciankę.

Babeczki brownie z owocami

Idealny i najłatwiejszy przepis na babeczki brownie, którego szukasz. Słodki i pełen czekoladowego smaku przepis, który przygotujesz w jednej misce, gotowy po 40 minutach w piekarniku. Na śniadanie, deser czy przekąskę o północy - te babeczki brownie zaspokoją każdą zachciankę.

Co sprawia, że babeczki brownie są takie pyszne?

Konsystencja - lekko ciągnący, aksamitny środek babeczek i chrupiąca skórka sprawia, że naprawdę trudno oprzeć się babeczkom brownie
Czekolada - babeczki brownie możesz zrobić z dowolną czekoladą gorzką 60, 70 lub 80%, wszystkie będą pasować. Wybierz więc swoją ulubioną markę, z której robisz ciasta.
Owoce - świeże, soczyste i kwaskowate owoce idealnie komponują się ze słodyczą i gorzką czekoladą

Sposób, w jaki wierzch babeczek brownie pęka podczas pieczenia, sprawia, że ​​są jeszcze bardziej apetyczne, a niedługo po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe, nie mają sobie równych i nikt im się nie oprze!

Łatwe i szybkie babeczki brownie

Babeczki brownie są banalne w wykonaniu, a składniki dostępne w każdym sklepie. Te babeczki zawsze wychodzą, nie musisz się obawiać, że będą niedopieczone, lub spalone. Ciasto, z którego są wykonane, wiele wybacza i dzięki łatwości z jaką je wykonasz, nie pominiesz żadnego ze składników. Masę na babeczki przygotujesz w jednej misce, wystarczy do tego zwykły mikser, a po przełożeniu do formy po prostu zostaw je na 40 minut w rozgrzanym piekarniku.

Piękno babeczek brownie

Te babeczki są super czekoladowe i bogate. Góra babeczki ma taką samą teksturę jak wierzch ciastka, a gdy się przez nią przebijesz, środek jest niesamowicie miękki i pyszny. To najlepsze z możliwych połączeń. Owoce, poprzez kontrast, dopełniają smak.

Wybór owoców do babeczek brownie

W tym przepisie borówki tworzą kompozycję z ciastem brownie, ale różne inne owoce też będą pasować; muszą być świeże i nieprzesadnie soczyste, bo przeciwnym razie, ciasto może się nie udać. Do babeczek możesz dodać: porzeczki, banany, jagody, morele czy maliny, czerwone bezpestkowe winogrona.

Przepis na babeczki brownie z owocami

Składniki:

1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wody
185g masła
3 łyżki kakao w proszku
200 g brązowego cukru
100 g cukru białego
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
100 g borówek
2 łyżki oleju
24 całe borówki
100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o małych oczkach
200 g śmietany do ubijania
1 łyżeczka nasion wanilii
1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, a następnie nasmaruj 12-otworową formę do muffinek olejem lub masłem. Wytnij 12 kwadratów papieru do pieczenia i wciśnij je w otwory na muffinki, pozostawiając odstające brzegi.
(Uwaga: jeśli wolisz, możesz użyć papierowych papilotek do muffinek, ale upewnij się, że są one bardzo dobrej jakości, odporne na tłuszcz. Ilość masła i oleju w tym przepisie sprawia, że ​​te muffinki mogą być zbyt tłuste jak na standardowe foremki.)
2. Do garnka na małym ogniu wsyp startą gorzką czekoladę - 100 g, kawę i kakao, wlej wodę i wrzuć masło i mieszaj, aż masło się rozpuści. Dodaj cukry i esencję waniliową. Gotuj delikatnie, często mieszając, przez 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut do ostygnięcia.
(Uwaga: jeśli nie pozwolisz, aby mieszanina lekko ostygła, jajka prawdopodobnie się zetną, dlatego etap studzenia jest naprawdę ważny.)
3. Gdy mieszanina lekko ostygnie, wbij jajka i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj mikserem przez kilka minut. Dodaj olej.
4. Rozgnieć lekko borówki palcami i wymieszaj z ciastem, następnie wymieszaj z grubo posiekaną czekoladą. Ostrożnie przelej miksturę do przygotowanej foremki na muffinki. Delikatnie wciśnij kilka borówek na wierzch każdej babeczki.
5. Piecz przez 40 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw blachę na muffinki na kratce do ostygnięcia.

6. Przygotuj bitą śmietanę: Aby uzyskać ją szybciej, umieść miskę do miksowania i trzepaczkę / trzepaczki (jeśli używasz miksera ręcznego lub stojącego) w zamrażarce do schłodzenia przez co najmniej 15 minut. Następnie połącz w misce schłodzoną śmietanę, cukier puder i wanilię. Zacznij miksować na niskich obrotach i zwiększaj do średnio-wysokich. Kontynuuj miksowanie, aż ilość śmietany zwiększy się prawie dwukrotnie.

7. Podawaj babeczki brownie z kleksem bitej śmietany i świeżymi owocami.

Następny artykuł