Babeczki Renifery – pyszny deser na święta i nie tylko
Babeczki Renifery – składniki:
180 g miękkiego masła,
100 g wiśni kandyzowanych lub z syropu (niekoniecznie),
180 g drobnego cukru,
szczypta soli,
3 jajka,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
180 g mąki,
3/4 łyżeczki cynamonu,
2 pełne łyżeczki przyprawy piernikowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki mleka.
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka,
250 g miękkiego masła,
2 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 żółtka,
1 torebka cukru waniliowego.
oraz:
precelki na rogi,
czerwone płaskie groszki na noski,
czarne lub granatowe groszki na oczy.
Przygotowanie babeczek Reniferów
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj papilotki na stelażu lub powkładaj zwykłe papilotki we wgłębienia formy. Masło ucieraj z cukrem przez 7–8 minut, aż będzie bardzo puszyste. Dodawaj po troszku jajka, cały czas ubijając. Wymieszaj z wanilią, cynamonem, przyprawą piernikową i solą. Następnie połącz z przesianą mąką razem z proszkiem do pieczenia i solą (można mikserem na bardzo wolnych obrotach) oraz z mlekiem.
Masę nałóż do papilotek, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 18–20 minut, aż urosną i będą lekko zrumienione, a patyczek wetknięty w środek pozostanie suchy. Po ostudzeniu same babeczki (bez dekoracji) możesz przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku).
Masa budyniowa: Odlej 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym, cukrem oraz żółtkami. Resztę mleka zagotuj i dolej połączone składniki. Wymieszaj, jeszcze raz zagotuj, odstaw z ognia i ostudź. Zmiksuj masło i dodawaj po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej.
Precelki przekrój bardzo delikatnie lub połam, uzyskując kształt rogów (w razie potrzeby możesz skleić pokruszone rogi odrobiną wody). Babeczki posmaruj grubo masą budyniową (można wycisnąć szprycą – rękawem cukierniczym), udekoruj precelkami i groszkami.