Smakosze.pl
Babeczki Renifery – pyszny deser na święta i nie tylko

pixabay.com

Babeczki Renifery – pyszny deser na święta i nie tylko

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Babeczki Renifery to puszysty i rozpływający się w ustach deser. Babeczki na wierzchu mają polewę czekoladową, a ich rogi wykonane są z precelków przedzielonych na pół. Idealnie nadają się na święta Bożego Narodzenia. Jak przygotować babeczki Renifery?

Babeczki Renifery – składniki:

  • 180 g miękkiego masła,

  • 100 g wiśni kandyzowanych lub z syropu (niekoniecznie),

  • 180 g drobnego cukru,

  • szczypta soli,

  • 3 jajka,

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

  • 180 g mąki,

  • 3/4 łyżeczki cynamonu,

  • 2 pełne łyżeczki przyprawy piernikowej,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 2 łyżki mleka.

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka,

  • 250 g miękkiego masła,

  • 2 łyżki mąki pszennej,

  • 3 łyżki cukru,

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 2 żółtka,

  • 1 torebka cukru waniliowego.

oraz:

  • precelki na rogi,

  • czerwone płaskie groszki na noski,

  • czarne lub granatowe groszki na oczy.

Przygotowanie babeczek Reniferów

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj papilotki na stelażu lub powkładaj zwykłe papilotki we wgłębienia formy. Masło ucieraj z cukrem przez 7–8 minut, aż będzie bardzo puszyste. Dodawaj po troszku jajka, cały czas ubijając. Wymieszaj z wanilią, cynamonem, przyprawą piernikową i solą. Następnie połącz z przesianą mąką razem z proszkiem do pieczenia i solą (można mikserem na bardzo wolnych obrotach) oraz z mlekiem.

Masę nałóż do papilotek, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 18–20 minut, aż urosną i będą lekko zrumienione, a patyczek wetknięty w środek pozostanie suchy. Po ostudzeniu same babeczki (bez dekoracji) możesz przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku).

Masa budyniowa: Odlej 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym, cukrem oraz żółtkami. Resztę mleka zagotuj i dolej połączone składniki. Wymieszaj, jeszcze raz zagotuj, odstaw z ognia i ostudź. Zmiksuj masło i dodawaj po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej.

Precelki przekrój bardzo delikatnie lub połam, uzyskując kształt rogów (w razie potrzeby możesz skleić pokruszone rogi odrobiną wody). Babeczki posmaruj grubo masą budyniową (można wycisnąć szprycą – rękawem cukierniczym), udekoruj precelkami i groszkami.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >
Babka piaskowa

Przepisy

Lekkie i proste ciasto piaskowe

Czytaj więcej >