Babeczki Renifery – pyszny deser na święta i nie tylko
Babeczki Renifery – składniki:
-
180 g miękkiego masła,
-
100 g wiśni kandyzowanych lub z syropu (niekoniecznie),
-
180 g drobnego cukru,
-
szczypta soli,
-
3 jajka,
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
-
180 g mąki,
-
3/4 łyżeczki cynamonu,
-
2 pełne łyżeczki przyprawy piernikowej,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
2 łyżki mleka.
Masa budyniowa:
-
1/2 litra mleka,
-
250 g miękkiego masła,
-
2 łyżki mąki pszennej,
-
3 łyżki cukru,
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-
2 żółtka,
-
1 torebka cukru waniliowego.
oraz:
-
precelki na rogi,
-
czerwone płaskie groszki na noski,
-
czarne lub granatowe groszki na oczy.
Przygotowanie babeczek Reniferów
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj papilotki na stelażu lub powkładaj zwykłe papilotki we wgłębienia formy. Masło ucieraj z cukrem przez 7–8 minut, aż będzie bardzo puszyste. Dodawaj po troszku jajka, cały czas ubijając. Wymieszaj z wanilią, cynamonem, przyprawą piernikową i solą. Następnie połącz z przesianą mąką razem z proszkiem do pieczenia i solą (można mikserem na bardzo wolnych obrotach) oraz z mlekiem.
Masę nałóż do papilotek, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 18–20 minut, aż urosną i będą lekko zrumienione, a patyczek wetknięty w środek pozostanie suchy. Po ostudzeniu same babeczki (bez dekoracji) możesz przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku).
Masa budyniowa: Odlej 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym, cukrem oraz żółtkami. Resztę mleka zagotuj i dolej połączone składniki. Wymieszaj, jeszcze raz zagotuj, odstaw z ognia i ostudź. Zmiksuj masło i dodawaj po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej.
Precelki przekrój bardzo delikatnie lub połam, uzyskując kształt rogów (w razie potrzeby możesz skleić pokruszone rogi odrobiną wody). Babeczki posmaruj grubo masą budyniową (można wycisnąć szprycą – rękawem cukierniczym), udekoruj precelkami i groszkami.