Biorę polędwiczki wieprzowe, boczek i zaplatam z nich warkocz. Ten genialny trik zachwyca rodzinę i gości
Ten niezwykle prosty przepis zmienia zwykłą polędwiczkę wieprzową w niepowtarzalne dzieło. Choć danie wygląda bardzo efektownie, nie jest ani trochę trudniejsze w przygotowaniu od wersji, którą pieczemy na co dzień. Oczywiście, tylko dla osób, które potrafią zapleść warkocz.
Warkocz z mięsa
Kilka prostych zabiegów ujętych w tym przepisie sprawia, że polędwiczka wieprzowa – mięso raczej chude – pozostanie soczyste i pełne smaku. Odpowiada za to między innymi boczek – tłuszczowy dodatek do tego mięsa, marynata oraz sposób, w jaki pieczemy obsmażone wcześniej mięso.
Posiłek taki jest dość szybki w przygotowaniu, a polędwica wieprzowa to jedno z popularniejszych mięs w polskich sklepach. Danie sprawdzi się więc na codzienny obiad, ale wygląda niezwykle odświętnie. Oczywiście podane przy ważniejszej okazji będzie także ozdobą stołu, całkiem tanią jak na tak wytworne danie.
Ten drwal grilluje najlepiej na świecie. Nam zdradza, co jest w grillowaniu najważniejszeSmażona i pieczona wieprzowina
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Dorfrezepte, gdzie pieczeń przed wstawieniem do piekarnika wysmarowana jest ketchupem. Można w to miejsce użyć innych sosów (polecamy sos barbecue!), a także marynaty podobnej do tej, jaką przygotowujemy do grillowanych mięs.
Składniki
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 3 łyżki sosu barbecue (lub ketchupu albo marynaty do mięsa)
- 1 główka czosnku
- 2-3 gałązki rozmarynu
- Sól, pieprz
Pieczona polędwiczka
Polędwiczkę czyścimy, myjemy i dokładnie osuszamy. Przekrawamy ją wzdłuż na pół tak, by powstały dwa szerokie pasy. Każdy z nich przekrawamy dalej wzdłuż na trzy części. Oprószamy je solą i pieprzem, nacieramy i odstawiamy na kilka chwil.
Trzy paski wieprzowiny układamy równolegle do siebie, każdy z nich przykrywamy plastrem boczku i związujemy je razem na końcu sznurkiem wędliniarskim. Zaplatamy trzy paski w warkocze takie same jak te, które robimy na włosach – na zmianę prawy i lewy pas przekładamy między pozostałe dwa. Na końcu związujemy ponownie nitką wędliniarską. Tak samo postępujemy z pozostałymi fragmentami mięsa.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane albo łyżkę masła na oleju do smażenia. Układamy przekrojony na pół czosnek (lub zmiażdżone płazem noża ząbki czosnku) i gałązki rozmarynu. Smażymy przez chwilę, żeby masło przejęło smak przypraw. Następnie odsuwamy je na bok i układamy warkocze z wieprzowiny.
Mięso obsmażamy z obu stron, aż będzie złociste. Nie musi być gotowe w środku, ponieważ za chwilę wędruje do piekarnika. Przekładamy je więc do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Od wierzchu dokładnie smarujemy je sosem barbecue (lub innym – ulubionym). Obok układamy rozmaryn i czosnek z patelni. Nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu dajemy mięsu odpocząć przez kolejne 10 minut i podajemy.
Wypróbuj też przepisy na nietypowe ziemniaczane kulki i leczo z ogórkiem kiszonym.