Smakosze.pl Przepisy Babeczki tiramisu
pixabay.com

Babeczki tiramisu

27 kwietnia 2021
Autor tekstu: Kopeć Dorota

Babeczki tiramisu.

W przygotowaniu każdego tiramisu, zarówno dużego ciasta, jak i babeczek, niezmiernie ważne są 2 składniki – kawa i kakao. To główne elementy tego deseru, dlatego warto  skupić się na nich. Kawa, którą zaparzymy do nasączenia ciasta, powinna być bardzo mocna. Pamiętajmy, aby nie dodawać do niej mleka – musi być czarna, a kakao powinno być gorzkie. To właśnie taki jego rodzaj najlepiej komponuje się z nieco cierpkim i kwaśnym smakiem kawy i słodkim smakiem sera mascarpone.

undefined

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów mąki pszennej

  • 4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej

  • 200 gramów cukru

  • 4 łyżki stołowe kakao

  • 6 jajek

  • ¾ szklanki czarnej kawy

  • ¾ szklanki likieru kawowego.

Składniki na krem:

  • 12 łyżek stołowych cukru pudru

  • ½ szklanki kakao

  • 8 żółtek

  • 500 gramów sera mascarpone.

Przygotowanie:

Do przygotowania babeczek tiramisu z tego przepisu będą nam potrzebne 2 foremki do muffinek po 12 otworów każda. Będziemy zatem potrzebować także 24 papierowych lub silikonowych papilotek. Foremki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.

Wbijamy jajka do miski, oddzielając równocześnie białka od żółtek. Białka ubijamy przy pomocy miksera na sztywną pianę. W trakcie miksowania stopniowo dodajemy cukier. Pianę przez cały ten czas miksujemy.

Po kilku minutach piana powinna być gotowa. Jeśli chcemy sprawdzić, czy jest wystarczająco sztywna, możemy przechylić miskę. Jeżeli białka nie będą się wylewać, oznacza to, że piana jest dobrze ubita.

Następnie kontynuujemy ubijanie, jednocześnie dodając stopniowo żółtka.

Do mieszanki jajek i cukru dodajemy także mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Dobrze jest przesiać obie mąki przez sito (bezpośrednio do miski), aby ciasto było pulchniejsze i lepiej napowietrzone.

Po wsypaniu obu rodzajów mąki nieco zmniejszamy obroty na mikserze, aby mąki nie wysypały się poza miskę. Miksujemy całość do momentu, w którym masa nie będzie miała żadnych grudek.

Gotową masę dzielimy na 2 części.

Połowę masy wylewamy do papilotek. Powinny być w tym momencie zapełnione do połowy.

Masę w papilotkach posypujemy kakao.

Na warstwę kakao wylewamy drugą część masy.

Babeczki tiramisu wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut. Warto w trakcie pieczenia sprawdzać przy pomocy patyczka, w jakim stanie jest ciasto. W momencie, w którym będzie suche, możemy wyjąć babeczki z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Podczas gdy nasze babeczki tiramisu będą stygły, możemy zabrać się za przygotowanie kremu z sera mascarpone. W tym celu podgrzewamy w garnku szklankę wody. Zagotowany płyn zdejmujemy z ognia. Na garnku kładziemy miskę żaroodporną i wbijamy do niej żółtka. Zaczynamy je ubijać.

W trakcie ubijania dodajemy cukier puder. Powinno to potrwać kilka minut.

Masa powinna być lekko ciepła i puszysta. Wówczas możemy skończyć ubijanie nad kąpielą wodną i kontynuować je już na zimno.

Ubijanie powinniśmy kontynuować jeszcze przez 2-3 minuty.

W drugiej misce umieszczamy ser mascarpone. Miksujemy go na gładko. Dodajemy ubite z cukrem pudrem żółtka. Ponownie miksujemy. Róbmy to na niewielkich obrotach.

Po kilkudziesięciu sekundach masa powinna być gotowa.

W tym momencie możemy nasączyć babeczki tiramisu, ponieważ powinny już zdążyć ostygnąć. Mieszamy więc ze sobą czarną kawę i likier kawowy. Powstałą mieszanką polewamy wszystkie babeczki. Pilnujmy, aby nie zmoczyć ich zbyt mocno.

Na nasączone babeczki wykładamy gotowy krem z sera mascarpone i żółtek. Posypujemy wszystkie muffinki kakao.

Umieszczamy foremki z babeczkami w lodówce. Powinny tam spędzić przynajmniej 60 minut, aby krem mógł dobrze się schłodzić.

Babeczki tiramisu z czekoladą.

Babeczki tiramisu możemy upiec również z dodatkiem gorzkiej czekolady. Należy dokładnie posiekać na drobno 200 gramów czekolady gorzkiej i dodać ją do masy na etapie miksowania całości z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.

Gorzka czekolada w babeczkach będzie jednocześnie lekko roztopiona, ale nadal chrupiąca.

Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Kopeć Dorota

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy