Smakosze.pl
Babka czekoladowa

pixabay.com

Babka czekoladowa - pyszne ciasto nie tylko na Wielkanoc

9 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Babka czekoladowa to pyszne i proste ciasto, które możesz upiec nie tylko na Wielkanoc. To ciasto, które dzięki swojej uniwersalności z pewnością będzie smakować każdemu! Jeśli masz mało czasu i chcesz w krótkim czasie przygotować pyszny deser dla Twoich gości, babka czekoladowa jest dla Ciebie.

Skąd się wzięły babki?

Według dostępnych informacji, nazwa bab pochodzi od skojarzenia z długimi spódnicami noszonymi wiele lat temu przez kobiety. Spódnice te u góry były węższe i rozchodziły się ku dołowi, podobnie jak ma to miejsce w przypadku bab, które jemy obecnie. Zgodnie z tradycją babki spożywano, by zapewnić sobie dostatek. Obecnie z uwagi na różnorodność przepisów, mimo że babka wciąż kojarzona jest ze świętami wielkanocnymi, piecze się ją nawet na codzienny deser.

Jak przyrządzić babkę czekoladową?

Przygotowanie babki czekoladowej, razem z pieczeniem powinno ci zająć około godziny. Składniki nie są specjalnie wyszukane, w większości są to produkty, które każdy z nas ma na co dzień w domu.

składniki:

  • 120 g gorzkiej czekolady

  • 150 g masła

  • 150 g cukru

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mleka

  • 200 g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka kakao

przygotowanie:

  • Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić

  • Miękkie masło pokroić na kawałki, włożyć do miski, dodać cukier i zmiksować do postaci puszystego kremu. Następnie stopniowo dodawać jajka, cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita dodać rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszać.

  • W miseczce wymieszać kakao, proszek do pieczenia i mąkę, a następnie dodać ją do masy i całość wymieszać powoli i dokładnie łyżką.

  • Przygotować formę na babkę i posmarować ją dokładnie masłem, by po upieczeniu ciasto dobrze odchodziło. Przelać całą masę do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut.

  • Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone.

Na koniec ciasto możesz polać lukrem lub polewą czekoladową.

Jak zrobić lukier?

składniki:

  • 100 g cukru pudru

  • 3 łyżki wody

  • 2 łyżki soku z cytryny

przygotowanie:

  • Cukier puder przesiać przez sitko o drobnych oczkach do miski, żeby pozbyć się grudek.

  • Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wymieszać dokładnie, a jeśli masa jest gęsta, dodać trochę wody i pomieszać. Jeśli natomiast masa okaże się za rzadka, dodać do niej po niewielkiej ilości cukru pudru i cały czas mieszać kontrolująć pojawienie się pożądanej konsystencji.

Jak zrobić polewę czekoladową?

składniki:

  • 80 ml śmietany 36%

  • 100 g czekolady deserowej

przygotowanie:

  • Czekoladę wyjąć z opakowania i posiekać drobno.

  • Do małego garnka wlać śmietanę. Następnie podgrzać i zdjąć z palnika.

  • Do śmietany dodać czekoladę i na chwilę odstawić, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. 

Jak zrobić czekoladową babkę w wersji fit?

Jeśli na co dzień lubicie zajadać się ciastami lub po prostu szukacie zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych wypieków, warto jest wypróbować przepis na czekoladową fit babkę.

składniki:

  • 260 g mąki gryczanej

  • 4 jajka

  • 80 ml oleju rzepakowego

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki kakao

  • 80 g cukru brązowego

  • 200 g borówek amerykańskich

  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

przygotowanie:

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C

  • Borówki dokładnie umyć i odłożyć do wyschnięcia

  • Do miski wbić jajka i miksować do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać cukier, powoli i stopniowo cały czas miksując.Dodać też olej i jogurt, wymieszać.

  • Przez sitko przesiać mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i wsypać do miski, w której są pozostałe składniki, ciągle miksując.

  • Jeśli masa będzie już gładka, a wszystkie składniki połączą się, dodać do niej borówki amerykańskie i wymieszać ręcznie.

  • Przygotować formę na babkę i posmarować ją masłem

  • Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut, sprawdzając drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe

undefined

Dzięki swojej delikatnej kwasowości borówki świetnie przełamią smak babki. Borówki możesz zastąpić również innymi owocami np. wiśniami, jagodami lub czereśniami. Babka gryczana z pewnością różni się nieco smakiem od standardowej, z mąki pszennej, ale z pewnością warto jej spróbować, bo będzie smakować!

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >
Placki z cukinii i botwinki

Przepisy

Smakowite, lekkie i zdrowe placki z botwiny i cukinii

Czytaj więcej >
Anna Lewandowska

Przepisy

Niezwykły przepis na rosół według Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >