Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babka czekoladowa - pyszne ciasto nie tylko na Wielkanoc
Marciszyn Iga
Marciszyn Iga 09.05.2021 02:00

Babka czekoladowa - pyszne ciasto nie tylko na Wielkanoc

Babka czekoladowa
pixabay.com

Skąd się wzięły babki?

Według dostępnych informacji, nazwa bab pochodzi od skojarzenia z długimi spódnicami noszonymi wiele lat temu przez kobiety. Spódnice te u góry były węższe i rozchodziły się ku dołowi, podobnie jak ma to miejsce w przypadku bab, które jemy obecnie. Zgodnie z tradycją babki spożywano, by zapewnić sobie dostatek. Obecnie z uwagi na różnorodność przepisów, mimo że babka wciąż kojarzona jest ze świętami wielkanocnymi, piecze się ją nawet na codzienny deser.

Jak przyrządzić babkę czekoladową?

Przygotowanie babki czekoladowej, razem z pieczeniem powinno ci zająć około godziny. Składniki nie są specjalnie wyszukane, w większości są to produkty, które każdy z nas ma na co dzień w domu.

składniki:

  • 120 g gorzkiej czekolady

  • 150 g masła

  • 150 g cukru

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mleka

  • 200 g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka kakao

przygotowanie:

  • Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić

  • Miękkie masło pokroić na kawałki, włożyć do miski, dodać cukier i zmiksować do postaci puszystego kremu. Następnie stopniowo dodawać jajka, cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita dodać rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszać.

  • W miseczce wymieszać kakao, proszek do pieczenia i mąkę, a następnie dodać ją do masy i całość wymieszać powoli i dokładnie łyżką.

  • Przygotować formę na babkę i posmarować ją dokładnie masłem, by po upieczeniu ciasto dobrze odchodziło. Przelać całą masę do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut.

  • Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone.

Na koniec ciasto możesz polać lukrem lub polewą czekoladową.

Jak zrobić lukier?

składniki:

  • 100 g cukru pudru

  • 3 łyżki wody

  • 2 łyżki soku z cytryny

przygotowanie:

  • Cukier puder przesiać przez sitko o drobnych oczkach do miski, żeby pozbyć się grudek.

  • Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wymieszać dokładnie, a jeśli masa jest gęsta, dodać trochę wody i pomieszać. Jeśli natomiast masa okaże się za rzadka, dodać do niej po niewielkiej ilości cukru pudru i cały czas mieszać kontrolująć pojawienie się pożądanej konsystencji.

Jak zrobić polewę czekoladową?

składniki:

  • 80 ml śmietany 36%

  • 100 g czekolady deserowej

przygotowanie:

  • Czekoladę wyjąć z opakowania i posiekać drobno.

  • Do małego garnka wlać śmietanę. Następnie podgrzać i zdjąć z palnika.

  • Do śmietany dodać czekoladę i na chwilę odstawić, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. 

Tagi: