Babka czekoladowa - pyszne ciasto nie tylko na Wielkanoc
Skąd się wzięły babki?
Według dostępnych informacji, nazwa bab pochodzi od skojarzenia z długimi spódnicami noszonymi wiele lat temu przez kobiety. Spódnice te u góry były węższe i rozchodziły się ku dołowi, podobnie jak ma to miejsce w przypadku bab, które jemy obecnie. Zgodnie z tradycją babki spożywano, by zapewnić sobie dostatek. Obecnie z uwagi na różnorodność przepisów, mimo że babka wciąż kojarzona jest ze świętami wielkanocnymi, piecze się ją nawet na codzienny deser.
Jak przyrządzić babkę czekoladową?
Przygotowanie babki czekoladowej, razem z pieczeniem powinno ci zająć około godziny. Składniki nie są specjalnie wyszukane, w większości są to produkty, które każdy z nas ma na co dzień w domu.
składniki:
120 g gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g cukru
3 jajka
3 łyżki mleka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
przygotowanie:
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić
Miękkie masło pokroić na kawałki, włożyć do miski, dodać cukier i zmiksować do postaci puszystego kremu. Następnie stopniowo dodawać jajka, cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita dodać rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszać.
W miseczce wymieszać kakao, proszek do pieczenia i mąkę, a następnie dodać ją do masy i całość wymieszać powoli i dokładnie łyżką.
Przygotować formę na babkę i posmarować ją dokładnie masłem, by po upieczeniu ciasto dobrze odchodziło. Przelać całą masę do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut.
Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone.
Na koniec ciasto możesz polać lukrem lub polewą czekoladową.
Jak zrobić lukier?
składniki:
100 g cukru pudru
3 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
przygotowanie:
Cukier puder przesiać przez sitko o drobnych oczkach do miski, żeby pozbyć się grudek.
Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wymieszać dokładnie, a jeśli masa jest gęsta, dodać trochę wody i pomieszać. Jeśli natomiast masa okaże się za rzadka, dodać do niej po niewielkiej ilości cukru pudru i cały czas mieszać kontrolująć pojawienie się pożądanej konsystencji.
Jak zrobić polewę czekoladową?
składniki:
80 ml śmietany 36%
100 g czekolady deserowej
przygotowanie:
Czekoladę wyjąć z opakowania i posiekać drobno.
Do małego garnka wlać śmietanę. Następnie podgrzać i zdjąć z palnika.
Do śmietany dodać czekoladę i na chwilę odstawić, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy.