Smakosze.pl Przepisy Przepis na babkę migdałową
pixabay.com

Przepis na babkę migdałową

4 maja 2021
Autor tekstu: Kopeć Dorota

Babka migdałowa.

Urozmaiceniem do babki migdałowej może być polewa zarówno z białej, jak i ciemnej czekolady. Ciekawym rozwiązaniem będzie także połączenie czekolady białej z czekoladą mleczną. Babka migdałowa może być podawana także solo, bez żadnej polewy lub tradycyjnie polana lukrem. Dobrze sprawdzi się również cukier puder.

undefined

Składniki na ciasto:

·         40 gramów mąki pszennej

·         100 gramów migdałów zmielonych

·         8 łyżek stołowych cukru białego

·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·         3 jajka

·         80 gramów masła

·         130 gramów czekolady białej

·         2 łyżeczki skórki z pomarańczy

Składniki na polewę:

·         150 gramów czekolady białej

·         1 łyżka stołowa likieru pomarańczowego

·         80 mililitrów śmietanki 30%

·         1 łyżeczka skórki z pomarańczy

·         ½ szklanki płatków migdałów

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem w przygotowaniu babki migdałowej jest nastawienie piekarnika. Babka powinna się piec w urządzeniu nagrzanym do 180 stopni. Dobrze zrobić to wcześniej, aby od razu po sporządzeniu masy można było wlać ją do formy i od razu włożyć do piekarnika.

Warto również wcześniej przygotować formę do pieczenia. Należy wysmarować ją cienką warstwą masła. Można dodatkowo posypać ścianki formy mąką – wówczas ciasto na pewno nie przywrze do blachy.

Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do miski. Masło również siekamy na drobno. Oba składniki roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekoladę i masło należy ciągle mieszać. Kończymy to robić w momencie, w którym stworzą jednolitą masę. Nie powinniśmy jednak zbyt mocno jej rozgrzewać. Gdy tylko składniki się roztopią i połączą, zdejmujemy miskę znad gorącej wody i odkładamy.

Do drugiej miski wbijamy żółtka. Ucieramy je z cukrem, a następnie dodajemy do roztopionej czekolady i masła. Ponownie umieszczamy nad gorącą wodą. Wszystko dokładnie mieszamy.

Znów zdejmujemy miskę. Przesiewamy do niej mąkę. Dodajemy także proszek do pieczenia oraz mielone migdały. Całość mieszamy, aby masa dobrze się połączyła.

W osobnej misce ubijamy białka. Musimy stworzyć z nich sztywną, lśniącą pianę.

Gdy piana będzie ubita, powoli łączymy ją z wcześniej przygotowaną masą. Wszystkie składniki mieszamy w misce, uważając, aby nie rozbić piany.

Na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy.

Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy. Babkę pieczemy przez 35-40 minut w nagrzanym piekarniku.

W czasie, w którym babka będzie się piec, możemy przyrządzić polewę z białej czekolady. W tym celu w garnku zagotowujemy śmietankę. W trakcie gotowania dodajemy likier oraz skórkę z pomarańczy. Kiedy wszystkie składniki razem się zagotują, zdejmujemy garnek z ognia.

Do rozgrzanych składników płynnych dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Możemy także ją posiekać, by szybciej się roztopiła.

Całość dokładnie mieszamy aż czekolada połączy się z innymi składnikami.

Gdy babka się upiecze i lekko przestudzi, wyjmujemy ją z formy, a następnie polewamy polewą. Jeżeli w międzyczasie zdąży lekko zastygnąć, możemy na nowo lekko ją podgrzać. Następnie babkę odstawiamy i pozostawiamy do momentu, w którym polewa całkowicie zastygnie.

Podajemy na zimno.

undefined

Smacznego!

undefined

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/desery/babka/babka\_migdalowa/przepis.html

2. https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-migdalowa

3. https://aniagotuje.pl/przepis/anielska-babka-z-maki-migdalowej

undefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Kopeć Dorota

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy