Barszcz grzybowy - klarowna, tradycyjna zupa z uszkami
Barszcz grzybowy - składniki niezbędne do wykonania
Barszcz grzybowy:
-
ziele angielskie,
-
1 słoik litrowy suszonych grzybów,
-
cebula,
-
sól i pieprz,
-
marchewka,
-
pietruszka,
-
listek laurowy.
Uszka:
-
ugotowane grzyby i warzywa z zupy,
-
3 cebule,
-
mąka i zimna woda na ciasto pierogowe,
-
3 łyżki oliwy.
Przygotowanie barszczu grzybowego
Barszcz:
Suszone grzyby opłucz, zalej zimną wodą i namocz przez noc. Następnego dnia dodaj 2 litry wody i zagotuj. Do gotujących się grzybów dodaj obraną cebulę, marchewkę, kolendrę i gotuj do miękkości. Na koniec dopraw zupę solą, dodaj liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego
Odcedź zupę (włóż warzywa do farszu do uszek oraz cebulę), spróbuj wywaru i dopraw go w razie potrzeby. Zrób zasmażkę: 2 łyżki mąki (mąkę podsmażyć na patelni, mieszaj drewnianą łyżką, dodaj 2 łyżki oliwy, a następnie odstaw do ostygnięcia). Wlej zupę na łyżkę i posyp mąką i oliwą z oliwek. Wrzuć wszystko do garnka i zagotuj.
Uszka:
Pokrój cebulę w kosteczkę, a następnie zeszklij ją na oliwie z oliwek. Dodaj do nadzienia grzyby i warzywa. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Z mąki i zimnej wody zrób ciasto na pierogi (przesiej mąkę na desce do ciasta, zrób kopczyk, następnie stopniowo wlej wodę, zbieraj mąkę, jednocześnie mieszając składniki. Zagnieć ciasto na gładką kulkę i ugniataj, aż będzie elastyczna. Ciasto rozwałkuj, małą szklanką wykrój kółko, dodaj nadzienie, sklej brzegi jak pieróg, połącz końce pierożka, a następnie przechyl środek w drugą stronę.
Gotuj pierogi w osolonej wodzie do miękkości. Podawaj z barszczem grzybowym.
undefined