Zawiń jajko w folię i zalej wrzątkiem. Po 15 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia

Oto jeden ze sposobów, by ugotować doskonałe jajko na miękko. Wystarczy folia aluminiowa, minutnik i czajnik. Jest więc łatwo, nawet jeśli nie mamy pod ręką palnika i garnka.
Idealne jajka na miękko
Ugotowanie idealnego jajka na miękko jest nie lada wyzwaniem. Wszystko jest bowiem bardzo łatwe, jeśli potrafimy doskonale kontrolować warunki jego przyrządzania. Niestety, przeważnie to nie takie łatwe.
Dlaczego? Dlatego że jest tu wiele, jak to się mówi, ruchomych części. Jajka kupujemy w bardzo różnej wielkości – zwłaszcza te ekologiczne od kur zielononóżek potrafią różnić się od siebie nawet w jednym opakowaniu. Mają też różną wyjściową świeżość, a czasem też różną temperaturę – czasem wyjmujemy je z lodówki 10 minut, a czasem minutę przed gotowaniem.
Dłuższy czas gotowania jajek
W tej sytuacji niełatwo jest sprawić, by gotowanie jajek zawsze odniosło oczekiwany rezultat. Jednym z rozwiązań, które znają też doświadczeni kucharze, jest wydłużanie czasu przygotowania jajek. Do niego zaś potrzebne jest gotowanie w niższej temperaturze niż zazwyczaj.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Ma to sens: jeśli zamiast 5 minut pozwolimy jajku dochodzić przez np. 15 minut, każda dodatkowa minuta robi jajku mniejszą różnicę. Ujednolica to efekt gotowania: czy pojedyncze jajko wymagałoby pół minuty mniej, czy więcej – łatwiej znaleźć taki punkt, w którym wszystkie jajka na miękko są w porządku.
Zawiń jajka w folię aluminiową
Dlatego zawijamy je w folię aluminiową, by lepiej przewodziła ciepło, i zamiast gotować na ogniu – po prostu zalewamy wrzątkiem. Zasada jest prosta – robimy to w miseczce, najlepiej gotując na raz nie więcej niż dwa jajka. Po zalaniu nakrywamy, by woda nie stygła zbyt szybko, i odczekujemy kwadrans.
Tak przygotowane jajko studzimy i od razu podajemy. Jeśli mamy do dyspozycji jajka różnej wielkości – te najmniejsze można od razu przelać zimną wodą. Większe zaś mogą wystygnąć samoczynnie, w ten sposób dodatkowo nieco się zetną.
Gotowanie jajek w folii aluminiowej
Gotowanie jajek w folii aluminiowej w niegotującym się wrzątku ma jeszcze jedną zaletę. Można je nazwać potrawą piknikową. W rozmaitych improwizowanych kuchniach, jak w domkach wakacyjnych czy na działkach, łatwiej o czajnik niż o palnik.
Gotowanie w ten sposób jest domowym trikiem, namiastką metody stosowanej w dużych kuchniach, np. przy hotelowych śniadaniach. Tam dostępne są techniki, które pomagają utrzymać temperaturę jajek na poziomie gwarantującym idealne jajka przez długi czas. Jeśli zaś chodzi o gotowanie we wrzątku – nie ma przepisu idealnego, który sprawdziłby się zawsze.
Wypróbuj też przepisy na śledzie w śmietanie i domowy majonez.





































