Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie śledzie podaję zawsze w Wielki Piątek. 1 czynność jest kluczowa
Monika Dec
Monika Dec 14.04.2025 08:27

Takie śledzie podaję zawsze w Wielki Piątek. 1 czynność jest kluczowa

śledzie
fot. Canva

Śledzie w Wielki Piątek to już tradycja. W mojej rodzinie w ten dzień zawsze przygotowuje się je z tego prostego przepisu. Nie należy jednak zapomnieć o ważnej czynności - namoczeniu tych w mleku, dzięki temu usuniemy z nich nadmiar soli.

Śledzie na Wielki Piatek

Wielki Piątek to dzień, w którym katolików obowiązuje post ścisły i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Wierni mogą spożywać wtedy jedynie trzy posiłki w ciągu dnia, w tym jeden do syta. Nie należy się przejadać, ani sięgać po mięso, a także ugotowane na nim zupy. Kościół zakazuje też sięgania po słodycze. Dozwolone są natomiast dania postne. Są to m.in. potrawy mączne takie jak pierogi, czy kluski. Tego dnia powinny być jednak podane z bezmięsnym farszem. Kościół dozwala też jedzenie ryb. Nic dziwnego, że w wielu domach tradycją jest sięganie wtedy po śledzie. Prezentujemy dziś prosty przepis na te ryby. Być może skorzystasz z niego podczas tego ważnego dla katolików dnia.

Pyszne śledzie w śmietanie
fot. Canva

 

To tiramisu robię w dosłownie 10 minut. Wymaga zaledwie kilku składników

Jak przyrządzić śledzie na Wielki Piątek?

Postne śledzie na Wielki Piątek to prosta potrawa. Aby jednak smakowały całej rodzinie, należy pozbyć się z nich nadmiaru soli. Najprościej jest zrobić to, mocząc je w mleku. Ten napój wyciągnie z nich słony posmak i nada im delikatności. Wystarczy 1 godzina, żeby osiągnąć pożądany przez nas efekt.

Dalsza część tekstu pod filmem

Lista składników:

  • 3-4 filety śledziowe (wymoczone wcześniej w mleku)
  •  120 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ząbek czosnku
  • pęczek posiekanego koperku
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1 cebula

śledzie.jpg

Śledzie w sosie koperkowym

Wymoczone w mleku filety śledzi pokrój na mniejsze części i odstaw. Pokrój cebulę w kostkę, a następnie sparz ją wrzątkiem, aby stała się miękka. Posiekaj pęczek koperku.

Zajmij się przygotowaniem sosu. W osobnej misce wymieszaj ze sobą śmietanę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną cebulę oraz posiekany koperek. Dopraw mieszankę do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Zanurz w sosie pokrojone wcześniej śledzie i odstaw na godzinę do lodówki. Danie podawaj z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.

Sprawdź też przepis na postne pierogi i bezmięsną zapiekankę.

śledzie w słoiku
fot. Canva