Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na białą kiełbasę. Podam taką na Wielkanoc

Tomasz Strzelczyk ma nietypowy sposób na białą kiełbasę. Ten typowo wielkanocny produkt podaje w cebuli z miodem i jabłkiem. Jeśli uda nam się zdobyć kiełbasę odpowiednio wysokiej jakości, danie będzie powalająco smaczne i naprawdę wykwintne.
Biała kiełbasa na Wielkanoc
Są różne hipotezy na temat tego, dlaczego biała kiełbasa stała się prawdziwie wielkanocnym daniem. Jedna z nich mówi wręcz, że zważywszy swój kolor uważana była za postne danie. Jak by jednak nie było, nie ma Wielkiejnocy bez białej kiełbasy i odwrotnie.
Tomasz Strzelczyk ma sposób, by zmienić ją w niezwykły posiłek. Zwraca jednak uwagę, że obrabiając tak kiełbasę, należy używać surowej, a nie parzonej.
To jest po prostu dramat, co się dzieje w sieci. W większości przepisów biorą białą parzoną kiełbasę i jeszcze ją pieką przez pół godziny lub 40 minut. To jest brak jakiejkolwiek wyobraźni i zrozumienia w kuchni. Nie robimy tego, bo ona będzie sucha, będzie wiór, będzie wchodziła w zęby. Kiełbasa powinna być delikatna – upomina kucharz.

Danie z białą kiełbasą
Do duszenia składników potrawy Tomasz Strzelczyk używa soku jabłkowego. Podpowiada jednak doskonały zamiennik. Sugeruje, by użyć w przepisie w to miejsce cydru – musującego wina jabłkowego, podobnego konsystencją i mocą raczej do piwa.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg białej kiełbasy w cienkich pętach
- 3 cebule
- 2 jabłka
- 250 ml soku jabłkowego lub cytru
- 150 ml wody gazowanej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki majeranku
- 30 ml soku z cytryny
- Sól, pieprz
- Masło klarowane do smażenia

Biała kiełbasa według Strzelczyka
Białą kiełbasę zwijamy w ciasny rulon i szpadkami do szaszłyków spinamy ją, by nie rozwalała się na patelni. Na głębokiej patelni nadającej się do piekarnika rozgrzewamy masło klarowane. Układamy kiełbasę i smażymy na złocisto.
Cebulę kroimy w pióra, a jabłka – bez obierania – w łódeczki (wykrawając ogryzki). Kiełbasę odwracamy i smażymy z drugiej strony. Następnie zdejmujemy ją na talerz.
Na tłuszcz po kiełbasie wrzucamy cebulę. Na niewielkim ogniu dusimy ją przez 10-15 minut, aż będzie szklista i przyrumieniona. W międzyczasie dodajemy miód, musztardę i majeranek. Ścieramy do środka czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem.

Sok jabłkowy mieszamy z wodą gazowaną i sokiem z cytryny. Zalewamy nim cebulę na patelni. Doprowadzamy do wrzenia.
Kiełbasę układamy na patelni i okładamy jajkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut. Białą kiełbasę wyjmujemy, kroimy i odkładamy do sosu. Podajemy z puree ziemniaczanym.
Wypróbuj też przepisy na śledzie w śmietanie i domowy majonez.






































