Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na białą kiełbasę. Podam taką na Wielkanoc
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.04.2025 12:53

Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na białą kiełbasę. Podam taką na Wielkanoc

biała kiełbasa Strzelczyka
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Tomasz Strzelczyk ma nietypowy sposób na białą kiełbasę. Ten typowo wielkanocny produkt podaje w cebuli z miodem i jabłkiem. Jeśli uda nam się zdobyć kiełbasę odpowiednio wysokiej jakości, danie będzie powalająco smaczne i naprawdę wykwintne.

Biała kiełbasa na Wielkanoc

Są różne hipotezy na temat tego, dlaczego biała kiełbasa stała się prawdziwie wielkanocnym daniem. Jedna z nich mówi wręcz, że zważywszy swój kolor uważana była za postne danie. Jak by jednak nie było, nie ma Wielkiejnocy bez białej kiełbasy i odwrotnie.

Tomasz Strzelczyk ma sposób, by zmienić ją w niezwykły posiłek. Zwraca jednak uwagę, że obrabiając tak kiełbasę, należy używać surowej, a nie parzonej.

To jest po prostu dramat, co się dzieje w sieci. W większości przepisów biorą białą parzoną kiełbasę i jeszcze ją pieką przez pół godziny lub 40 minut. To jest brak jakiejkolwiek wyobraźni i zrozumienia w kuchni. Nie robimy tego, bo ona będzie sucha, będzie wiór, będzie wchodziła w zęby. Kiełbasa powinna być delikatna – upomina kucharz.

biała kiełbasa
Fot. youtube.com/oddaszfartucha
Zawiń jajko w folię i zalej wrzątkiem. Po 15 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia

Danie z białą kiełbasą

Do duszenia składników potrawy Tomasz Strzelczyk używa soku jabłkowego. Podpowiada jednak doskonały zamiennik. Sugeruje, by użyć w przepisie w to miejsce cydru – musującego wina jabłkowego, podobnego konsystencją i mocą raczej do piwa.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg białej kiełbasy w cienkich pętach
  • 3 cebule
  • 2 jabłka
  • 250 ml soku jabłkowego lub cytru
  • 150 ml wody gazowanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 30 ml soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Masło klarowane do smażenia
sos do białej kiełbasy
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Biała kiełbasa według Strzelczyka

Białą kiełbasę zwijamy w ciasny rulon i szpadkami do szaszłyków spinamy ją, by nie rozwalała się na patelni. Na głębokiej patelni nadającej się do piekarnika rozgrzewamy masło klarowane. Układamy kiełbasę i smażymy na złocisto.

Cebulę kroimy w pióra, a jabłka – bez obierania – w łódeczki (wykrawając ogryzki). Kiełbasę odwracamy i smażymy z drugiej strony. Następnie zdejmujemy ją na talerz.

Na tłuszcz po kiełbasie wrzucamy cebulę. Na niewielkim ogniu dusimy ją przez 10-15 minut, aż będzie szklista i przyrumieniona. W międzyczasie dodajemy miód, musztardę i majeranek. Ścieramy do środka czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem.

zawijanie kiełbasy
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Sok jabłkowy mieszamy z wodą gazowaną i sokiem z cytryny. Zalewamy nim cebulę na patelni. Doprowadzamy do wrzenia.

Kiełbasę układamy na patelni i okładamy jajkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut. Białą kiełbasę wyjmujemy, kroimy i odkładamy do sosu. Podajemy z puree ziemniaczanym.

Wypróbuj też przepisy na śledzie w śmietanie i domowy majonez.

smażenie kiełbasy
Fot. youtube.com/oddaszfartucha