Smakosze.pl Przepisy Biała kiełbasa smażona. Prosty przepis
canva/JoeGough

Biała kiełbasa smażona. Prosty przepis

16 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Biała kiełbasa smażona to świetny pomysł na proste i pyszne danie wielkanocne. Przygotujesz je zarówno na śniadanie, jak i obiad lub kolację. Podane z pieczywem lub ziemniakami i sałatką smakują wyśmienicie. Poznaj prosty przepis na tradycyjną potrawę wielkanocną- białą kiełbasę smażoną.

Po kiełbasę białą zwykle sięgamy w okresie wielkanocnym, dania z nią przygotowane są bardzo smaczne i o wiele delikatniejsze, niż podane z tradycyjną, ciemną kiełbasą. Biała kiełbasa robiona jest również z wieprzowiny, jednak zawiera dodatkowo czosnek i wiele przypraw, które wzbogacają jej smak.

Kiełbasa to pyszny dodatek do żurku i barszczu wielkanocnego, podasz ją również na obiad z ziemniakami i surówką, a także z kromką świeżego pieczywa i sałatką jarzynową , takie połączenia wszystkim smakują, a są wyjątkowo proste do przygotowania.

Do kiełbasy smażonej białej przygotuj marynatę z oliwy, majeranku, rozmarynu i soku z cytryny, mięso nabierze wtedy świetnego aromatu. Nie zapomnij również o czosnku i cebulce, które świetnie podkręcają smak całego dania.

W Wielkanoc obowiązkową potrawą jest również pasztet- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z suszoną śliwką , jest doskonale doprawiony i wilgotny, idealny do kanapek.

Przepis na białą kiełbasę smażoną

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kiełbasy białe

  • 2 ząbki czosnku

  • mała cebula czerwona

  • łyżeczka majeranku suszonego

  • gałązka świeżego rozmarynu

  • pieprz, sól

  • sok z cytryny

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić białą kiełbasę smażoną?

Naczynie żaroodporne wysmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek, kiełbasy ponacinaj delikatnie. W małym naczyniu wymieszaj 2 łyżki oliwy z pieprzem, solą, majerankiem. Pokrój czosnek i cebulę w słupki, przełóż do naczynia z kiełbasą, całość wysmaruj przygotowaną marynatą, skrop sokiem z cytryny.

Cebula i czosnek na desce

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Do naczynia wlej odrobinę zimnej wody, aby podlać kiełbasy i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, smaż 30 minut, po tym czasie przełam gałązkę rozmarynu na kilka mniejszych pęczków, połóż na kiełbaskach i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy