Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną
Marianna Umerle
Marianna Umerle 25.03.2022 22:51

Biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

Biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną
Pexels/ cottonbro

Jak upiec idealne ciasto biszkoptowe z truskawkami?

Puszysty, delikatny i taki, który nie opadnie. Upieczenie smakowitego ciasta biszkoptowego to niezłe wyzwanie, ale gra jest warta świeczki. W końcu biszkopt to idealna baza dla smakowitych kremów z owocami, galaretkami, i oczywiście efektownych tortów. Jak zatem upiec idealny biszkopt, żeby wyszedł tak, jak sobie tego życzmy? Foremkę, w której będzie piekło się nasze ciasto biszkoptowe, wykładamy papierem do pieczenia tylko na dnie. Biszkopt powinien „wspinać się” po ściankach natłuszczonej masłem foremki. Aby biszkopt był delikatny jak chmurka, należy ubić pianę z białek na sztywno w naczyniu bez żadnej kropli tłuszczu i wody. Uważaj również na, to kiedy i jak dodajesz do niego cukier. Dodaj go dopiero wtedy, gdy masa będzie wystarczająco sztywna i rób to stopniowo.

Biszkopt z galaretką i… truskawkami, brzoskwiniami lub jabłkami

Ciasto biszkoptowe doskonale komponuje się ze świeżymi owocami. Jeśli akurat trwa sezon na truskawki, nie sposób nie wykorzystać tej okazji na upieczenie biszkoptu właśnie z truskawkami. Takie ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale też wygląda. Warto również pamiętać o tym, że truskawki to jedne z najzdrowszych owoców! Mają dużo witaminy C i wykazują silne działanie antynowotworowe, a zawarty w nich błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na nasz układ trawienny. Jeśli akurat mamy środek zimy, a do sezonu truskawkowego jeszcze daleko, możesz wykorzystać do tego przepisu inne owoce. Doskonale sprawdzą się tu brzoskwinie lub jabłka. Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami zawsze komponuje się świetnie! 

Przepis na biszkopt z truskawkami i galaretką

Poniżej przedstawiamy Ci nasz przepis na pyszne i delikatne ciasto biszkoptowe z truskawkami. Do nasączenia biszkoptu użyliśmy lekkiej herbaty z cytryną, ale możesz je nasączyć również alkoholem, np. Malibu z sokiem z cytryny. Możesz również zmienić smak galaretki na cytrynową lub pomarańczową. Wybór należy do Ciebie!

Składniki

Na ciasto biszkoptowe:

  • 100 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 4 duże jajka w temp. pokojowej

  • 70 g cukru

  • szczypta soli

  • lekka herbata z cytryną do nasączenia

Na bitą śmietanę:

  • 600 g zimnej śmietanki 36%

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1/4 szklanki wrzącej wody

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 łyżka stołowa żelatyny

Na dodatek truskawkowy:

  • 450-500 g truskawek

  • 2 galaretki truskawkowe

  • 3 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj łyżkę soli. Potem stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce. Cały czas ubijaj masę mikserem lub zwykłą trzepaczką.Teraz dodaj żółtka i miksuj na jednolitą masę.Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj partiami masę jajeczną i delikatnie mieszaj, aż składniki się połączą.Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie przygotuj prostokątną foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do foremki i piecz przez około 15 minut. Po wyjęciu daj mu ostygnąć, a potem nasącz go naparem z lekkiej herbaty z cytryną. 

Teraz przygotuj bitą śmietanę. Wsyp łyżkę żelatyny do kubka, zalej 1/4 szklanki wrzącej wody i wymieszaj. Dodaj 1/4 szklanki mleka i pozostaw do wystudzenia.Za pomocą miksera ubij kilka łyżek zimnej śmietanki 36% z 1/2 szklanki cukru pudru i opakowaniem cukru wanilinowego. Stopniowo dodawaj coraz więcej śmietanki i ubij. Wymieszaj masę za pomocą szpatułki.Tak przygotowaną bitą śmietaną wyłóż biszkopt i wstaw do lodówki na około godzinę.W tym czasie zalej gorącą wodą 2 galaretki truskawkowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj i pokrój truskawki. Wyjmij schłodzony biszkopt i wyłóż pokrojone truskawki na wierzch masy. Całość zalej tężejącą, ale nie zupełnie płynną galaretką truskawkową i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Tagi: Ciasto