Pierwsze ciasta powstały najprawdopodobniej już w starożytnym Egipcie. Wówczas składano je bogom w ofierze. W tamtych czasach przypominały one bardziej dzisiejszy chleb. Ciasto od początku symbolizowało hojność, a obdarowanie nim było zaszczytem. W dzisiejszych czasach również ciasto jest symbolem gościnności i kojarzy się głównie z wyjątkowymi okolicznościami, takimi jak urodziny, wesela czy święta.
W epoce oświecenia cukier w Polsce stał się bardziej powszechny, przez co tamtejsze desery zaczęły w smaku przypominać bardziej te współczesne. Najsłynniejszym polskim ciastem stała się baba drożdżowa. Dzięki królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, deser ten przeniknął do francuskiej tradycji kulinarnej. Obecnie najpopularniejszym polskim ciastem jest sernik. Według TasteAtlas zajął on drugie miejsce w rankingu najlepszych ciast świata.
Obecnie cukiernictwo jest niezwykle rozwinięte, a każdy kraj ma swoje tradycyjne wypieki. Istnieje wiele rodzajów ciast. Rozróżnia się je na podstawie tego, w jaki sposób się je przygotowuje i jakie mają zastosowanie.
Z ciasta drożdżowego piecze się rogaliki, bułeczki czy paszteciki. Ciasta kruchego używa się do pieczenia tart. Do upieczenia babki potrzebne będzie ciasto ucierane. Ciasto biszkoptowe wykorzystywane jest do robienia tortów. Ptysie, eklerki, czy też karpatka wymagać będą ciasta parzonego. Pierniki wymagać będą rzecz jasna ciasta piernikowego. Ciasto francuskie lub półfrancuskie wykorzystuje się m. in. do spodów do pizzy. Do najpopularniejszych rodzajów ciast należą także: ciasto pierogowe, makaronowe oraz naleśnikowe.
Istnieją także ciasta, które nie wymagają pieczenia. Najpopularniejsze ciasto bez pieczenia to sernik na zimno. Do przygotowania tart, ciast przekładanych czy torcików również nie jest wymagane pieczenie.
Wśród najpopularniejszych ciast w Polsce znajdują się m. in.: sernik na zimno (a także pieczony), sękacz, karpatka, kremówka, makowiec, jabłecznik, szarlotka, babka, metrowiec, pleśniak, wuzetka, mazurek, keks, ciasto marchewkowe, ciasto czekoladowe oraz ciasto owocowe. Popularne są także pierniki, pączki, oponki, racuchy, a także faworki.
Pokaż więcej
Takie naleśniki bez mleka i mąki to lekki obiad dosłownie w 3 minuty. Nie wymagają szczególnych składników. Ba, praktycznie w ogóle nie wymagają składników – lista nie mogłaby już być krótsza.
Nie ulega żadnej wątpliwości fakt, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jest wiele opcji na przygotowanie porannego posiłku i z pewnością każda z nich gwarantuje smaczne danie. Czy wiedzieliście jednak, że można zrobić śniadanie z resztek ciasta drożdżowego? Jeśli nie, to koniecznie musicie poznać ten przepis, który pozwala na wykorzystanie ciasta po świętach.
Oto przepis na przyspieszoną karpatkę. Uwielbiane przez wielu ciasto z kremowym wypełnieniem i ptysiowym spodem można przygotować bez pieczenia. Wystarczy uciec się do prostych trików.
Czy połączenie boczku i ciasta na naleśniki jest możliwe? Brzmi dość irracjonalnie, ale okazuje się, że tak. Wystarczy ten prosty przepis na smakowitą przekąskę i macie gotowe śniadanie lub kolację i to w dodatku dosłownie w chwilę. Sprawdźcie, jak to zrobić.
Wytwory poprzedniej epoki wracają do łask. W ostatnich latach sporą popularnością cieszą się kryształy z PRL-u. Kolekcjonerzy w poszukiwaniu ciekawych okazów przemierzają targowiska, jarmarki staroci, a ich uwadze nie uchodzą nawet aukcje internetowe. Ceny są zróżnicowane, ale niektóre ozdoby są warte nawet kilkaset złotych. Sprawdź, czy wartościowych kryształów nie masz również w swoich zbiorach.
Przygotowanie babki na Wielkanoc to tradycja, którą trzeba dotrzymać. Nie każdy jednak wie, jak to znakomite ciasto przygotować, aby było smaczne, odpowiednio wilgotne i po prostu zachwycające. Poznaliśmy przepis na babkę drożdżową prowadzącej na platformie YouTube kanał Uwaga Babcia Gotuje. Dzięki jej poradom pieczenie ciasta zakończy się sukcesem.
Wielkanoc bez sernika to jak niedzielny obiad bez rosołu. W świątecznym menu z deserami po prostu nie może zabraknąć tego lekkiego i smacznego wypieku. Dlatego poznaj wyjątkowy przepis na sernik i przygotuj go nieco inaczej niż zwykle. Z całą pewnością się nie zawiedziesz, a bliscy będą prosili o podzielenie się recepturą.
Magda Gessler to bardzo znana restauratorka i ekspertka kulinarna, która zachwyca swoimi przepisami i poradami kulinarnymi. Tym razem z okazji Świąt Wielkanocnych postanowiła podzielić się swoim patentem na pyszny mazurek. Nie uwierzycie, w jaki sposób przygotowuje to ciasto.
Szukasz pomysłu na ciasto na Wielkanoc? Ten deser będzie hitem na świątecznym stole. Czekoladowe, wilgotne, puszyste i mocno orzechowe bo z dodatkiem kultowych cukierków. Jakiś czas temu zrobiłam na próbę ciasto Michałek. Teraz wszystkie koleżanki proszą mnie o przepis. Deser po prostu rozpływa się w ustach.
Ciasta na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa w świątecznym menu. Na stole, obok sernika musi znaleźć się miejsce na klasykę, czyli na mazurka. Przygotowanie tego ciasta wcale nie jest zadaniem niemożliwym do wykonania. Poznaj przepis, a przygotowane ciasto będzie należało do udanych i z całą pewnością zachwyci rodzinę.
W niektórych przepisach magiczny składnik nie jest produktem dodanym do potrawy, ale sztuczką związaną z wyglądem. Tak jest w wypadku ciasta z motywem zająca, które widujemy czasem u innych, ale nie mamy pojęcia, że jest także w zasięgu naszych umiejętności kulinarnych.
Słodkie, puszyste ciasto przełamane kwasowością owoców to jedna z naszych ulubionych kombinacji. Warto przekonać się, jak łatwe jest ono do przyrządzenia. Kto jeszcze nie próbował – niech da szansę malinowej chmurce.
Święta Wielkanocne już za chwilę i wszyscy dobrze wiemy, że powinny być one spędzone w gronie rodzinnym. W Polsce przyjęło się, że takie spotkania z najbliższymi odbywają się w formie śniadania lub obiadu wielkanocnego, które są wzbogacone różnymi smakowitymi potrawami świątecznymi, w tym babką wielkanocną. Koniecznie wypróbujcie ten genialny przepis na to ciasto.
Przygotowanie pysznego deseru, który przypadnie do gustu wielu osobą, wcale nie musi być trudne. Wystarczy, że poznasz poniższy przepis, a z ciasta francuskiego i bananów wyczarujesz prawdziwe delicje. Pomyśl, czy od razu nie przygotować dwóch porcji, bo ciasto rozejdzie się w try miga.
Co najlepiej pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty? Oczywiście smakowite słodkości, szczególnie jeśli spodziewamy się gości. Wtedy należy ich odpowiednio przyjąć, a najlepszym sposobem na to będzie przygotowanie aromatycznego tiramisu z przepisu Anny Zyśk.
Ciasto francuskie to bardzo uniwersalny produkt, który może posłużyć do przygotowania wielu smakołyków, szczególnie drobnych przekąsek, które świetnie nadadzą się na przyjęcie. Można z niego przyrządzić zarówno coś na słono, jak i na słodko. I na tej drugiej opcji się właśnie skupimy. Przedstawiamy Wam przepis na jabłka w cieście.
Zaprojektowany, by się wyróżniać, wyposażony w najlepszą technologię. Robot kuchenny Bosch Serie 6 to prawdziwy mistrz w kuchni – spełni Twoje największe kulinarne wymagania.
Tak prostego przepisu jeszcze u nas nie było. Poznaj sposób na ciasto z herbatników i podaj je na święta. Pomimo prostoty i użycia nietypowych składników deser jest rewelacyjny w smaku, a nawet w wyglądzie. Upiecz i przekonaj się, że było warto. Przygotuj się na liczne prośby o zdradzenie receptury.
Wszyscy bardzo dobrze znamy smak ciasta drożdżowego. Jest to wypiekowy klasyk, którego próbowała większość z nas. Jeśli chcemy je przygotować, to warto znać odpowiedni przepis, aby się nie zawieźć. Dlatego też mamy taki Wam do zaproponowania. Ciasto wychodzi obłędnie pyszne.
Właśnie dostaliśmy, jeszcze gorący, przepis od Anny Zyśk. Przygotowane z niego ciasto marchewkowe jest nie do pobicia. W tej recepturze doskonały smak spotyka się z łatwością przygotowania. Koniecznie wypróbuj sposób i podaj ten pyszny deser na święta. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy.
Jeśli Wielkanoc, to wiosna, jeśli wiosna – to świeża trawa, a jeśli trawa – to rosa. Dlatego na święta pieczemy ten niezwykły sernik. Na półkruchym spodzie i pokryty pianą bezową z charakterystycznymi kropelkami, nie ma sobie równych.
Mały Książę to spotykane czasem określenie ciasta, składającego się z dwóch warstw. Masy czekoladowa i kawowa przykryte są owocową galaretką, a bazą wszystkiego są biszkopty. To ciasto bez pieczenia jest proste i dobrze przygotować je z wyprzedzeniem, oszczędza więc czasu w kuchni w szczycie świątecznego szaleństwa.
Smak pierogów to nie tylko farsz, ale przede wszystkim ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde, nasz narodowy przysmak traci na smaku. Na całe szczęście istnieje sposób, dzięki któremu ten składnik dania zawsze wyjdzie idealny. Poznaj przepis na ciasto na pierogi, a już nigdy nie przyrządzisz go w inny sposób.
Słodycze i desery, które zawierają przymiotnik dubajski w nazwie, z miejsca stają się przysmakiem uwielbianym, a przez wielu nazywanym najlepszym. Podobnie jest w wypadku mazurka dubajskiego, na którego przepis prezentujemy. Tradycyjne, wielkanocne ciasto w odświeżonej wersji nie ma sobie równych.
Sernik to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na Wielkanoc. W tym roku, zamiast przygotowywać ten deser z tradycyjnej receptury, wypróbuj ten z tego przepisu. Powstaje nie tylko z twarogu, ale i z jednego nietypowego składnika. Połączenie produktów gwarantuje, że będzie to wilgotny sernik, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć.
Święta Wielkanocne coraz bliżej, a co za tym idzie, powoli można planować to, jakie pyszności zdecydujemy się przygotować na rodzinny obiad lub świąteczne śniadanie. Przepisów jest mnóstwo, na te tradycyjne i nowatorskie posiłki. Co powiecie na babkę wielkanocną bez jajek, mleka i masła?
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez domowego, tradycyjnego sernika. Piekę go w każde święta, a przepis mam z zeszytu swojej babci. Sernik pięknie rośnie w piekarniku, nie pęka i nie opada. Jest niezwykle puszysty i wilgotny. To ciasto, które zawsze się udaje, a wszystko dzięki jednej, prostej sztuczce.
Wszyscy dobrze wiemy, że słodkie ciasto, to często obowiązkowa pozycja na podwieczorek w wielu domach. Tradycyjne ciasta są smaczne, szczególnie szarlotka. Co gdyby jeszcze bardziej ją urozmaicić? Sprawdźcie przepis na słodki przysmak.