Pierwsze ciasta powstały najprawdopodobniej już w starożytnym Egipcie. Wówczas składano je bogom w ofierze. W tamtych czasach przypominały one bardziej dzisiejszy chleb. Ciasto od początku symbolizowało hojność, a obdarowanie nim było zaszczytem. W dzisiejszych czasach również ciasto jest symbolem gościnności i kojarzy się głównie z wyjątkowymi okolicznościami, takimi jak urodziny, wesela czy święta.
W epoce oświecenia cukier w Polsce stał się bardziej powszechny, przez co tamtejsze desery zaczęły w smaku przypominać bardziej te współczesne. Najsłynniejszym polskim ciastem stała się baba drożdżowa. Dzięki królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, deser ten przeniknął do francuskiej tradycji kulinarnej. Obecnie najpopularniejszym polskim ciastem jest sernik. Według TasteAtlas zajął on drugie miejsce w rankingu najlepszych ciast świata.
Obecnie cukiernictwo jest niezwykle rozwinięte, a każdy kraj ma swoje tradycyjne wypieki. Istnieje wiele rodzajów ciast. Rozróżnia się je na podstawie tego, w jaki sposób się je przygotowuje i jakie mają zastosowanie.
Z ciasta drożdżowego piecze się rogaliki, bułeczki czy paszteciki. Ciasta kruchego używa się do pieczenia tart. Do upieczenia babki potrzebne będzie ciasto ucierane. Ciasto biszkoptowe wykorzystywane jest do robienia tortów. Ptysie, eklerki, czy też karpatka wymagać będą ciasta parzonego. Pierniki wymagać będą rzecz jasna ciasta piernikowego. Ciasto francuskie lub półfrancuskie wykorzystuje się m. in. do spodów do pizzy. Do najpopularniejszych rodzajów ciast należą także: ciasto pierogowe, makaronowe oraz naleśnikowe.
Istnieją także ciasta, które nie wymagają pieczenia. Najpopularniejsze ciasto bez pieczenia to sernik na zimno. Do przygotowania tart, ciast przekładanych czy torcików również nie jest wymagane pieczenie.
Wśród najpopularniejszych ciast w Polsce znajdują się m. in.: sernik na zimno (a także pieczony), sękacz, karpatka, kremówka, makowiec, jabłecznik, szarlotka, babka, metrowiec, pleśniak, wuzetka, mazurek, keks, ciasto marchewkowe, ciasto czekoladowe oraz ciasto owocowe. Popularne są także pierniki, pączki, oponki, racuchy, a także faworki.
Pokaż więcej
Poznaj przepis na mięsną przekąskę, a jej smak zachwyci wszystkich twoich bliskich. Ciasto francuskie sprawi, że ten przysmak przygotujesz bardzo szybko. Natomiast przepis jest tak banalny, że poradzi z nim sobie każdy. Wypróbuj sposób, a będziesz przyrządzać tę słoną przekąskę na każdą okazję.
Czy istnieje przepis na idealne ciasto? Ten, który znajdziesz poniżej spełnia wszystkie jego kryteria. Jest szybki, wymaga minimalnej ilości składników, a do tego zawsze się udaje. Ja jestem nim zachwycona, gwarantuję, że ty również będziesz.
Szukasz inspiracji na wyjątkowy deser? Poznaj przepis i przygotuj z niego znakomite ciasto. Jego smak bierze się z głównego składnika, o którym nigdy byś nie pomyślała, że nada się na deser. W łatwy i szybki sposób zrobisz go nawet dzisiaj. Nie wierzysz? Czytaj dalej.
Oto przepis na idealnie puszysty pieczony sernik na kruchym spodzie. W sezonie na świeże owoce warto przygotowywać go często. Delikatna kremowa struktura jest świetnym tłem dla wyrazistych, słodko-kwaśnych owoców.
To świetne połączenie dwóch uwielbianych smaków przypadnie do gustu każdemu. Takie ciasto o nazwie palma bez większego wysiłku można przygotować w domu. Lepiej od razu zrobić podwójną porcję, bo zniknie raz-dwa. Z przygotowaniem tego specjału poradzi sobie każdy.
Proste drożdżowe ciasto można zrobić z wieloma nietypowymi składnikami. Jak pokazuje ten przepis, można przyrządzić nawet ciasto o posmaku coli. I to nie używając aromatów, ale autentycznego napoju.
Kochasz brzoskwinie z puszki? To pomysłowe ciasto jest dla ciebie. Pomysłowe, bo prócz owoców zużywamy w nim też syrop o brzoskwiniowym smaku. Niezwykłe, gdzie się znajduje.
Ciasto bez pieczenia wyjdzie za każdym razem. Wystarczy, że przygotujesz je z tego przepisu. Domowników zachwyci nie tylko smakiem, ale i fantastycznym wyglądem. Zrób je nawet dzisiaj, bo przygotowanie doskonałego deseru nigdy nie było prostsze.
Oto prosty przepis na przekąskę z ciasta francuskiego. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Efektem jest rodzaj mięsnego ciasta, które doskonale sprawdzi się na imprezie lub po prostu na kolację.
Szukasz sposobu na szybki deser? Wypróbuj ten na ciasto bez pieczenia, które przygotujesz niezwykle łatwo i co dla wielu istotne - szybko. Smak ciasta zachwyci każdego, a w dodatku poproszą cię nie tylko o dokładkę, ale i o przepis.
W tym przepisie na roladę z ciasta francuskiego pobrzmiewają dalekie echa klasycznej kuchni znad Sekwany. Jednak jest to ekspresowy przepis, który pozwala w kilka minut (nie licząc pieczenia, oczywiście) wyczarować danie o bardzo wykwintnej prezencji. Sprawdzi się jako kolacja na szczególne okazje.
Henia Foks, autorka jednego z najciekawszych kanałów z tradycyjną polską kuchnią, zaprezentowała swój przepis na ciasto z wiśniami. Nie jest to zwykły placek z owocami, ale złożony, warstwowy deser. Mimo to jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu.
Ciasto na pierogi według przepisu z 1920 roku? Dlaczego nie! Idealne proporcje zapewniają, że nasze pierogi nie rozgotują się podczas gotowania, będą miękkie w środku i delikatne. Mimo upływu lat wciąż nie wymyślono nic lepszego.
Borówka amerykańska jest obecnie dostępna w niemal każdym sklepie spożywczym. Popularny owoc zaskakuje swoimi właściwościami. Jest źródłem witamin i cennych składników odżywczych. Koniecznie włącz go do swojej diety.
Pieczenie ciasta nigdy nie było prostsze. Z tym przepisy przygotujesz lekkie i smaczne ciasto jogurtowe z borówkami. Ten letni deser przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Zrób i o jego wyjątkowości przekonaj się sama.
Trudno sobie wyobrazić sernik równie szybki w przygotowaniu. A jednak to ciasto bez pieczenia w pełni zasługuje na tę nazwę. Jeśli jako spodu użyjemy gotowych biszkoptów, otrzymamy deser, który bez wahania można nazwać ciastem w pięć minut.
Wraz z powolnym końcem sezonu na truskawki na stragany owocowe zaczyna wchodzić bogactwo śliwek. Ten prosty przepis na placek pomoże uczcić te pyszne owoce tak, jak na to zasługują. Samo ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu.
Mąka stanowi podstawę ciasta na pierogi. Ciasto takie to w końcu niemal wyłącznie ten produkt i woda. A zatem, jaka mąka jest najlepsza?
Oto niezawodny przepis na sernik bez spodu. Idealne wykonanie tego ciasta nie jest łatwe, bo ma ono skłonność do pękania. Dzięki prostym poradom w całości eliminujemy to ryzyko.
To ekspresowe ciasto galaretkowe pozwala na wzbogacenie stołu w żywe, wyraziste kolory. Choć przygotowanie go zajmuje trochę czasu ze względu na zsiadanie się masy, przygotowuje się je bez wysiłku. Także składniki są łatwe do kupienia.
Czy istnieje ciasto bardziej lubiane i uniwersalne niż sernik, a do tego występujące w tak wielu wersjach? Do wyboru mamy m.in. orzeźwiający sernik na zimno z galaretką i owocami, modny ostatnio sernik baskijski czy na kruchym cieście. Nic jednak nie zastąpi tradycyjnego, pieczonego sernika z puszystą masą serową. Jak uzyskać taki efekt? Sekret znają nasze babcie.
Niektórzy nazywają ten przepis alternatywą dla pizzy. Rzeczywiście, jest równie szybka, a nawet szybsza w przygotowaniu, kusi ciągnącym się serem, sosami i dodatkami. To ciekawy pomysł np. na kolację.
Spośród dziesiątków przepisów na szarlotki, tę recepturę wyróżnia masa kremowa o niezwykłym smaku, ale przede wszystkim delikatnej strukturze. Taki krem jest o wiele lżejszy niż zwykle używany w podobnych sytuacjach krem budyniowy.
Nie masz pomysłu na letni deser? Przygotuj więc doskonałe ciasto, które swoim smakiem oraz wyglądem zachwyci każdego. Z tym przepisem przygotujesz je niezwykle łatwo i co najważniejsze wychodzi za każdym razem. Pamiętaj, że nie potrzebujesz piekarnika, aby stworzyć ten pyszny deser.
Zainspiruj się i na letni deser przygotuj sernik na zimno. Z tym przepisem zrobisz to doskonałe ciasto nie tylko łatwo, ale i szybko. A to dzięki temu, że słodki przysmak nie wymaga pieczenia. Zrób go nawet dzisiaj, a rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu, że tak smaczne i orzeźwiające ciasto przygotowałaś w tak banany sposób.
Bosch Serie 6 to wielofunkcyjny robot kuchenny z automatycznymi programami i zintegrowaną wagą. Postanowiłem przekonać się, w jakim stopniu zdejmie z barków gotującego najbardziej czasochłonne zadania kuchenne. Jeśli zda ten test, inne również przejdzie śpiewająco.
Na letni deser koniecznie przygotuj ciasto z owocami i kruszonką. Sezonowe owoce nigdy nie smakowały lepiej. Połączenia ciasta, owoców i kruszonki zachwyci całą rodzinę. Przepis mojej mamy jest prosty i dzięki niemu ciasto wychodzi za każdym razem. Zdążysz zrobić je nawet dzisiaj.
Delikatne pierogowe ciasto doskonałe jest wtedy, kiedy rozpływa się w ustach. Zwłaszcza latem, kiedy z chęcią sięgamy po pierogi z owocami. Ciasto z tym dodatkiem pasuje do nich wyśmienicie.