Pierwsze ciasta powstały najprawdopodobniej już w starożytnym Egipcie. Wówczas składano je bogom w ofierze. W tamtych czasach przypominały one bardziej dzisiejszy chleb. Ciasto od początku symbolizowało hojność, a obdarowanie nim było zaszczytem. W dzisiejszych czasach również ciasto jest symbolem gościnności i kojarzy się głównie z wyjątkowymi okolicznościami, takimi jak urodziny, wesela czy święta.
W epoce oświecenia cukier w Polsce stał się bardziej powszechny, przez co tamtejsze desery zaczęły w smaku przypominać bardziej te współczesne. Najsłynniejszym polskim ciastem stała się baba drożdżowa. Dzięki królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, deser ten przeniknął do francuskiej tradycji kulinarnej. Obecnie najpopularniejszym polskim ciastem jest sernik. Według TasteAtlas zajął on drugie miejsce w rankingu najlepszych ciast świata.
Obecnie cukiernictwo jest niezwykle rozwinięte, a każdy kraj ma swoje tradycyjne wypieki. Istnieje wiele rodzajów ciast. Rozróżnia się je na podstawie tego, w jaki sposób się je przygotowuje i jakie mają zastosowanie.
Z ciasta drożdżowego piecze się rogaliki, bułeczki czy paszteciki. Ciasta kruchego używa się do pieczenia tart. Do upieczenia babki potrzebne będzie ciasto ucierane. Ciasto biszkoptowe wykorzystywane jest do robienia tortów. Ptysie, eklerki, czy też karpatka wymagać będą ciasta parzonego. Pierniki wymagać będą rzecz jasna ciasta piernikowego. Ciasto francuskie lub półfrancuskie wykorzystuje się m. in. do spodów do pizzy. Do najpopularniejszych rodzajów ciast należą także: ciasto pierogowe, makaronowe oraz naleśnikowe.
Istnieją także ciasta, które nie wymagają pieczenia. Najpopularniejsze ciasto bez pieczenia to sernik na zimno. Do przygotowania tart, ciast przekładanych czy torcików również nie jest wymagane pieczenie.
Wśród najpopularniejszych ciast w Polsce znajdują się m. in.: sernik na zimno (a także pieczony), sękacz, karpatka, kremówka, makowiec, jabłecznik, szarlotka, babka, metrowiec, pleśniak, wuzetka, mazurek, keks, ciasto marchewkowe, ciasto czekoladowe oraz ciasto owocowe. Popularne są także pierniki, pączki, oponki, racuchy, a także faworki.
Pokaż więcej
21 stycznia to dzień, kiedy wszystkie wnuczęta odwiedzają swoje babcie. W gości nie wypada iść z pustymi rękoma, dlatego zachęcamy, aby wnuczki i wnuczkowie przygotowali przepyszny deser na Dzień Babci. Jego przygotowanie jest banalne, a pieczenie zajmuje tylko chwilę.
Sernik to zdecydowanie smakołyk, który lubi większość z nas. Istnieje wiele wersji tego ciasta. Może on być z rodzynkami lub bez. Na pewno znajdą się sympatycy jednego i drugiego. A co powiecie na zupełnie inny sernik, który najprawdopodobniej nie znaliście? Takiej wersji nie spotyka się dość często na polskich stołach. Ze względu na pewien składnik, całe ciasto pozwala odblokować zupełnie nowe smaki. Koniecznie sprawdź, o jakim mowa.
Pączki to obok faworków nieodłączna część Tłustego Czwartku. Ich obecność w ten dzień jest wyjątkowa. Wtedy możemy pozwolić sobie na zjedzenie większej ilości słodyczy, po to w końcu jest ten dzień, aby bez wyrzutów sumienia zajadać się pysznymi smakołykami. Rodzajów pączków jest dużo, z różą, z dżemem czy z czekoladą. Natomiast tym razem mamy do zaproponowania przepis na pączki, który spowoduje, że częściej będziecie myśleć o Tłustym Czwartku.
Faworki już od dawien dawna królują na polskich stołach w Tłusty Czwartek i nie tylko. Tego dnia razem z pączkami są głównym obiektem zainteresowań wielu osób. Nic dziwnego, w końcu są przepyszne. Prawie sto lat temu Maria Disslowa, autorka wielu książek kucharskich, przedstawiła swój przepis na te słodkie pyszności. Musisz koniecznie się z nim zapoznać. Faworki wychodzą niesamowite.
Oto niezwykły przepis na zwykłe przekąski. Zapieczone faszerowane bułeczki przygotowuje się nieco podobnie do pierogów. Efekt jest jednak zupełnie inny, a mięsne paluchy świetnie nadają się na imprezową przekąskę.
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto do kawy? Koniecznie upiecz sernik według poniższego przepisu. Sernik zrobisz bez grama masła i cukru. Jest szybki w przygotowaniu, o wiele lżejszy i mniej kaloryczny, a także puszysty jak chmurka. Zachwyty gwarantowane!
Sernik to ciasto znane prawdopodobnie każdemu Polakowi. Od dawna trwa jednak zawzięta dyskusja, który jest lepszy. Ten z rodzynkami czy bez? Z pewnością znajdą się fani jednego i drugiego. Sernik to obok szarlotki i makowca jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Ewa Wachowicz zaproponowała przepis, który sprawi, że ciasto wyjdzie lepsze niż z cukierni. Koniecznie musicie to sprawdzić.
Za pysznymi deserami przepadają nie tylko łasuchy. Każdy czasem lubi sięgnąć po coś słodkiego. Dlatego już teraz warto poznać przepis na wyśmienite ciasto francuskie z bananami. Deser zrobimy bez trudu i zjemy z przyjemnością.
Nie masz pomysłu na ciasto? Poznaj przepis na fantastyczny deser z… naleśników. Pomysł, choć nietypowy jest bardzo smaczny, a ciasto zachwyca także doskonałym wyglądem. Wypróbuj przepis, a domownicy na pewno zakochają się w tym przysmaku.
Karnawał w Rio trwa już w najlepsze, dlatego i ty rozpocznij świętowanie. Dobrej zabawie powinno towarzyszyć ciasto Królewicz. Poznaj przepis i zrób je nawet dzisiaj. Przygotowanie jest łatwe, a smak i wygląd zachwyci każdego łasucha.
Dziennikarka Gazety.pl podzieliła się historią, która miała miejsce w jej domu podczas wizyty duszpasterskiej. Ksiądz od małoletniego dziecka usłyszał komentarz na temat jedzenia, który sprawił, że duchowny bardzo szybko opuścił mieszkanie. Co syn dziennikarki powiedział, że duszpasterz postanowił szybciej zakończyć coroczną wizytę?
Zapomnij o nudnych klasycznych naleśnikach. Ich poniższa wersja jest tak smaczna, że można ją pałaszować nawet bez nadzienia. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je ze słodkim lub wytrawnym farszem. W każdej wersji będą smakować nieziemsko.
Klimat nas nie rozpieszcza i choć wielu z nas tęskni za śniegiem zimą, dostajemy go z nieba zdecydowanie za mało. Rozwiązanie? Zrobić samodzielnie śnieżny puch. Ciasto o takiej nazwie proponuje nam Anna Zyśk.
O tym magicznym składniku ciasta drożdżowego nie słyszymy zbyt często. Dodaj miarkę, a ciasto wyrośnie miękkie i pulchne. Będzie miało zresztą więcej pożądanych cech.
Ciasto, to z pewnością nieodłączny element spotkania przy kawie czy herbacie. Istnieje wiele rodzajów ciast, które zdobyły sympatię ludzi. W końcu każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Jednak bywa i tak, że niektóre smakołyki zaczynają nam się nudzić. Dlatego warto wtedy sięgnąć po przepis, który na nowo podbije nasze kubki smakowe. To ciasto z pewnością do takich należy.
Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na to, żeby zjeść coś słodkiego. Książki proponują nam różne przepisy, które najczęściej się sprawdzają, jednak niektóre posiłki, po jakim czasie się po prostu nudzą. W takiej sytuacji wskazane jest, aby próbować nowych rzeczy. Ten deser z pewnością zostanie z wami na dłużej, a sposób jego przygotowania jest banalnie prosty.
Jaka przekąska zrobi furorę podczas karnawału? Sięgnij po apetyczne rulony z ciasta francuskiego i boczku. Danie będzie smakować podczas każdej imprezy. Dzięki tej apetycznej przekąsce karnawał będzie pyszny jak nigdy dotąd.
Oto niezwykle prosty przepis na ciasto z owocami. Taki placek to smaczny i zdrowy domowy deser. Łączymy w nim owoce z biszkoptem i orzechową posypką, co daje niezwykły kontrast smaków i faktur. kto raz spróbuje, wraca do tego przepisu cały czas.
Masz ochotę na szybkie i pyszne ciasto? Skorzystaj ze znakomitego przepisu blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Dzięki niej przygotujesz apetyczne ciasto bez pieczenia. Smakuje pomarańczami, gorzką czekoladą, a biszkopty dosłownie rozpływają się w ustach.
Przygotowanie ciasta wymaga niebywałej precyzji. Dokładne proporcje mają znaczenie i wpływają na kulinarny efekt. Patent z mąką, łyżką i olejem przyda się w każdej kuchni. Za chwilę przekonasz się, jakie to uproszczenie.
Jeśli uwielbiasz przyrządzać pyszne ciasta, to ten pomysł na ciasto jest właśnie dla Ciebie. Przepis zaproponowała blogerka Anna Zyśk, a ty koniecznie musisz wprowadzić go w życie. Rozpływający się w ustach krem, słodka warstwa malinowa oraz wspaniałej konsystencji ciasto dają wspaniały efekt.
Wyjątkowy przepis, który z pewnością będziesz powtarzać. Poznaj sposób na pyszny obiad blogerki kulinarnej Anny Zyśk. To mięso mielone w cieście musisz spróbować. Wygląda cudownie i jest proste w przygotowaniu.
Mięciutka chałka z masełkiem to śniadanie idealne. Rozpływa się w ustach i jest cudownym początkiem dnia. Jednak to nie jedyny sposób na perfekcyjną chałkę. Nawet czerstwa może smakować obłędnie. Ten przepis całkowicie odmieni Twoje śniadania.
Faworki to pyszności, które w tłusty czwartek obok pączków są zdecydowaną koniecznością. Ale także na wiele osób robi je na co dzień, ze względu na ich niepowtarzalny smak. Nie wszyscy jednak wiedzą, że istnieje możliwość, aby ich ciastka były jeszcze smaczniejsze. Koniecznie musisz wypróbować ten sposób.
Pączki bezapelacyjnie należą do słodkości, które większość osób po prostu uwielbia. Istnieją różne rodzaje tych pyszności, między innymi z dżemem, z marmoladą, z różą czy też z czekoladą i wiele innych. Szczególny popyt jest na nie oczywiście w tłusty czwartek, jednak codziennie możemy je znaleźć w cukierniach i różnych sklepach. Zdecydowanie najsmaczniejsze są również te, które przyrządzimy sami w domu. Co zrobić, aby takie domowe pączki były mniej tłuste? Koniecznie sprawdź ten prosty patent.
Im mniejsze naleśniki, tym trudniej je zrobić, prawda? Są jednak proste sposoby na porcjowanie ciasta. Są znacznie czystsze i łatwiejsze od stosowanych na co dzień.
Wiadomo, że domowe pączki są najlepsze. Te karnawałowe smakołyki robię ze znakomitego przepisu babci na pączki. Wychodzą tak, że każdy, kto ich spróbuje, prosi o recepturę. Polecam ją każdemu łasuchowi.
Zainspiruj się i przygotuj nieskomplikowany deser, który zachwyci każdego. Banany jeszcze nigdy nie smakowały aż tak dobrze, dlatego poznaj przepis, a dowiesz się wszystkich szczegółów oraz odkryjesz sekret smaku słodkiej przekąski. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste i wystarczy tylko poświęcić chwilę cennego czasu.