Pierwsze ciasta powstały najprawdopodobniej już w starożytnym Egipcie. Wówczas składano je bogom w ofierze. W tamtych czasach przypominały one bardziej dzisiejszy chleb. Ciasto od początku symbolizowało hojność, a obdarowanie nim było zaszczytem. W dzisiejszych czasach również ciasto jest symbolem gościnności i kojarzy się głównie z wyjątkowymi okolicznościami, takimi jak urodziny, wesela czy święta.
W epoce oświecenia cukier w Polsce stał się bardziej powszechny, przez co tamtejsze desery zaczęły w smaku przypominać bardziej te współczesne. Najsłynniejszym polskim ciastem stała się baba drożdżowa. Dzięki królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, deser ten przeniknął do francuskiej tradycji kulinarnej. Obecnie najpopularniejszym polskim ciastem jest sernik. Według TasteAtlas zajął on drugie miejsce w rankingu najlepszych ciast świata.
Obecnie cukiernictwo jest niezwykle rozwinięte, a każdy kraj ma swoje tradycyjne wypieki. Istnieje wiele rodzajów ciast. Rozróżnia się je na podstawie tego, w jaki sposób się je przygotowuje i jakie mają zastosowanie.
Z ciasta drożdżowego piecze się rogaliki, bułeczki czy paszteciki. Ciasta kruchego używa się do pieczenia tart. Do upieczenia babki potrzebne będzie ciasto ucierane. Ciasto biszkoptowe wykorzystywane jest do robienia tortów. Ptysie, eklerki, czy też karpatka wymagać będą ciasta parzonego. Pierniki wymagać będą rzecz jasna ciasta piernikowego. Ciasto francuskie lub półfrancuskie wykorzystuje się m. in. do spodów do pizzy. Do najpopularniejszych rodzajów ciast należą także: ciasto pierogowe, makaronowe oraz naleśnikowe.
Istnieją także ciasta, które nie wymagają pieczenia. Najpopularniejsze ciasto bez pieczenia to sernik na zimno. Do przygotowania tart, ciast przekładanych czy torcików również nie jest wymagane pieczenie.
Wśród najpopularniejszych ciast w Polsce znajdują się m. in.: sernik na zimno (a także pieczony), sękacz, karpatka, kremówka, makowiec, jabłecznik, szarlotka, babka, metrowiec, pleśniak, wuzetka, mazurek, keks, ciasto marchewkowe, ciasto czekoladowe oraz ciasto owocowe. Popularne są także pierniki, pączki, oponki, racuchy, a także faworki.
Pokaż więcej
Tradycyjny sernik nie ma szans przy tym, który przygotowała słynna Henia Foks. Ta znana autorka przepisów kulinarnych podzieliła się przepisem na sernik cygański. Wyróżnia go jeden składnik, który odmieni smak deseru. Dowiedz się, jak go przygotować i zaskocz domowników. To ciasto będziesz piekła bardzo często.
Sernik siostry Anastazji to obłędnie pyszne połączenie puszystości z kokosową bezą. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, a jego rajski smak sprawi, że dokładki są nieuniknione. Wypróbuj przepis siostry Anastazji, a już zawsze będziesz do niego wracać.
Czy we własnej kuchni uda się przygotować ciasto lepsze niż z cukierni? Tak, tylko trzeba skorzystać z tego przepisu. Wygląda bajecznie, pachnie pomarańczami i smakuje, że palce lizać. Jest idealne na deser dosłownie na każdą okazję.
Paszteciki z pieczarkami z przepisu Ani Zyśk to poezja smaku. Recepturę popularnej blogerki powinien poznać każdy smakosz. Danie przygotowuje się szybko i jeszcze prędzej paszteciki znikają z talerzy.
Świąteczne pierniczki z pewnością nie należą do potraw, które można zostawić na ostatnią chwilę. Kiedy będziemy gorączkowo zawijali uszka, piernik czy ciastka będą już dawno dojrzałe i będą czekały jako świąteczne przekąski. Dlatego należy zatroszczyć się o nie już teraz.
To ciasto to deser sezon przejściowy. Żegnamy nim ostatni jesienny owoc – jabłka, zaczynamy – okres jadania cytrusów, a zwłaszcza mandarynek. Dlatego taki placek może zostać z nami na całą zimę.
Niewiele jest lepszych rzeczy na świecie, niż domowa szarlotka. Z poniższym przepisem od Ani Zyśk niewiele jest też prostszych. 3 szklanki i owoce wystarczą, by przygotować wyborny wypiek. Nie ma możliwości, że to ciasto się nie uda.
Nie masz pomysłu, co przygotować na dzisiejszą kolację dla domowników? W takim razie koniecznie poznaj ten przepis. Przygotowana według niego kolacja z ciasta francuskiego zachwyci każdego. Znakomite danie przyrządzisz w kilkanaście minut i nikt nie odejdzie od stołu głodny.
Przepis na to ciasto z jabłkami przyda się w każdej kuchni. Raz-dwa upieczesz smakołyk, który zachwyci delikatnością i rozpłynie się w ustach. Dlatego poznaj recepturę na błyskawiczne ciasto z jabłkami.
Do Wigilii jeszcze sporo czasu, ale już teraz niektórzy myślą o wypiekach na święta Bożego Narodzenia. Ja upiekę ciasto z przepisu mojej babci. Dzięki jej radom pięknie wyrasta i smakuje tak, że znika do ostatniego okruszka.
Henia Foks, autorka kanału Przepis Mamy, pokazała kolejny sposób na domowy sernik. Łatwo przyrządzić z niego pyszne ciasto. Będzie ono ozdobą każdego świątecznego stołu.
Zapomnij o tradycyjnych ciastach i przygotuj to z przepisu. Ciasto mandarynkowe jest deserem, które smakiem i cytrusowym aromatem zachwyci każdego. Zrób je, a zasmakuje ci tak bardzo, że z całą pewnością podasz je w tym roku na święta. Uważaj, bo smak uzależnia i nie poprzestaniesz na jednym kawałku.
Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na szarlotkę, czy też jabłecznik. Jak by go jednak nie nazwać, jest to świetne ciasto, które kucharz dekoruje chrupką polewą z orzechów. Tak przygotowane będzie pełne w smaku i nieprzytomnie aromatyczne.
Połowa listopada to dobry czas dla starych pierników. Konkretnie – dla pysznych dojrzewających ciast, które czekają kilka tygodni na swoją kolej. Z pewnością zasłużą na honorowe miejsce przy naszych stołach.
Lubisz szarlotkę? Teraz upiecz ją z połówkami jabłek. Ciasto zyska też wyjątkowy smak dzięki pewnemu lubianemu produktowi. Szarlotka z serkiem homogenizowanym nie ma sobie równych. Podaj ją na jesienny deser.
Kolacja jest tak samo ważnym posiłkiem, jak śniadanie i nie należy jej pomijać. Dlatego na tę dzisiejszą przygotuj niezwykłe danie ciasta francuskiego, które zasmakuje całej rodzinie. Wykonanie jest nieskomplikowane i niezbyt czasochłonne, co sprawia, że to najlepsza opcja na ostatni posiłek w ciągu dnia. Czytaj dalej, a poznasz szczegóły.
Jeśli szukasz przepisu na efektowne danie, to poznaj recepturę na wyśmienite muszelki z ciasta francuskiego. Wypełnione sałatką z tuńczykiem i jajkiem wyglądają obłędnie i tak samo smakują. Zrobisz je w prosty sposób dzięki tej recepturze.
Ten sposób na ciasto na każdym zrobi wrażenie. Jest zaskakujący, ale jednocześnie genialny w swej prostocie. Dlatego sięgnij po ten przepis, bo efekt jest tego wart. Pyszny deser wkrótce trafi na twój stół.
Mandarynkami zajadamy się jesienią i zimą. W takim wydaniu ich jednak jeszcze nie widziałaś. Połóż owoce na patelni, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Ten pomysł nie może czekać aż do świąt.
Henia Foks nazywa ten sernik „marzenie”. Rzeczywiście, można się rozmarzyć. Masa z sera rozrobionego z mlekiem skondensowanym i zagęszczonego budyniem to doskonały sposób na prosty i bardzo efektowny deser.
Proste przepisy na jabłkowe desery są zawsze w cenie. Te najtańsze i najpopularniejsze polskie owoce zasługują na poczesne miejsce na naszych stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta. Z przepisami takimi jak ten na pewno je zajmą.
Sposób na naprawdę wilgotne ciasto? Dodać do niego twaróg. Z tym prostym i ekspresowym przepisem łatwo osiągnąć naprawdę pyszny deser.
Oto może nie do końca ciasto, ale na pewno zabawny i przyjemny dla oka deser. Przygotowujemy go bez pieczenia i to zaledwie z trzech składników. Cała trudność polega chyba na cierpliwości, z jaką należy czekać na stężenie galaretki.
Ciasto z jabłkami to już nie tylko szarlotka. Poznaj przepis i przygotuj znakomity deser, który zachwyci każdego. Jabłka w połączeniu z ciastem francuskim i kilkoma dodatkami smakują naprawdę obłędnie. Dlatego przygotuj tę słodką przekąskę, a będziesz ją przyrządzać, kiedy tylko najdzie ci ochota na coś słodkiego.
Nic tak nie podkreśla charakteru święta jak dobre ciasto na deser po obiedzie. Ten jabłecznik, czy raczej szarlotka, to doskonałe wydanie takiego deseru. Budyniowa masa świetnie łączy się w nim z jabłkowym musem.
Sernik koronkowy od Heni Foks brzmi pysznie. Smakuje jeszcze lepiej i znakomicie prezentuje się na stole. Dzięki prostej recepturze upieczemy ciasto, które szybko zniknie z talerzy.
Takie niezwykle efektowne ciastka sprawdzą się doskonale jako deser po wystawnym obiedzie. Zaczynamy sezon jesienno-zimowego świętowania. Niech więc ciastem na długi weekend związany z dniem Wszystkich Świętych będzie w tym roku Pani Walewska.
Goście w drodze, a ty nie masz niczego na deser? Poznaj przepis na szybkie ciasto, które przygotujesz raz-dwa. Jego prostota oraz smak zachwyci każdego, dlatego nawet się nie zastanawiaj i bierz się za pieczenie. Przygotowanie ciasta jeszcze nigdy nie było tak łatwe.