Pierwsze ciasta powstały najprawdopodobniej już w starożytnym Egipcie. Wówczas składano je bogom w ofierze. W tamtych czasach przypominały one bardziej dzisiejszy chleb. Ciasto od początku symbolizowało hojność, a obdarowanie nim było zaszczytem. W dzisiejszych czasach również ciasto jest symbolem gościnności i kojarzy się głównie z wyjątkowymi okolicznościami, takimi jak urodziny, wesela czy święta.
W epoce oświecenia cukier w Polsce stał się bardziej powszechny, przez co tamtejsze desery zaczęły w smaku przypominać bardziej te współczesne. Najsłynniejszym polskim ciastem stała się baba drożdżowa. Dzięki królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, deser ten przeniknął do francuskiej tradycji kulinarnej. Obecnie najpopularniejszym polskim ciastem jest sernik. Według TasteAtlas zajął on drugie miejsce w rankingu najlepszych ciast świata.
Obecnie cukiernictwo jest niezwykle rozwinięte, a każdy kraj ma swoje tradycyjne wypieki. Istnieje wiele rodzajów ciast. Rozróżnia się je na podstawie tego, w jaki sposób się je przygotowuje i jakie mają zastosowanie.
Z ciasta drożdżowego piecze się rogaliki, bułeczki czy paszteciki. Ciasta kruchego używa się do pieczenia tart. Do upieczenia babki potrzebne będzie ciasto ucierane. Ciasto biszkoptowe wykorzystywane jest do robienia tortów. Ptysie, eklerki, czy też karpatka wymagać będą ciasta parzonego. Pierniki wymagać będą rzecz jasna ciasta piernikowego. Ciasto francuskie lub półfrancuskie wykorzystuje się m. in. do spodów do pizzy. Do najpopularniejszych rodzajów ciast należą także: ciasto pierogowe, makaronowe oraz naleśnikowe.
Istnieją także ciasta, które nie wymagają pieczenia. Najpopularniejsze ciasto bez pieczenia to sernik na zimno. Do przygotowania tart, ciast przekładanych czy torcików również nie jest wymagane pieczenie.
Wśród najpopularniejszych ciast w Polsce znajdują się m. in.: sernik na zimno (a także pieczony), sękacz, karpatka, kremówka, makowiec, jabłecznik, szarlotka, babka, metrowiec, pleśniak, wuzetka, mazurek, keks, ciasto marchewkowe, ciasto czekoladowe oraz ciasto owocowe. Popularne są także pierniki, pączki, oponki, racuchy, a także faworki.
Pokaż więcej
Gdy mam ochotę na coś pysznego, zawsze sięgam po ten przepis. Dzięki niemu w mgnieniu oka robię pyszne ciasteczka. Te smakołyki przygotowuję z zaledwie 3 składników. Lepszych w życiu nie jadłam, dlatego polecam tę recepturę.
„Wiewiórka” to kombinacja smaków o bardzo jesiennym charakterze. Jabłka łączą się z grzybami w nietypową, ale swojską w smaku kompozycję. Jest to też jeden z łatwiejszych do przygotowania deserów.
Jak upiec ciasto proste i szybkie? Jest na to sprawdzony przepis. Dzięki niemu w krótkim czasie zrobisz wypiek, że palce lizać. Puszyste ciasto w dwóch kolorach każdego zachwyci smakiem.
Oto przepis na naleśniki biszkoptowe – tak delikatne, że można porównać je do lekkiego deserowego ciasta. Bardziej pasują do słodkich niż słonych śniadań. Z serem i konfiturami będą jednak niezastąpionym posiłkiem.
To fantastyczne i szybkie ciasto kokosowe obywa się bez pieczenia. Po nocy w lodówce wygląda spektakularnie i spodoba się każdemu, kto lubi smak kokosów.
Ciasto według tego przepisu robi się bardzo szybko. A smak zachwyci nawet najbardziej wybrednego domownika. Wszyscy będą prosić o dokładkę. A ty będziesz robiła je, co tydzień.
Z ciasta francuskiego zrobisz słodkie rogaliki, bułeczki, a nawet słone przekąski. Chyba że ciasto ci nie wyrośnie. Nie przejmuj się, bo nawet na to jest sposób. Dowiesz się o tym właśnie z tego artykułu.
Niektóre ciasta wyglądają znacznie bardziej skomplikowanie niż to wynika z ich poziomu trudności. To właśnie piękno przepisów takich jak ten. W kilkanaście minut możemy przygotować ciasto, które wygląda jak z piekarni.
Smażone jogurtowe przekąski są sposobem na szybki głód. Mogą się sprawdzić jako dodatek do sałatek czy imprezowa przekąska. Są przy tym szybkie w przygotowaniu i mają ciekawy, kremowy posmak. Lepiej zrobić je w ilościach hurtowych, bo znikają błyskawicznie.
Sernik krówka dla wielu jest lepszy niż ten w klasycznym wydaniu. Ciasto z tym przepisem przygotujesz zupełnie inaczej i co ważne, zrobisz to zdecydowanie łatwiej. Smak i wygląd ciasta zaskoczy każdego.
Ciasto ze śliwkami podbije podniebienie każdego łasucha. Teraz zrobisz je bez pieczenia dzięki przepisowi, którym podzielił się syn Heni Foks. Uwielbiana kucharka słynie z doskonałej kuchni, w której jej syn też dobrze sobie radzi.
Jeżeli nie masz pomysłu na deser, poznaj stary przepis mojej babci. Przygotujesz z niego doskonały sernik na zimno, który od pierwszego kęsa pokocha cała rodzina. Smak uzależnia i będziesz przygotowywała go znacznie częściej. Szczegóły poznasz w dalszej części tekstu.
Przepis na karpatkę przyspieszoną w ten sposób, że nie wymaga ona w ogóle piekarnika. Dzięki niemu bardzo szybko i bez większego wysiłku otrzymamy lubiane ciasto. Taki świetny, kremowy deser przypadnie do gustu i młodszym, i dorosłym.
Naleśniki na mleku to najbardziej tradycyjny przepis w wielu domach. Żeby jednak wyszły prawdziwie puszyste, płyn ten nie wystarczy. Nie trzeba dodawać, że nie zastąpi go również woda.
Wyobrażasz sobie ciasto bez pieczenia? Ten przepis przekona cię, że słodkości bez używania piekarnika są jeszcze lepsze. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut.
Jogurtowiec z przepisu blogerki Ani Zyśk nie ma sobie równych. Przygotowuje się go z zaledwie 2 składników, a efekt jest wyśmienity. Deser cieszy oczy i jest lekki jak chmurka.
We wrześniu śliwki smakują najlepiej. Dlatego warto tak jak Danuta Martyniuk upiec ciasto z tymi lubianymi owocami. Prosty przepis zapewnia pyszny efekt na talerzu. Ciasto ze śliwkami będzie w sam raz na deser.
Masz ochotę na coś pysznego na deser? Poznaj przepis na wyśmienite ciasto z jabłkami. Zrobisz je szybko, a ciasto wyrośnie jak nigdy przedtem. Puszyste i apetyczne będzie w sam raz na deser.
Oto przepis na bajecznie uproszczone mille-feuille. Składa się dosłownie z trzech składników, a kwadrans na jego przygotowanie to aż nadto. Tymczasem efekt przerasta oczekiwania.
Jeśli masz w domu cebule i ciasto francuskie, to świetnie trafiłaś. Za chwilę przekonasz się, co stanie się, gdy położysz jedno na drugie. Aż trudno uwierzyć, że z tak prostej czynności powstaje prawdziwe cudo. Gotowa na kulinarne uniesienie? Zaczynamy.
Uwielbiam naleśniki na słodko pod każdą postacią. Delikatne placuszki wypełnione serem potrafią przecież skusić każdego łakomczucha. A co, jeśli do środka dodać uwielbiany sezonowy owoc? Z pozornie prostego dania powstaje prawdziwa poezja smaku.
Ciasto marchewkowe to gotowa ilustracja pojęcia zdrowego przysmaku. W tym przepisie łączymy owoce, warzywa i nabiał w pyszne, słodkie ciasto. Jest ono świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy.
Proste ciasto bez pieczenia o ciekawym, colowym smaku. Popularny słodki napój zmienia się w nim w kisiel, który zagęszcza wypełnienie. Całość przełamana jest smakiem świeżych owoców.
Ciasto francuskie idealne na deser. W połączeniu z owocami stworzysz słodką przekąskę, która trafi w gusta nawet najbardziej wymagającego domownika. Z tym sprawdzonym przepisem ten deser przygotujesz bez problemu. Zaryzykuj i zrób go nawet dzisiaj.
Przywykliśmy do tego, że desery z ciasta francuskiego są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ten jednak już naprawdę przesadza. Wystarczy dosłownie pięć ruchów ręką, by przygotować owocową przekąskę do popołudniowej kawy.
Zastanawiasz się, co upiec? Zrób ciasto bananowe, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu i obłędnie pyszne już wkrótce trafi na twój stół. Poza samymi bananami kryje w sobie pyszną niespodziankę.
Sok z cytryny pełen jest nieoczywistych zastosowań. Poza oczywistą możliwością zrobienia z niego doskonałej i orzeźwiającej lemoniady można go wykorzystać do, chociażby odkamieniania czajnika czy do odświeżenia lodówki.Niedawno w moje ręce wpadł ciekawy patent na ten składnik i teraz zawsze go stosuje. Wystarczy wlać go do mąki i wymieszać z kilkoma innymi produktami, aby rezultat nie mieścił się w głowie. Niżej zdradzam, o co dokładnie w tym chodzi.
Kwiatuszki z ciasta francuskiego ze śliwkami to urocza sezonowa przekąska na pożegnanie lata. Są błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i idealne do mrożonej kawy we wczesnojesienne popołudnia.