Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczne i orzeźwiające gazpacho, smak lata w twojej kuchni
Canva.com

Błyskawiczne i orzeźwiające gazpacho, smak lata w twojej kuchni

25 marca 2022
Autor tekstu: Agata Kaszuba

Gazpacho to zaraz obok paelli, jedno z najbardziej spopularyzowanych dań hiszpańskich na świecie. Zimna zupa, która trochę przypomina dobrze nam znany chłodnik, to idealna propozycja na letnie obiady lub kolacje. Świetnie sprawdzi się również jako lunch do zjedzenia na mieście bądź w pracy. Aromatyczna, świeża i zdrowa. Nie ma nic lepszego! Do tego dodajmy smak soczystych, letnich pomidorów i aromat oliwy z oliwek. Z tym prostym przepisem, gazpacho stanie się Twoja ulubiona zupą, którą przygotujesz szybko i bez większych problemów. Gwarantujemy, że jeśli podasz to danie na spotkaniu rodzinnym lub poczęstujesz nią przyjaciół, to wszyscy oszaleją na punkcie tego niepowtarzalnego, andaluzyjskiego smaku.

Co to właściwie jest? 

Gazpacho może brzmieć dość egzotycznie, szczególnie, że w Polsce pojawiło się stosunkowo niedawno. Spopularyzowały je programy kulinarne, które od kilku lat biją rekordy popularności i które odkryły przed Polakami nowe smaki z różnych zakątków świata.

Jest to zupa podawana na zimno, która nie wymaga gotowania. W jej skład wchodzą warzywa zalane bulionem oraz doprawione octem i oliwą z oliwek. Jest to danie wywodzące się Andaluzji, jednak badacze kulinarni nie są co to tego stuprocentowo zgodni. Jedni twierdzą, że swój początek gazpacho miało już w Starożytnym Rzymie, gdzie panował zwyczaj jedzenia chleba moczonego w oliwie z dodatkiem czosnku. Z pewnością, dla wielu miłośników tej potrawy, może się wydawać to szokujące, gdyż obecnie trudno sobie wyobrazić gazpacho w innej formie niż z dodatkiem świeżych warzyw. Mimo wszystko za ojczyznę zupy uważa się Andaluzję, gdyż właśnie tam powstała forma, którą wszyscy znamy i kochamy ( bądź dopiero pokochamy) do dzisiaj.

Gazpacho, to przede wszystkim pomidory. Istnieje kilka wersji tej zupy, jednak to właśnie ta z użyciem pomidorów podbiła serca całego świata. Jak w przypadku wielu z pozoru prostych potraw, do wykonania których potrzebujemy znikomej ilości składników, liczy się przede wszystkim jakość produktów. Smak zupy jest oparty na pomidorach, dlatego dopilnujmy, aby były możliwie jak najlepszej klasy. Wygrana na loterii ma ten, który posiada swój własny ogródek i może wykonać potrawę przy użyciu wyhodowanych przez siebie pomidorów.

Jednak większość z nas nie ma takiego luksusu więc udając się na targ lub do lokalnego warzywniaka ( wspieramy małe, osiedlowe sklepy i stoiska) zwróćmy uwagę, aby nasze pomidory były duże, mięsiste i z cienką skórką. Najlepiej jeśli pochodzą z polskich upraw. Te importowane niosą ze sobą ryzyko użycia na nich chemicznych przyspieszaczy dojrzewania. Oznacza to, że warzywo zostało zerwane zielone i niedojrzałe, aby nie uszkodziło się podczas transportu, a na miejscu docelowym potraktowane chemia, która sprawi, że na twardy, zielony pomidorek zmieni się szybko w soczystego, miękkiego i czerwonego pomidora.

Niektórzy miłośnicy tego dania twierdzą, że jest ono sezonowe, czyli można je przygotowywać tylko i wyłącznie ze świeżych warzyw zerwanych w szczycie sezonu. Jednak wielu entuzjastów gazpacho nie chcą czekać całego roku, aby skosztować swojego ulubionego dania i postanawiają przygotować domowy przecier pomidorowy, z którego korzystają jesienią oraz zimą.

Przepis na gazpacho

Do przygotowania andaluzyjskiego chłodnika, potrzebujesz:

- 5 dużych pomidorów- 1 czerwona papryka- 1 cebula czerwona- 1 łyżeczka octu winnego- 2,5 łyżki oliwy z oliwek- 2 ząbki czosnku- chleb- 1 ogórek- sól, pieprz

Gdy przygotowujesz danie ze świeżych pomidorów ważne jest, aby przez rozpoczęciem gotowania właściwego warzywa sparzyć i obrać ze skórki. Dzięki temu unikniesz nieestetycznych i niesmacznych skórek pływających w daniu. Przygotowując gazpacho ta procedura jest jest bardzo ważna, więc rozpocznij gotowanie właśnie od niej. Tak więc obrane pomidory pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Tak samo potraktuj również ogórka i paprykę oraz cebulę. Pozostaw po trochę z każdego warzywa do dekoracji, a resztę składników umieść w blenderze. Chleb namocz w wodzie i dołóż do blendera. Nie zapomnij o oliwie z oliwek, czosnku oraz occie. Wszystkie produkty dokładnie zblenduj. Zupa powinna mieć idealnie gładką konsystencję. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Następnie zupa powinna trafić na minimum 3 godziny do lodówki. Podajemy ja zupełnie chłodną. Czasami, aby utrzymać te temperaturę, można dorzucić parę kostek lodu. Udekoruj potrawę pozostawionymi wcześniej, drobno posiekanymi warzywami. Gazpacho jemy z odrobina świeżego pieczywa, duża ilością oliwy i jeszcze większą ilością wyśmienitego wina.

Obserwuj nas w
autor
Agata Kaszuba

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy