Przed świętami piekę dwie blachy. Ten sernik znika w sekundę, nie jadłem lepszego
Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na sernik królewski. Podobny przepis znaleźć można w wielu książkach i serwisach kucharskich. Jednak receptura kucharza jest doskonała i daje świetne efekty.
Sernik na święta
„Serniczek” to jeden z największych symboli świątecznego obżarstwa. Rzeczywiście, choć nie wchodzi może w skład dwunastu wigilijnych dań, w wielu domach ciasto to jest pozycją obowiązkową na bożonarodzeniowym stole. I choć na głód w tych dniach przeważnie nie narzekamy, i tak znika szybko do ostatniego kawałka.
Jednak sernik sernikowi nierówny. A sernik królewski to jeden z tych wariantów, po które sięgamy najczęściej. Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób: przyrządza go z masy z brzoskwiniami i kakaowej kruszonki. Warto zwracać uwagę na przepisy Strzelczyka, są bowiem niesamowicie dokładne i dlatego warto im ufać.
Burza po Kuchennych Rewolucjach. Widzowie mają dośćŚwiąteczne ciasto
Warto pamiętać, że choć sernik królewski jest żelazną pozycją polskich książek kucharskich, brzoskwinie z puszki bynajmniej nie są żelazną pozycją sernika. Można je pominąć – choćby dla odjęcia kalorii pochodzących z syropu – lub zastąpić świeżymi owocami.
Składniki
- 1,2 kg twarogu mielonego
- 350 g mąki
- 10 żółtek
- 6 białek
- 25 g kakao
- 120 g cukru
- 40 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 420 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g budyniu śmietankowego
- 1 puszka brzoskwiń
Ciasto sernik na święta
220 g masła schładzamy dobrze, a najlepiej zamrażamy. Do miski przesiewamy mąkę. Ścieramy do niej masło na tarce. Dodajemy cukier puder i kakao, a także proszek do pieczenia i zagniatamy szybko ciasto. Dodajemy do niego pojedynczo 4 żółtka, wyrabiając.
Kiedy ciasto będzie gładkie, formujemy z niego kulkę i dzielimy na połowy. Odkładamy je do zamrażalnika na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pozostałe masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując intensywnie, kiedy masło będzie dobrze połączone z cukrem i jasne, dodajemy pozostałe żółtka.
Stopniowo dodajemy sernik, cały czas ucierając mikserem. Czystymi łopatkami ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Tę łączymy z masą serową. Dodajemy do masy pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki.
Połowę ciasta ścieramy do otwieranej tortownicy. Ugniatamy je tak, by powstał spód ciasta. Wypiekamy przez 10 minut. Następnie wyjmujemy, wypełniamy formę masą serową, a na wierzch ścieramy drugą porcję ciasta, formując kruszonkę.
Ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika, tym razem na ok. godzinę. Kiedy upłynie czas pieczenia, wyłączamy piecyk i uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy ciasto do pełnego przestudzenia.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z serem od Heni i śląskie makówki.