Zapomnij o rybie po grecku. Ta wersja bije ją na głowę, wszyscy proszą o przepis
Ryba po grecku zwykle gości na naszych stołach w Wigilię. Jednak teraz warto poznać przepis na rybę po japońsku. Jej smak zachwyci już w nadchodzące Boże Narodzenie.
Rybę po grecku zastąp tą po japońsku
Ryba jest nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej. Na stół tradycyjnie trafia karp, ale też chętnie przyrządzamy rybę po grecku. Teraz można zastąpić ją doskonałą w smaku rybą po japońsku. Danie jest kolorowe i efektownie prezentuje się na stole. Będzie w sam raz na Wigilię.
Ryba po japońsku, czyli w cieście, aromatycznej zalewie z octu jabłkowego i przecieru pomidorowego podawana jest z dodatkiem warzyw. Potrawa pełna jest pieczarek marynowanych, papryki i ogórków konserwowych. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Damian kuchnia od kuchni. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Babcia Stasia dodaje go do sałatki jarzynowej zamiast pietruszki. Jest 100 razy smaczniejszaJak przyrządzić rybę po japońsku?
Składniki:
- 2 kg miruny lub innej ryby bez ości
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czosnku staropolskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka mleka
- ½ łyżeczki pieprzu
Składniki na zalewę:
- ½ szklanki wody
- 25 ml octu jabłkowego
- 25 ml oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek przecieru pomidorowego 30%
- 1 łyżeczka soli
Warzywa:
- 200 g papryki konserwowej
- 200 g ogórków konserwowych
- 140 pieczarek marynowanych
- 3 cebule
- tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie dania zaczniemy od zrobienia ciasta, w którym później obtoczymy rybę. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i wlewamy mleko. Składniki miksujemy i gotowe ciasto odstawiamy. Teraz zrobimy zalewę.
Do miski wlewamy wodę, ocet jabłkowy, olej. Wsypujemy słodką paprykę, sól i cukier. Dokładamy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy składniki. Gotową zalewę odstawiamy. Następnie zajmiemy się krojeniem warzyw do naszego dania.
Ryba po japońsku na Wigilię
W paski kroimy ogórki konserwowe i paprykę. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki zostawiamy w całości. Teraz rybę oprószamy z dwóch stron solą, pieprzem i tymiankiem. Rybę kroimy w nieduże kawałki, zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Cebulę smażymy na drugiej patelni.
Następnie dokładamy ogórki, paprykę i pieczarki. Wlewamy do nich marynatę i dusimy pod przykryciem. Usmażoną rybę układamy na półmisku i dodajemy warzywa z zalewą z patelni. Ryba po japońsku jest gotowa do podania. Pisaliśmy o tym, co wypić przed snem, by lepiej spać. Polecaliśmy przepis na zupę doskonałą na chłody.