Smakosze.pl Przepisy Briam: wegetariańska zapiekanka krok po kroku
Canva

Briam: wegetariańska zapiekanka krok po kroku

25 marca 2022
Autor tekstu: Hoff Emil

Briam: dla kogo?

Briam to wegetariańska zapiekanka warzywna rodem z Grecji (co można poznać po serze feta), lekka i zdrowa, do tego dość prosta w przygotowaniu. To smaczny i pełen witamin posiłek dla każdego, zwłaszcza amatorów pieczonych warzyw. Szczególnie dobrze posłuży dzieciom, którym w smacznej zapiekance przemycić można wiele cennych witamin i składników odżywczych.

Dzięki wykorzystaniu wodnistych warzyw, składniki zapiekanki briam nie tyle pieką się, co gotują na parze. Dzięki temu zachowują swój smak i aromat. Briam oferuje całą paletę smaków – cukinia jest słodka, pomidory kwaskowe, oliwa gorzkawa, a bakłażany mają smak umami (piąty smak, dopiero niedawno wyodrębniony).

Briam: na jaką okazję?

Briam to doskonałe, wegetariańskie danie, które może pełnić rolę samodzielnego posiłku lub dodatku do obiadu. Briam po odgrzaniu nada się na lunch do pracy, na romantyczną kolację czy nawet danie piknikowe.

Briam: ile kalorii?

Briam to danie sycące, na bazie ziemniaków, z dodatkiem sera feta. Dokładna ilość kalorii zależy od proporcji składników i wielkości porcji, briam nie jest jednak ciężki, nie wbija w krzesło i nie powinien być wykluczany z diety. Duża ilość pieczonych warzyw sprawia, że to wyjątkowo zdrowe danie.

Osoby szczególnie dbające o linie mogą zrezygnować z sera feta i zjeść mniejszą porcję zapiekanki briam.

Briam: trudność

Briam to danie łatwe do przygotowania. Trzeba tylko umieć obsługiwać piekarnik i kroić warzywa.

Obserwuj nas w
autor
Hoff Emil

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy