Ten kapuśniak smakuje wyjątkowo dzięki 1 składnikowi. Najlepszy przepis od babci

Lubicie kapuśniak? Z pewnością znajdzie się wielu sympatyków tej zupy, głównie ze względu na jej niepodważalny aromat. Na to wszystko składają się różnorodne składniki, które w połączeniu ze sobą tworzą prawdziwy rarytas. Jeden się jednak wyróżnia i jest podstawą wspaniałego smaku tego dania
Kapuśniak z młodej kapusty
Młoda kapusta to fantastyczny produkt. Dzięki niej możemy przygotować wiele dań, które z pewnością przypadną nam do gustu. Pole do popisu jest ogromne a przepisów mnóstwo. Na co więc warto się zdecydować?
Warto jeść młodą kapustę, ponieważ ma ona wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Są to między innymi działania przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ponadto jest ona niskokaloryczna, co jest dodatkowym atutem.
Kapuśniak z młodej kapusty to przepyszna zupa, idealna na niedzielny obiad. Dlatego też przedstawiamy wam przepis, który gwarantuje niepodrabialny smak tego dania.

Kapuśniak, czyli zupa gotowana od pokoleń
Taka zupa z młodej kapusty z pewnością wyróżnia się smakiem i warto ją zrobić. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Uwaga babcia gotuje, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki usiekanego koperku
- 3 łyżki usiekanej natki pietruszki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2,5 litra wywaru warzywnego
- 2 liście laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki lubczyku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszny kapuśniak z młodej kapusty?
Taki kapuśniak to świetny materiał na obiad.
W pierwszej kolejności oczyszczamy kapustę z liści, które znajdują się na jej wierzchu. Następnie starannie ją szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Cebulę oraz czosnek drobno kroimy, po czym przekładamy do osobnej salaterki.
Na dużych oczkach tarki ścieramy obraną i umytą marchewkę. Składniki mamy już przygotowanie, a więc bierzemy się za gotowanie zupy.

Do dużego garnka wlewamy wywar warzywny, może być również mięsno-warzywny. Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę, marchewkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i wsypujemy resztę aromatycznych przypraw. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 30 minut do miękkości kapusty. Czas liczymy od momentu zagotowania.
W międzyczasie podsmażamy cebulę oraz czosnek do momentu, aż ładnie się zeszklą. Składniki przekładamy do gotującej się zupy i wszystko razem mieszamy.
Kiedy kapusta zmięknie, czyli pod koniec gotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Ponownie mieszamy i sprawdzamy, czy zupa jest odpowiednio doprawiona i czy niczego nie brakuje. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na sam koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę i koperek.
Tak przygotowany kapuśniak z młodej kapusty to gwarancja niesamowitego smaku.
Sprawdź przepis na pyszną zupę szparagową. Zobacz, jak odpowiednio gotować białą kiełbasę.






































