Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten kapuśniak smakuje wyjątkowo dzięki 1 składnikowi. Najlepszy przepis od babci
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 11.04.2025 14:30

Ten kapuśniak smakuje wyjątkowo dzięki 1 składnikowi. Najlepszy przepis od babci

Smakowity kapuśniak podany w misce
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Lubicie kapuśniak? Z pewnością znajdzie się wielu sympatyków tej zupy, głównie ze względu na jej niepodważalny aromat. Na to wszystko składają się różnorodne składniki, które w połączeniu ze sobą tworzą prawdziwy rarytas. Jeden się jednak wyróżnia i jest podstawą wspaniałego smaku tego dania

Kapuśniak z młodej kapusty

Młoda kapusta to fantastyczny produkt. Dzięki niej możemy przygotować wiele dań, które z pewnością przypadną nam do gustu. Pole do popisu jest ogromne a przepisów mnóstwo. Na co więc warto się zdecydować? 

Warto jeść młodą kapustę, ponieważ ma ona wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Są to między innymi działania przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ponadto jest ona niskokaloryczna, co jest dodatkowym atutem. 

Kapuśniak z młodej kapusty to przepyszna zupa, idealna na niedzielny obiad. Dlatego też przedstawiamy wam przepis, który gwarantuje niepodrabialny smak tego dania. 

Poszatkowana młoda kapusta
Fot. Canva/ires007
Nigdy nie gotuj tak białej kiełbasy. Wyjdzie twarda i niesmaczna

Kapuśniak, czyli zupa gotowana od pokoleń

Taka zupa z młodej kapusty z pewnością wyróżnia się smakiem i warto ją zrobić. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Uwaga babcia gotuje, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty 
  • 2 marchewki
  • 1 cebula 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 2 łyżki usiekanego koperku 
  • 3 łyżki usiekanej natki pietruszki 
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2,5 litra wywaru warzywnego 
  • 2 liście laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
  • szczypta papryki ostrej 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • sól 
  • pieprz 
  • olej do smażenia 

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszny kapuśniak z młodej kapusty?

Taki kapuśniak to świetny materiał na obiad

W pierwszej kolejności oczyszczamy kapustę z liści, które znajdują się na jej wierzchu. Następnie starannie ją szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Cebulę oraz czosnek drobno kroimy, po czym przekładamy do osobnej salaterki. 

Na dużych oczkach tarki ścieramy obraną i umytą marchewkę. Składniki mamy już przygotowanie, a więc bierzemy się za gotowanie zupy. 

Składniki na pyszny kapuśniak
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Do dużego garnka wlewamy wywar warzywny, może być również mięsno-warzywny. Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę, marchewkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i wsypujemy resztę aromatycznych przypraw. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 30 minut do miękkości kapusty. Czas liczymy od momentu zagotowania. 

W międzyczasie podsmażamy cebulę oraz czosnek do momentu, aż ładnie się zeszklą. Składniki przekładamy do gotującej się zupy i wszystko razem mieszamy. 

Kiedy kapusta zmięknie, czyli pod koniec gotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Ponownie mieszamy i sprawdzamy, czy zupa jest odpowiednio doprawiona i czy niczego nie brakuje. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na sam koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę i koperek. 

Tak przygotowany kapuśniak z młodej kapusty to gwarancja niesamowitego smaku. 

Sprawdź przepis na pyszną zupę szparagową. Zobacz, jak odpowiednio gotować białą kiełbasę

Smakowity kapuśniak przygotowany z młodej kapusty
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje