Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Posiekaj i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. Będą 100 razy lepsze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.04.2025 11:51

Posiekaj i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. Będą 100 razy lepsze

placki ziemniaczane
Fot. Shutterstock/Timolina

Ma ochotę na odrobinę urozmaicenia w plackach ziemniaczanych? Wystarczy, że dodasz do nich uwielbiane warzywo. Kiszona kapusta, bo o niej właśnie mowa, idealnie komponuje się w tym prostym daniu. Spróbuj raz, a będziesz wracać do tego przepisu bez przerwy. Idealny obiad na piątek.

Placki ziemniaczane inaczej. W sam raz na pyszny obiad na piatek

Placki ziemniaczane są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku po prostu rozpływają się w ustach. Jako, że lubię eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków, postanowiłam placki nieco urozmaicić.

Do masy na placki ziemniaczane dodałam domową, kiszoną kapustę. Kiszonka doskonale łączy się z warzywami, a całe danie staje się jeszcze smaczniejsze. W plackach nie może zabraknąć oczywiście cebuli i suszonego majeranku. 

Do przygotowania placków ziemniaczanych z kapustą wykorzystałam ziemniaki mączyste. Dzięki nim masa nie rozwarstwiała się na patelni. Nie musiałam również dodawać dużej ilości mąki. Ziemniaki te doskonale nadają się także do klusek śląskich, czy kopytek.

placki ziemniaczane.jpg
Fot. Canva
Napakowana białkiem i tańsza niż dorsz. Tę cenną rybę kupisz dziś w Dino za bezcen

Przepis na placki ziemniaczane z kiszonką

Z podanych poniżej składników przygotujemy placki ziemniaczane dla 4 osób. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku posmakują każdemu.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 600 g kiszonej kapusty
  • duża cebula
  • 1 duże jajko
  • 5-6 łyżek mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane z kapustą?

Obierz ziemniaki. Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połowę na tarce o mniejszych. Cebulę również zetrzyj na tarce. Kapustę dokładnie odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj drobno.

obieranie ziemniaków
Fot. Canva

Przygotowane składniki przełóż do miski. Wbij jajko, dodaj sól, pieprz, majeranek i mąkę. Całość wymieszaj. Placki ziemniaczane smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu, a następnie podaj z ulubionymi dodatkami.

Na obiad polecamy również niecodzienne gołąbki oraz rosół na nietypowym mięsie.

placki ziemniaczane.jpg
Fot. Canva