Smakosze.pl Przepisy Przepis na wyborne brownie z truskawkami
pixabay.com

Przepis na wyborne brownie z truskawkami

25 marca 2022
Autor tekstu: Karolina Błaszyk

Przed Wami najbardziej czekoladowe ciasto na świecie, czyli brownie. Uwielbiają je dorośli i dzieci, doskonale smakuje jako deser do kawy, dodatek do lodów czy w towarzystwie ciepłego mleka. Przygotowuje się je bardzo szybko i nie wymaga dużego cukierniczego doświadczenia ani zacięcia. Do jego przygotowania potrzebny będzie jedynie mikser, miska i rondelek. Brownie z truskawkami nie tylko smakuje obłędnie, ale i tak wygląda! Niewiarygodnie szybko znika ze stołu. Jest kolorowe, apetyczne i cudownie pachnie. Po jego upieczeniu w całym domu unosi się wspaniały zapach.

Takie domowe brownie jest zbite, wilgotne w środku i bardzo słodkie. Jeżeli lubisz mniej słodkie desery to użyj czekolady z największą zawartością kakako. Ciasto to nie jest deserem, który spektakularnie wyrasta podczas pieczenia – urośnie ono jedynie trochę. Można zatem piec je w małej formie. Bez znaczenia czy użyjesz okrągłej, prostokątnej czy kwadratowej, ważne jest tylko aby przypilnować czasu pieczenia.

W sezonie do przygotowania ciasta korzystaj z truskawek świeżych, a poza sezonem wykorzystaj owoce mrożone. Ważne jednak, aby przed pieczeniem je rozmrozić i odsączyć, żeby nie dodały do ciasta zbyt dużo płynu. Truskawki to zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych owoców, które są też skarbnicą zdrowia. Posiadają witaminę A, E, C oraz witaminy z grupy B, a także potas, wapń, żelazo, magnez, sód, cynk i fosfor. Truskawki pomagają chronić przed cukrzycą, stymulują pracę wątroby, wykazują dobroczynne działanie na pracę serca oraz obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienia. Kobiety kochają też truskawki ze względu na ich właściwości wygładzające i nawilżające. Są prawdziwym eliksirem młodości.

Brownie z truskawkami to ciasto, na którego przygotowanie będziesz potrzebować 20 minut. To idealna opcja, gdy odwiedzą Cię niespodziewani goście lub masz mało czasu na przygotowanie smacznego deseru dla najbliższych. Postępując krok po kroku za poniższym przepisem, bez problemu upieczesz perfekcyjne ciasto z dodatkiem słodkich truskawek już za pierwszym razem. Możesz podawać je również na większe okazje – urodziny czy imieniny. Zawsze znajdzie ono ogromną rzeszę fanów i w mig zniknie z patery.

Zapisz sobie ten przepis również na później – z pewnością wykorzystasz go wielokrotnie! Do dzieła!

Składniki na brownie z truskawkami:

- 200 g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao (2 tabliczki)

- 200 g masła

- 250 g cukru (lub odpowiednika, np. erytrolu)

- 130 g mąki pszennej

- 3 jajka

- szczypta soli

- opcjonalnie: 1 łyżka masła orzechowego (bez soli, ze 100% orzechów), 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

- 10 szt. truskawek

- 100 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania brownie z truskawkami:

Rozpocznij od rozgrzania – ustaw temperaturę na 180 stopni C, grzanie góra-dół. Przygotuj również formę do pieczenia, najlepiej o wymiarach 21x28 cm, wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Do rondelka włóż masło i podgrzej je na bardzo małym ogniu, a następnie dołóż połamaną w kosteczki czekoladę (200g). Mieszaj i podgrzewaj do momentu roztopienia i połączenia się składników, a następnie zdejmij z ognia. Przestudź.

Do miski wbij jajka i zacznij ubijać. Małymi partiami dodawaj cukier, wsyp też ekstrakt waniliowy. Jajka powinny stworzyć puszystą i jasną pianę. Wtedy możesz zacząć dodawanie rozpuszczonej i przestudzonej czekolady (może być delikatnie ciepła, ale nie gorąca) oraz masła orzechowego. Wsyp też szczyptę soli. Miksuj składniki mikserem lub rózgą tylko do momentu ich połączenia.

Teraz do miski przesiej mąkę i krótko wymieszaj, aby uzyskać jednolite ciasto.

Masę przelej do przygotowanej wcześniej blaszki. Umyj truskawki, pozbądź się szypułek i pokrój owoce na plasterki, a następnie rozłóż równomiernie na cieście.

Na koniec pokrój czekoladę w około 1 cm kostkę i posyp nią brownie.

Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut. Ciasto w tym czasie powinno lekko urosnąć. Po wyjęciu z piekarnika będzie jeszcze dość miękkie i luźne – należy odstawić je do wystudzenia, aby czekolada się ścięła.

Podawaj pokrojone w kostkę i oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Karolina Błaszyk

Redaktor Karolina Błaszyk

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy