100 razy zdrowszy niż twaróg, a mało popularny. Ten ser wzmacnia serce

Nabiał jest grupą produktów, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Przez długi czas za najlepszy produkt uchodził twaróg. Okazuje się jednak, że cenniejszy dla zdrowia jest kozi ser. Poznaj jego właściwości oraz przepis na sałatkę, w której jest jednym z głównych składników, a przekonasz się, że zdrowe odżywianie jest także bardzo smaczne.
Dlaczego warto jeść kozi ser?
Kozi ser jest dzisiaj dostępy praktycznie w każdym sklepie, a mimo to nie jest pierwszym wyborem konsumentów. To wielki błąd, ponieważ zawiera składniki odżywcze, które są cenna dla zdrowia i odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jednym z nich jest witamina B13, która u osób starszych wspiera regenerację tkanek, a u młodszych budowę komórek. Ponadto ten biały ser zawiera również kwas foliowy, który z kolei wspomaga tworzenie i budowanie komórek.
Oprócz nich ser zawiera także potas, który jest niezbędny do właściwej pracy układu nerwowego i mózgu. Z kolei obecny w tym produkcie cynk pomaga ustabilizować ciśnienie krwi. W serze znajduje się także sporo cennego białka, które wspiera budowę mięśni.
Co ciekawe, kozi ser jest alternatywą dla serów z mleka krowiego. Oznacza to, że osoby z uczuleniem na białka znajdujące się w krowim mleku, bez obaw mogą spożywać ser z mleka koziego. Jest to produkt lekkostrawny, a zawarty tłuszcz jest łatwo przyswajalny, dzięki czemu ser jest trawiony bardzo szybko. Takie bogactwo składników oraz właściwości sprawia, że kozi ser powinien znaleźć się w diecie każdego. Szczególnie że sposobów podania sera jest cała masa. Przepis na jeden z nich prezentujemy poniżej.

Ser kozi do sałatki
Naszym zdaniem kozi ser doskonale łączy się ze składnikami sałatki z buraka. Składnikom powinny towarzyszyć gruszki, które całemu daniu nadadzą słodyczy oraz wyjątkowego smaku. Potrzebne będą również przyprawy, ocet balsamiczny i olej. Potrzebnych produktów nie ma wiele, ale te, które znajdują się na liście poniżej, wystarczą, aby sałatka wyszła smaczna i zachwycająca dla domowników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 100 g koziego sera
- 4 buraki
- 2 słodkie gruszki
- 20 ml octu balsamicznego
- 100 g orzechów włoskich
- 10 ml oliwy
- pieprz
- sól

Przepis na sałatkę z kozim serem
Buraki dokładnie umyj, a następnie zawiń w folię aluminiową. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez godzinę. Pozostaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę.
Obierz również gruszki i pokrój je w kostkę. Do miski przełóż oba składniki. Wsyp orzechy oraz pokruszony ser. Całość skrop oliwą, octem i dopraw pieprzem oraz solą. Składniki wymieszaj i gotowe.
Niedawno pisaliśmy o popularnej rybie, która ma zniknąć ze sprzedaży. Wskazywaliśmy także najlepszy sposób na pieczony schab.






































