Bułeczki razowe
pixabay.com

Bułeczki razowe

Te miękkie i puszyste pełnoziarniste bułki wykonane są ze 100% mąki pszennej razowej i słodzone miodem. Razowe bułeczki miodowe konkurują z najsmaczniejszymi bułkami z białej mąki (i biją je na głowę), ponieważ mają lekko orzechowy, nieco słodki smak i zwięzłą, ale miękką teksturę. Ten przepis jest w 100% pełnoziarnisty, dostarcza błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów, dzięki zawartości otrębów.

Bułeczki razowe

Te miękkie i puszyste pełnoziarniste bułki wykonane są ze 100% mąki pszennej razowej i słodzone miodem.

Razowe bułeczki miodowe z łatwością konkurują z najsmaczniejszymi bułkami z białej mąki (i biją je na głowę), ponieważ mają lekko orzechowy, nieco słodki smak i zwięzłą, ale miękką teksturę. Ten przepis jest w 100% pełnoziarnisty, dostarcza błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów, dzięki zawartości otrębów.

Mąka razowa

Mąki razowe są mielone z całych, nieprzetworzonych ziaren pszenicy, ziaren i nasion. Mąki jasne, takie jak mąka uniwersalna, poznańska czy wrocławska, są wytwarzane z ziaren przetworzonych w celu usunięcia okryw, zarodków i otrębów przed mieleniem.

Włączenie zarodków i otrębów do mąki razowej nie tylko zmienia jej smak czy właściwości piekarnicze; w mące razowej zachowane są również cenne składniki odżywcze i błonnik.

Trudności związane z wypiekami z mąki razowej
Mąka razowa może być trudna w obróbce, zwłaszcza przy domowych wypiekach chleba lub bułek. Dlaczego? Jest stosunkowo ciężka i nie zawiera takiego samego poziomu glutenu, jak biała mąka. Ten brakujący gluten stanowi problem, jeśli chodzi o wypiek chleba. Wiele przepisów na chleb pełnoziarnisty wymaga dodania glutenu pszennego, aby go zrekompensować, ale w tym przepisie to nie będzie potrzebne.

Niektóre przepisy sugerują zastąpienie części mąki razowej mąką uniwersalną lub chlebową - ale wtedy bułeczki razowe nie będą w 100% pełnoziarniste. Mając to na uwadze (i po kilku nieudanych próbach zrobienia bułek pełnoziarnistych) proponuję przepis i metodę, którą, mam nadzieję, pokochacie. Dodanie odpowiedniej ilości drożdży piekarskich sprawi, że bułeczki razowe wyjdą Wam za każdym razem.

Co prawda, razowe bułeczki miodowe nie są tak puszyste i wyrośnięte jak ich odpowiedniki z białej mąki, ale podoba mi się ich bardziej zwięzła, sycąca konsystencja.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj jak najlepszych drożdży piekarniczych.

Razowe bułeczki miodowe

To ciasto powstaje z połączenia 7 podstawowych składników. Każdy odgrywa ważną rolę, więc nie polecam zastępstw, czy pomijania czegokolwiek.


Mleko: płynem tym aktywujemy drożdże. Aby uzyskać najdelikatniejsze bułki, użyj pełnego, tłustego (3,2%) mleka. W tym przepisie zadziała również mleko bez laktozy lub o niskiej zawartości tłuszczu, ale mleko pełne zapewnia fenomenalny smak i konsystencję bułeczek razowych.
Drożdże: polecam wybór jak najlepszej jakości drożdży piekarniczych w proszku (instant).
Miód: ta substancja słodząca odżywia drożdże, zwiększa ich aktywność, zmiękcza ciasto i dodaje przyjemnej słodyczy. Większość miodów będzie pasować do tego przepisu - najłatwiej będzie użyć miodu rzepakowego, który nie krystalizuje i zawsze ma gładką, kremową strukturę; jeśli bułeczki mają mieć intensywnie miodowy charakter, polecam miód gryczany lub miód wrzosowy, o mocno wyczuwalnym aromacie.
Jajka: 2 jajka zapewniają strukturę i bogactwo smaku.
Masło: Masło odpowiada za miękką strukturę i niepowtarzalny aromat bułeczek razowych. Upewnij się, że przed użyciem będzie w temperaturze pokojowej.
Sól: Sól dodaje smaku i balansuje słodycz.
Mąka Pszenna Razowa: Nie będziemy mieć razowych bułeczek miodowych bez mąki razowej!

Zalecam użycie miksera stojącego z nasadką do ciasta chlebowego, w kształcie specjalnego haka (większość mikserów stojących jest z nim sprzedawanych). Jeśli nie masz miksera stojącego, wymieszaj ciasto drewnianą łyżką a następnie ugniataj je ręcznie. Ciasto razowe wymaga nieco dłuższego czasu wzrostu, ponieważ zawiera otręby, a przez to jest cięższe.

Składniki na razowe bułeczki miodowe:

  • 1 szklanka (240 ml) pełnego, tłustego mleka podgrzanego do około 40 ° C
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży piekarskich instant
  • 1/2 szklanki (115 g) masła, ogrzanego do temperatury pokojowej, pokrojone na mniejsze części
  • 1/3 szklanki (105 g) miodu
  • 2 duże jajka (polecam jajka z wolnego wybiegu)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 i 1/2 szklanki (420 g) mąki pełnoziarnistej plus odrobinę więcej do wyrabiania / podsypywania / kształtowania ciasta.

Posypka:

  • 2 łyżki (30 g) roztopionego niesolonego masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól morska do posypania.

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie drożdży: do misy miksera wyposażonego w końcówkę do wyrabiania ciasta wlej ciepłe mleko i wsyp drożdże piekarskie. Jeśli nie masz miksera stojącego, weź zwykłą dużą miskę i użyj drewnianej łyżki. Wymieszaj składniki razem, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 5 minut. Po 5 minutach mieszanina będzie spieniona - drożdże zaczęły działać.
  • Przygotowanie ciasta: dodaj do misy miękkie masło i mieszaj je na wolnych obrotach, aż zostanie lekko pokruszone. Następnie dodaj miód, jajka i sól. Masło może nie połączyć się z pozostałymi składnikami, więc nie przejmuj się, jeśli pozostanie w małych kawałkach.
    Na wolnych obrotach stopniowo dodawaj mąkę. Po dodaniu mieszaj na średnich obrotach, aż powstanie miękkie ciasto. Ustaw prędkość na średnią i niech jeszcze przez 5 minut się ugniata. Ciasto z czasem powinno odrywać się od krawędzi naczynia miksującego. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodawaj więcej mąki pełnoziarnistej - po 1 łyżce, aż oderwie się od miski i uzyskasz odpowiednią konsystencję.
    // Jeśli nie masz miksera stojącego z hakiem, ugniataj ciasto ręcznie na tym etapie przez co najmniej 10 minut //
  • Ugniatanie: ciasto przełóż na posypany mąką blat i ugniataj rękoma przez 1 minutę. Z ciasta uformuj kulę, posmaruj miskę olejem lub oliwą z oliwek, a następnie włóż ciasto z powrotem i obróć tak, aby wszystkie boki ciasta były pokryte tłuszczem. Misę z ciastem przykryj luźno folią, ręcznikiem papierowym lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na podwojenie wielkości, czyli około 1,5 - 2 godziny.
  • Nasmaruj olejem lub oliwą spód i boki naczynia do pieczenia o wymiarach około 20 cm x 30 cm. Odstaw na bok.
  • Formowanie bułeczek: zagnieć ponownie ciasto, aby uwolnić pęcherzyki powietrza i wyłóż je na lekko posypany mąką blat. Rozciągnij ciasto w prostokąt 20cm x 30cm. (nie musi być idealny:). Użyj noża do pizzy i pokrój na 15 części (dłuższy bok podziel na 5 części, krótszy - na 3 części) . Ułóż bułeczki we wcześniej przygotowanej formie. Luźno przykryj bułki i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoją rozmiar, na około 1 godzinę.
  • Pieczenie bułek: rozgrzej piekarnik do 190 ° C. Piecz bułki przez około 25 minut lub do momentu, gdy będą złociste. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia można luźno przykryć bułki folią aluminiową, aby wierzch zbytnio się nie zarumienił. Po 25 minutach wyjmij formę z piekarnika i ostudź na kratce przez 15 minut.
    Posypka na razowe bułeczki: wymieszaj razem roztopione masło i miód. Posmaruj tym ciepłe bułeczki, a na koniec posyp solą morską. Podawaj na ciepło.

Smacznego!

Następny artykuł