Bulion tajski
pixabay.com

Bulion tajski

Bazą do większości zup tajskich jest orientalny bulion azjatycki. Po przygotowaniu bulionu można go zamrozić lub zawekować w słoikach.

Bulion tajski – baza do potraw azjatyckich

Azjatycka sztuka kulinarna

Sztuka, bo samo gotowanie to za mało. Kuchnia azjatycka to filozofia jedzenia i przygotowywania potraw. Pod dużym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej, azjatyckie smaki to bogactwo przeróżnych przypraw o intensywnym aromacie, np. chili w różnych stopniach ostrości, kolendra, kardamon, tajska bazylia czy trawa cytrynowa. Kuchnia azjatycka jest bardzo zdrowa – oparta na dużej ilości ryb, owoców morza, warzyw, a małej ilości tłustego mięsa i nabiału, co sprawia, że Azjaci są dużo bardziej odporni na choroby cywilizacyjne, w porównaniu do Europejczyków.

Najbardziej popularne składniki w kuchni tajskiej

Dania na bazie makaronu i warzyw, tzw. Pad Thai, tropikalne koktajle, owoce morza z grilla oraz ogrom przypraw, zwłaszcza pikantnych, to tylko mała część produktów, które królują na tajskich stołach. Serce tajskiej kuchni natomiast znajduje się na jej ulicach i straganach pełnych kolorów, smaków i zapachów. To głównie tam znajdziemy rarytasy tajskie w postaci prażonych robaków czy skorpionów pieczonych na głębokim oleju. Z kolei zupy tajskie uważane są za jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Użycie do nich limonek, mleczka kokosowego, imbiru, trawy cytrynowej powoduje, że te zupy są idealne na orzeźwienie i na lato.

Bulion tajski – przepis podstawowy

Bez względu na użyte składniki bazą do większości zup tajskich jest orientalny bulion azjatycki. Po przygotowaniu bulionu można go zamrozić, zawekować w słoikach lub od razu przyrządzić na jego bazie ulubioną, azjatycką zupę.


Składniki na 2 – 4 porcje:
• 1 – 1,5 litra wody
• 6 skrzydełek z kurczaka lub cały korpus (porcja rosołowa)
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka sosu rybnego
• 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 1 łyżka brązowego cukru
• 4 plasterki chili lub chili sproszkowane (1 łyżeczka)
• 4 plasterki imbiru
• 1 trawa cytrynowa (świeża) lub 2 łyżeczki suszonej, posiekanej
• ½ cebuli lub pęczek cebuli dymki
• kawałek pora
• 1 marchewka
• 1 ząbek czosnku
• kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki • sól do smaku

Sposób przygotowania bulionu tajskiego:


• cebulę i czosnek pokroić na plasterki (można uprzednio przesmażyć na łyżce oleju, by wydobyć z nich większy aromat)
• marchewkę i por pokroić w słupki lub plasterki
• kurczaka gotujemy przecedzając następnie przez sitko, by pozbyć się szumowin
• wszystkie składniki włożyć do zrobionego wywaru z kurczaka i zagotować

Khao Soi

Jedna z klasycznych, tajskich zup, która idealnie smakuje podana z przesmażonym makaronem lub lżejszym makaronem ryżowym.


Składniki na 2 porcje:
• 1 łyżka czerwonej pasty curry
• 1 łyżka sosu rybnego
• 200 ml mleczka kokosowego 5-7%
• 200 g piersi kurczaka pokrojonego w kostkę
• 400 ml wody lub bulionu tajskiego (przygotowanego wcześniej)
• 1 mała papryczka chili (można pominąć jeśli bulion jest wystarczająco ostry)
• 1 mała cebula
• 1 łyżka oleju do smażenia
• 2 cm imbiru, posiekanego
• szczypta soli


Sposób przygotowania Khao Soi:
• imbir i cebule pokroić i podsmażyć na patelni
• dodać posiekaną papryczkę chili jeśli jej używamy oraz pastę curry, wymieszać
• dodać mleczko kokosowe, bulion tajski oraz opcjonalnie trawę cytrynową
• gotować całość na małym ogniu ok. 5 minut
• dodać kostki kurczaka i gotować kolejne 5 minut
• dodać sos rybny i sok z limonki, przegotować chwilę

Zupa tajska Tom Yam Kai z kurczakiem

Klasyczne połączenie ostrego smaku papryczki chili z kwaśną nutą limonki oraz słodyczą mleczka kokosowego. Tom Yam jest popularna również w wersji z krewetkami z dodatkiem grzybów.


Składniki na 2 porcje:
• 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
• 3 łyżeczki pasty Tom Kha
• 2 łyżki sosu rybnego
• 2 łyżki soku z limonki

• 200 g piersi z kurczaka
• 100 ml wody
• 1 ząbek czosnku
• 1 czerwona papryczka chili
• 2 cm korzenia imbiru; drobno pokrojonego
• 1 szalotka
• 1 trawa cytrynowa (biała część)
• świeża kolendra lub posiekana szalotka do dekoracji


Sposób przygotowania Khao Soi:
• wodę i mleczko kokosowe zagotuj w garnku lub woku
• dodaj pokrojonego w kostkę lub paski kurczaka, pastę Tom Kha, sos rybny i rozgniecioną w moździerzu trawę cytrynową, gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
• dodaj posiekany czosnek i pozostałe składniki
• na koniec dodaj sok z limonki i doprowadź do wrzenia, gotując ok. 10 minut
• przed podaniem posyp świeżą kolendrą lub szalotką
Smacznego!

Następny artykuł