Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bulion tajski
Strzemp Katarzyna
Strzemp Katarzyna 25.03.2022 22:48

Bulion tajski

Bulion tajski
pixabay.com

Bulion tajski – baza do potraw azjatyckich

Azjatycka sztuka kulinarna

Sztuka, bo samo gotowanie to za mało. Kuchnia azjatycka to filozofia jedzenia i przygotowywania potraw. Pod dużym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej, azjatyckie smaki to bogactwo przeróżnych przypraw o intensywnym aromacie, np. chili w różnych stopniach ostrości, kolendra, kardamon, tajska bazylia czy trawa cytrynowa. Kuchnia azjatycka jest bardzo zdrowa – oparta na dużej ilości ryb, owoców morza, warzyw, a małej ilości tłustego mięsa i nabiału, co sprawia, że Azjaci są dużo bardziej odporni na choroby cywilizacyjne, w porównaniu do Europejczyków.

Najbardziej popularne składniki w kuchni tajskiej

Dania na bazie makaronu i warzyw, tzw. Pad Thai, tropikalne koktajle, owoce morza z grilla oraz ogrom przypraw, zwłaszcza pikantnych, to tylko mała część produktów, które królują na tajskich stołach. Serce tajskiej kuchni natomiast znajduje się na jej ulicach i straganach pełnych kolorów, smaków i zapachów. To głównie tam znajdziemy rarytasy tajskie w postaci prażonych robaków czy skorpionów pieczonych na głębokim oleju. Z kolei zupy tajskie uważane są za jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Użycie do nich limonek, mleczka kokosowego, imbiru, trawy cytrynowej powoduje, że te zupy są idealne na orzeźwienie i na lato.

Bulion tajski – przepis podstawowy

Bez względu na użyte składniki bazą do większości zup tajskich jest orientalny bulion azjatycki. Po przygotowaniu bulionu można go zamrozić, zawekować w słoikach lub od razu przyrządzić na jego bazie ulubioną, azjatycką zupę.

Składniki na 2 – 4 porcje:• 1 – 1,5 litra wody• 6 skrzydełek z kurczaka lub cały korpus (porcja rosołowa)• 2 łyżki sosu sojowego• 1 łyżka sosu rybnego• 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki• 1 łyżeczka oleju sezamowego• 1 łyżka brązowego cukru• 4 plasterki chili lub chili sproszkowane (1 łyżeczka)• 4 plasterki imbiru• 1 trawa cytrynowa (świeża) lub 2 łyżeczki suszonej, posiekanej• ½ cebuli lub pęczek cebuli dymki• kawałek pora• 1 marchewka• 1 ząbek czosnku• kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki • sól do smaku

Sposób przygotowania bulionu tajskiego:

• cebulę i czosnek pokroić na plasterki (można uprzednio przesmażyć na łyżce oleju, by wydobyć z nich większy aromat)• marchewkę i por pokroić w słupki lub plasterki• kurczaka gotujemy przecedzając następnie przez sitko, by pozbyć się szumowin• wszystkie składniki włożyć do zrobionego wywaru z kurczaka i zagotować

Khao Soi

Jedna z klasycznych, tajskich zup, która idealnie smakuje podana z przesmażonym makaronem lub lżejszym makaronem ryżowym.

Składniki na 2 porcje:• 1 łyżka czerwonej pasty curry• 1 łyżka sosu rybnego• 200 ml mleczka kokosowego 5-7%• 200 g piersi kurczaka pokrojonego w kostkę• 400 ml wody lub bulionu tajskiego (przygotowanego wcześniej)• 1 mała papryczka chili (można pominąć jeśli bulion jest wystarczająco ostry)• 1 mała cebula• 1 łyżka oleju do smażenia• 2 cm imbiru, posiekanego• szczypta soli

Sposób przygotowania Khao Soi:• imbir i cebule pokroić i podsmażyć na patelni• dodać posiekaną papryczkę chili jeśli jej używamy oraz pastę curry, wymieszać• dodać mleczko kokosowe, bulion tajski oraz opcjonalnie trawę cytrynową• gotować całość na małym ogniu ok. 5 minut• dodać kostki kurczaka i gotować kolejne 5 minut• dodać sos rybny i sok z limonki, przegotować chwilę

Tagi: