Smakosze.pl Przepisy Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą
pixabay.com

Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą

25 marca 2022
Autor tekstu: Małas Karolina

Casserole to jednogarnkowa zapiekanka, której początki odnotowano w XIX wieku w Berlinie. Szybko jednak casserole trafiła do Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie zaczęła zmieniać się i ewoluować, by stać się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań tamtejszej kuchni. Z początku była to mieszanka mięs i ryżu, ale szybko trafiły do jej różnych wersji również: makaron, ryba, owoce morza, warzywa, bakalie, a nawet owoce.

Proponowana przez nas casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą to wygodny i łatwy do wykonania przepis. Jego przygotowanie jest szybkie, chociaż trzeba mu dać dłuższą chwilę na upieczenie. Tajemnica tej potrawy tkwi właśnie w szybkim przesmażeniu wszystkich składników na patelni, a potem upieczeniu całości w piekarniku.

Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą: składniki

Marynata:

2 łyżki oliwy

sok z połówki cytryny

1 łyżeczka suszonego estragonu

1/2 łyżeczki chilli

Casserole:

4 podudzia z kurczaka4 ziemniaki1 czerwona cebula300 g fasola czerwona z puszki

bulion drobiowy

oliwa z oliwek

1 cytryna

Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą: przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. W misce łączymy składniki marynaty, smarujemy nią kurczaka i odstawiamy na pół godziny, np. do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, a cebulę w piórka.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy ziemniaki oraz cebulę i podsmażamy na dużym ogniu ciągle mieszając. Po 3 minutach przekładamy warzywa na talerz i na tej samej patelni obsmażamy kurczaka razem z marynatą. Smażymy 3 minuty z każdej strony, w razie potrzeby dodajemy trochę oliwy.

Przekładamy mięso z marynatą i warzywa do naczynia żaroodpornego (otaczamy kurczaka ziemniakami i fasolą), dodajemy odcedzoną fasolę i zalewamy wszystko bulionem. Wstawiamy casserole do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę, a potem bez przykrycia przez kolejne 15 minut, wcześniej skrapiając casserole cytryną.

Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą: przygotowanie

Do przygotowania tego dania można użyć naczynia żeliwnego z pokrywą, wtedy nie trzeba będzie używać patelni i przekładać z niej składników. Najpierw w tym naczyniu podsmażymy wszystko, a potem przykryte wstawimy do nagrzanego piekarnika.

Udka z kurczaka można w przepisie na casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą zamienić na inne mięso drobiowe: np. udka, polędwiczki lub filety.

Jeżeli nie lubicie skóry na pieczonym kurczaku, możecie ściągnąć ją przed marynowaniem. Dzięki temu kurczak będzie mniej tłusty, ale też łatwiej może się wysuszyć.

undefined

Obserwuj nas w
autor
Małas Karolina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy