Mieszam z majonezem i marynuje w nim schab. Podam go na obiad w Niedzielę Palmową

Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym na polskich stołach gości wiele smakowitych i aptecznych potraw. Jednak pamiętajmy, że wcześniej jest Niedziela Palmowa, a wtedy również warto przygotować coś pysznego, a my mamy ciekawą propozycję. Pieczony schab w aromatycznej marynacie to świetny wybór. Sprawdźcie, jak go zrobić.
Wielkanocne dania i potrawy
Wszyscy dobrze wiemy, że w Wielkanoc trzeba spróbować kilku klasycznych i tradycyjnych potraw. Przede wszystkim prawdziwym obowiązkiem jest żurek, który powinien rozpocząć świąteczne śniadanie lub obiad. Z dodatkiem białej kiełbasy z pewnością zrobi ogromna furorę. Ponadto pamiętajmy, że jajka są symbolem Wielkanocy, a więc muszą być one również obecne na stole, najlepiej z przepysznym farszem. Do tego dochodzą wszelkiego rodzaju wędliny, pasztet, ćwikła, czy też wypieki takie jak szarlotka, sernik czy mazurek.

Pamiętajmy również, że tydzień przede Wielkanocą jest Niedziela Palmowa. Po Mszy w Kościele dobrze będzie zjeść rodzinny obiad, na który idealnym kandydatem będzie pieczony schab z dodatkiem świetnej marynaty. Zapiszcie sobie ten przepis.
Nowość w Dino. Polacy oszaleli na punkcie tych produktówPieczony schab na obiad
Obiad w Niedzielę Palmową musi być wystrzałowy. Pieczony schab z pewnością zadowoli Wasze kubki smakowe. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1½ kg schabu w kawałku
- 6 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- majeranek
- bazylia
- rozmaryn
- zioła prowansalskie
- ¾ szklanki wody
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pieczony i aromatyczny schab?
Pieczony schab to idealny kandydat na niedzielny obiad, szczególnie w taki piękny dzień, jak Niedziela Palmowa.
W pierwszej kolejności do małej miski przekładamy majonez, musztardę, olej, sól, pieprz i po jednej łyżeczce majeranku, rozmarynu, bazylii i ziół prowansalskich. Całość dokładnie mieszamy.
Schab starannie oczyszczamy, pozbywając się błonek. Następnie osuszamy i smarujemy przygotowaną marynatą.
W kolejnym kroku zamarynowane mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, wlewamy wodę i zawiązujemy rękaw. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy schab i kroimy go w średniej grubości plastry.

Tak przygotowany pieczony i aromatyczny schab podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków.
Sprawdź przepis na pyszny kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz, jaki jest najlepszy sposób na smażenie kotletów.






































