Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam z majonezem i marynuje w nim schab. Podam go na obiad w Niedzielę Palmową
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 12.04.2025 19:03

Mieszam z majonezem i marynuje w nim schab. Podam go na obiad w Niedzielę Palmową

Pyszny i aromatyczny schab
Fot. Canva/NightAndDayImages

Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym na polskich stołach gości wiele smakowitych i aptecznych potraw. Jednak pamiętajmy, że wcześniej jest Niedziela Palmowa, a wtedy również warto przygotować coś pysznego, a my mamy ciekawą propozycję. Pieczony schab w aromatycznej marynacie to świetny wybór. Sprawdźcie, jak go zrobić. 

Wielkanocne dania i potrawy

Wszyscy dobrze wiemy, że w Wielkanoc trzeba spróbować kilku klasycznych i tradycyjnych potraw. Przede wszystkim prawdziwym obowiązkiem jest żurek, który powinien rozpocząć świąteczne śniadanie lub obiad. Z dodatkiem białej kiełbasy z pewnością zrobi ogromna furorę. Ponadto pamiętajmy, że jajka są symbolem Wielkanocy, a więc muszą być one również obecne na stole, najlepiej z przepysznym farszem. Do tego dochodzą wszelkiego rodzaju wędliny, pasztet, ćwikła, czy też wypieki takie jak szarlotka, sernik czy mazurek. 

Aromatyczny żurek z jajkiem i kiełbasą
Fot. Canva/Dar1930

Pamiętajmy również, że tydzień przede Wielkanocą jest Niedziela Palmowa. Po Mszy w Kościele dobrze będzie zjeść rodzinny obiad, na który idealnym kandydatem będzie pieczony schab z dodatkiem świetnej marynaty. Zapiszcie sobie ten przepis. 

Nowość w Dino. Polacy oszaleli na punkcie tych produktów

Pieczony schab na obiad

Obiad w Niedzielę Palmową musi być wystrzałowy. Pieczony schab z pewnością zadowoli Wasze kubki smakowe. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1½ kg schabu w kawałku
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • majeranek 
  • bazylia 
  • rozmaryn 
  • zioła prowansalskie
  • ¾ szklanki wody

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pieczony i aromatyczny schab?

Pieczony schab to idealny kandydat na niedzielny obiad, szczególnie w taki piękny dzień, jak Niedziela Palmowa. 

W pierwszej kolejności do małej miski przekładamy majonez, musztardę, olej, sól, pieprz i po jednej łyżeczce majeranku, rozmarynu, bazylii i ziół prowansalskich. Całość dokładnie mieszamy

Schab starannie oczyszczamy, pozbywając się błonek. Następnie osuszamy i smarujemy przygotowaną marynatą. 

W kolejnym kroku zamarynowane mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, wlewamy wodę i zawiązujemy rękaw. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut

Po tym czasie wyciągamy schab i kroimy go w średniej grubości plastry. 

Smakowity pieczony schab
Fot. Canva/4kodiak

Tak przygotowany pieczony i aromatyczny schab podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków. 

Sprawdź przepis na pyszny kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz, jaki jest najlepszy sposób na smażenie kotletów

Duży kawałek pieczonego schabu
Fot. Canva/NightAndDayImages