Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niegdyś tę zupę jedli w każdej wsi. Dziś nikt jej nie pamięta
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.04.2025 11:33

Niegdyś tę zupę jedli w każdej wsi. Dziś nikt jej nie pamięta

Zupa dziadówka z Kaszub
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na zupę, który przywiózł z restauracji na Kaszubach. To chłopskie jadło z prawdziwego zdarzenia nazywa się tam dziadówką. Może nie brzmi to dla każdego zachęcająco, ale smak takiej zupy nie ma sobie równych.

Zupa dziadowska z Kaszub

Kiedy w restauracji zamawiamy dziś „chłopskie jadło”, dostajemy przeważnie zaskakująco dużo wysokiej jakości mięsa. Jednak prawdziwa chłopska kuchnia, była uboga – bazowała na skrobi z ziemniaków czy kaszy, dodawała tłuszczu dla energii. Charakterystyczne są dla niej także zupy – najoszczędniejsza forma potrawy, w której zachowujemy wszystko, co wygotujemy z produktów.

Zupy takie spotykamy więc w całej Polsce i okolicach jako zalewajki, wodzianki, zupy dziadowskie czy chłopskie. Na Kaszubach przygotowywało się je na bazie maślanki i zabielało mąką. Dzięki temu potrawa jest gęsta i sycąca. Zaś w roli mięsa występuje w niej boczek – choć kojarzy nam się być może jako produkt wykwintny, daleko mu tak naprawdę do najważniejszych kulinarnie części tuszy wieprzowej. Podkreśla więc chłopski charakter zupy.

zabielanie zupy
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Pokrój jabłka w kostkę i ułóż na cieście francuskim. Ten deser robię w kilka minut

Zupa z Kaszub według Strzelczyka

Do swojej dziadowskiej zupy Tomasz Strzelczyk dodaje m.in. marchewkę. Pierwotnie warzywo to raczej nie było dodawane. Strzelczyk jednak uważa, że odpowiednio podbija ona smak zupy i trudno się z tym nie zgodzić.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 700 ml maślanki
  • 250 g surowego boczku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 600 g ziemniaków
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • Sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • 1 mały pęczek koperku do podania
  • Jajka do podania
składanie zupy w całość
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Doskonała chłopska zupa z Kaszub

Oba rodzaje boczku kroimy w kostkę. Wrzucamy je na zimną patelnię i podgrzewamy, aż wytopi się z nich tłuszcz. Strzelczyk dodaje też łyżkę smalcu.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy dość drobno. Cebulę dodajemy na patelnię razem z przeciśniętym czosnkiem i dusimy razem, aż się zeszkli, po czym wyłączamy palnik.

Pokrojoną marchewkę zalewamy w garnku 1,5 l wody i podgrzewamy. Dodajemy ziarnisty pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy ziemniaki i podgrzewamy do zagotowania.

maślanka
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

W misce lub dzbanku rozprowadzamy w maślance mąkę. Najlepiej pomóc sobie blenderem, by nie było grudek. Do zupy przekładamy zawartość patelni, a następnie cienkim strumieniem, powoli mieszając, dolewamy maślankę.

Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Dziadówkę podajemy posypaną szczypiorkiem i z jajkiem, gotowanym, lub – jak Strzelczyk podpatrzył w restauracji – sadzonym.

Wypróbuj też przepisy na wielkanocną zupę zamiast żurku i nietypową sałatkę z jajkiem.

nalewanie zupy
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA