Chow mein z wołowiną i warzywami: chiński przysmak z woka
Chow mein z wołowiną i warzywami: danie z Dalekiego Wschodu
Chow mein to danie kuchni chińskiej, przygotowywane w woku techniką stir-fry, czyli smażenia składników na gorącym oleju przy nieustannym mieszaniu. Wok to specjalna miseczka do smażenia, którą można podpatrzeć w każdej suszarni czy chińskim barze i dostać w większych supermarketach.
Blogerzy chińskiej diaspory w USA toczą krwawe wojny o to, czy chow mein rzeczywiście zawiera w sobie kluski. Niektórzy zarzekają się, że Chińczycy od wieków nie dają klusek do chow mein, bo smażone kluski to lo mein, a nie chow mein. Wydaje się, że frakcja kluskowa ma przewagę nad bezkluskową, dlatego w tym przepisie nasze kluski z wołowiną i warzywami będziemy nazywać chow mein. Jeśli autor niniejszego wpisu zostanie skrytobójczo zamordowany ciosem kung fu, a na miejscu zbrodni policja znajdzie wypisane krwią na murze słowa „炒面没有面条”, to przynajmniej będzie wiadomo, że przepis trzeba poprawić.
Chow mein z wołowiną i warzywami: dla kogo?
Chow mein z wołowiną i warzywami przypadnie do gustu wszystkim fanom kuchni chińskiej i dań tworzonych z dodatkiem sosu sojowego techniką stir-fry. To smaczna i zdrowa potrawa o atrakcyjnym wyglądzie i intrygującym aromacie.
Chow mein powinien przypaść do gustu każdemu amatorowi dobrego jedzenia. Nawet jeśli się okaże, że to jednak lo mein.
Chow mein z wołowiną i warzywami: na jaką okazję?
Chow mein z wołowiną i warzywami to świetny pomysł na obiad lub kolację na ciepło. Danie można przechowywać w lodówce i po podgrzaniu zaserwować sobie na śniadanie następnego dnia lub zapakować jako lunch do pracy.
Chow mein z wołowiną i warzywami: ile kalorii?
Chow mein z wołowiną i grzybami to danie smaczne i sycące, dające energię do działania, ale nie powodujące uczucia ciężkości. Nie jest też zbyt kaloryczne, choć osoby liczące każdą kalorię muszą uważać na makaron i mięso wołowe.