Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na Wielką Sobotę podaję zawsze ten gulasz. Bez grama mięsa, a smakuje jak przebój
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.04.2025 16:57

Na Wielką Sobotę podaję zawsze ten gulasz. Bez grama mięsa, a smakuje jak przebój

gulasz
Fot. YouTube/CoNaObiad

Przypominamy, że w Wielką Sobotę nadal obowiązuje post. Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, który zadowoli twoją rodzinę, koniecznie poznaj przepis. Przygotowany według niego gulasz rybny nie ma sobie równych. Z daleka przyciągnie domowników aromatem, a potem zachwyci ich smakiem. Przygotowanie dania to bułka z masłem. 

Najlepszy sposób na obiad na Wielką Sobotę

Niektórzy są przekonani, że poświęcenie koszyczka w sobotę kończy Wielki Post, więc po wizycie w kościele można bez ograniczeń spożywać mięso. Takie myślenie okazuje się jednak błędne. W wigilię Wielkanocy nadal należy przestrzegać zakazu spożywania mięsa. Z tej okazji warto przyrządzić rybę na obiad.

Nie jest to jednak przepis z cyklu – usmaż rybę w ten sposób, a domownicy padną z wrażenia. Tym razem prezentujemy sposób na przygotowanie rybnego gulaszu. Pomysł może wydać się kontrowersyjny, bo ten typ dania zazwyczaj powstaje z mięsnym dodatkiem, ale z rybnym również nie wypada najgorzej. Proszę nie doszukiwać się podobieństw do zupy rybnej, bo są to dwie różne potrawy. Zresztą przekonasz się o tym, przygotowując tę pyszność z łatwego przepisu opisanego poniżej. 

warzywa.jpg
Fot. YouTube/CoNaObiad
Takie jajka podam na Wielkanoc. Goście nie będą mogli się oprzeć

Ryba na obiad też jest dobra

Gulasz, jak się okazuje, może zostać przygotowany bez dodatku mięsa. Świętnie zastąpi go ryba, która nada daniu sytości. Pełnię smaku uzupełnią warzywa oraz przyprawy. Produktów nie ma zbyt wiele, a przez to każdy z nich jest ważny i nie można go pominąć. O tym, co niezbędne dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • około 400 g białej ryby
  • 1 szklanka mleka
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
ryba.jpg
Fot. YouTube/CoNaObiad

Przepis na gulasz rybny

Przygotowanie gulaszu rozpocznij od rozgrzania oliwy na patelni. Następnie zeszklij na niej posiekaną w kostkę cebulę. Umytą paprykę pokrój w kostkę i przełóż ją na patelnię. Smaż składniki, od czasu do czasu mieszając. Pomidory umyj i podobnie jak poprzedni składnik pokrój na mniejsze kawałki. Kiedy papryka stanie się miękka, dodaj pomidory. Wymieszaj.

Z czasem pomidory zmiękną, a warzywa zaczną tworzyć sos, wsyp wtedy odrobinę tymianku. Wlej mleko i poprzez mieszanie połącz składniki. Całość gotuj, do momentu zgęstnienia sosu.

Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojoną na kawałki rybę. Dopraw pieprze, solą i wymieszaj. Patelnię przykryj i gotuj przez kilkanaście minut, aż ryba się ugotuje. Przed podaniem sprawdź smak gulaszu i w razie potrzeby dopraw go. Danie podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki.

Poznaj przepis na zupę z sezonowego warzywa. Niedawno opisywaliśmy także sposób na odkamienianie czajnika za pomocą kuchennego składnika

gu lasz.jpg
Fot. YouTube/CoNaObiad