Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciocia Zosia ma najszybszą sałatkę na Wielkanoc. Do zrobienia w 5 minut
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.04.2025 08:41

Ciocia Zosia ma najszybszą sałatkę na Wielkanoc. Do zrobienia w 5 minut

Szybka sałatka na Wielkanoc
Fot. YouTube/Szefowa Kuchni

Jajka, świeże warzywa i spajający je sos. To uniwersalny przepis na sałatkę, która świetnie nadaje się na Wielkanoc i nie tylko. Nie licząc przygotowywania składników, danie takie montujemy dosłownie w kilkadziesiąt sekund.

Sałatka wielkanocna

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek pod możliwie wieloma postaciami. Dlatego włączamy je do sałatki, która różni się wyraźnie charakterem od zwykłej jarzynowej. Świętujemy dzięki niej wiosnę, włączając do naszego kulinarnego repertuaru świeże warzywa.

Bazą sałatki jest podgotowany lub blanszowany brokuł. Zielone różyczki o wyrazistym smaku są sycące i bardzo zdrowe. Taka sałatka na Wielkanoc jest więc nie tylko przełamaniem typowych świątecznych smaków, lecz także wsparciem dla naszej diety w tym wymagającym okresie.

jajka na sałatce
Fot. YouTube/Szefowa Kuchni
Nie żurek, nie barszcz. Ta zupa jest 100 razy lepsza na Wielkanoc

Sałatka z brokułem na Wielkanoc

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Szefowa Kuchni. Autorka przygotowuje do sałatki sos z dodatkiem majonezu. Można także zdecydować się na wariant z samym jogurtem greckim, by nieco odjąć kalorii majonezowym świętom wielkanocnym.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ brokuła
  • 2-3 jajka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • ½ opakowania sera feta
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub jego mieszanki z majonezem
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
sos do sałatki
Fot. YouTube/Szefowa Kuchni

Szybka sałatka wielkanocna

Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy al dente na parze lub w osolonej wodzie i szybko studzimy w lodowatej kąpieli. Jajka gotujemy na twardo i studzimy.

Na dnie salaterki lub półmiska układamy różyczki brokuła. Cebulę kroimy w pióra i układamy na warzywie. Na niej układamy małe pomidorki przekrojone na połówki lub ćwiartki.

brokuł i cebula
Fot. YouTube/Szefowa Kuchni

Fetę kroimy w dość drobną kostkę i układamy ją na sałatce. Jajka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wykańczamy nimi potrawę.

W misce mieszamy jogurt z majonezem (jeśli go dodajemy), posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Sos odstawiamy do lodówki. Sałatkę polewamy nim tuż przed podaniem na stół.

Wypróbuj też przepisy na pieczony schab i wiosenną sałatkę z burakiem.

gotowa sałatka
Fot. YouTube/Szefowa Kuchni