Nie żurek, nie barszcz. Ta zupa jest 100 razy lepsza na Wielkanoc

Nie w każdym zakątku Polski na Wielkanoc przygotowuje się żurek. W Małopolsce ogromną popularnością cieszy się zupa chrzanowa. Poznaj na nią prosty przepis i ugotuj na święta. Oczywiście obok postaw także wazę z żurkiem i sprawdź, która z zup zasmakuje rodzinie bardziej.
Zupa na Wielkanoc to obowiązek
W naszej tradycyjnej kuchni zupy zajmują miejsce szczególne. Nie dziwi więc, że pojawiają się one na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie. Oczywiście zgodnie z tradycją na jedno święto pojawia się żurek lub barszcz biały, a na drugie barszcz czerwony. Zwyczaje mają jednak to do siebie, że w poszczególnych regionach różnią się od siebie.
Tak jest między innymi na południu Polski, gdzie zamiast żurku gotuje się zupę chrzanową, potocznie zwaną chrzanówką. W niej również znajdzie się miejsce na białą kiełbasę i jajko. Pewne rzeczy są niezmienne, ale pojawią się też różnice. Na przykład chrzanówka nie wymaga przygotowania zakwasu, co sprawia, że jest łatwiejsza do ugotowania. O tym, z czego ta zupa powstaje, dowiesz się z dalszej części tekstu. Tam też krok po kroku tłumaczymy, jak ją przygotować.

Jakie składniki na zupę chrzanową?
Jak nietrudno się domyślić, głównym produktem zupy jest chrzan. Możesz wybrać ten gotowy ze sklepu lub utrzeć go własnoręcznie. Wszystko zależy od twoich preferencji. Oprócz niego niezbędne będą także inne warzywa, takie jak marchewka, seler, por, cebula i ziemniaki. Potrzebny będzie też bulion i tutaj jest podobnie jak w wypadku chrzanu. Możesz go ugotować lub sięgnąć po ten z kostki. O reszcie produktów i ich ilości dowiesz się, zapoznając się z poniższą listą.
Składniki:
- 100 g chrzanu
- 1 marchewka
- ⅓ selera
- 1 por
- 1 cebula
- 4-5 ziemniaków
- 1,5 l bulionu
- 3 jajka
- 150 ml śmietany 36%
- majeranek
- oliwa
- pieprz
- sól

Przepis na zupę chrzanową
Seler obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Obierz także marchew i pokrój ją w pół plastry. W garnku rozgrzej olej. Dodaj warzywa i podsmaż je. Nie zapominaj o mieszaniu, aby składniki się nie spaliły. W międzyczasie obierz cebulę i posiekaj ją w kostkę. Przesyp ją do garnka. Pora umyj, posiekaj i wsyp do garnka. Całość dopraw solą, wymieszaj i smaż, aż składniki się zeszklą.
Następnie wlej bulion i doprowadź do zagotowania. Do wrzącej zupy włóż pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj je do miękkości. Zupę dopraw majerankiem, pieprzem i solą. Dodaj chrzan i wymieszaj.
Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek, umieszczając oba składniki w dwóch różnych miskach. Do żółtek dodaj śmietanę i wymieszaj. Wlej mieszaninę do zupy i wymieszaj. Po dodaniu żółtek, nie doprowadzaj do zagotowania zupy. Chrzanówkę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem, białą kiełbasą oraz z posiekaną natką pietruszki.
Niedawno polecaliśmy także przepis na doskonały kapuśniak. Wskazywaliśmy również, jakiego błędu nie popełniać przy gotowaniu białej kiełbasy.






































