Ciastka kruche
Ciastka kruche są supermaślane i bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy połączyć ze sobą kilka podstawowych składników, schłodzić masę i wykroić dowolnego kształtu ciastka, a następnie upiec je w piekarniku. Gotowe ciasteczka uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Można przygotowywać je wspólnie z najbliższymi, a ich wykrawanie będzie frajdą dla najmłodszych.
W podstawowym przepisie ciastka mają w sobie sporo cukru, jednak można z niego zrezygnować. Ograniczamy wtedy składniki tylko do mąki, masła, wody i jajka. Taka opcja z pewnością spodoba się osobom będącym na diecie lub tym, którzy z różnych przyczyn nie spożywają cukru. Ciasteczka też wychodzą super smaczne i chrupiące.
Co z dekoracją ciastek?
Można użyć tutaj dowolnych składników – lukru, roztopionej czekolady, karmelu czy jakiejkolwiek innej polewy. Ciastka pięknie wyglądają posypane również posypką. Dekoracja ciastek z pewnością spodoba się dzieciom, pobudzi ich kreatywność i pomoże rozwijać zdolności manualne. Można też zostawić je bez dekoracji – już same w sobie prezentują się znakomicie.
Ciastka kruche najlepiej smakują z gorącą herbatą lub ciepłym mlekiem. W takiej formie najbardziej lubią je dzieci. Dorosłym proponujemy też zamaczanie ich w kawie – smakują wtedy obłędnie! Są idealne jako deser na niezaplanowane wizyty – ciasteczka można przechowywać aż przez 8 tygodni. Aby pozostały kruche należy trzymać je w zamkniętym pojemniku, np. w puszce.
Przekonaj się, jak proste i szybkie przepisy mogą dać Ci wspaniały rezultat. Poniżej znajdziesz trzy receptury – na ciastka jasne, kakaowe i bez dodatku cukru. Wypróbuj je wszystkie i zdecyduj, który lubisz najbardziej!
Do dzieła!
Składniki na jasne ciastka kruche:
-
300 g mąki pszennej
-
150 g zimnego masła
-
70 g cukru pudru
-
1 zimne jajko
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
mała szczypta soli.
Sposób przygotowania jasnych ciastek kruchych:
Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
Mąkę przesiej do miski, wsyp również cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Masło wyjmij z lodówki, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do suchych produktów. Wbij też jajko. Całość zacznij mieszać łopatką, a po wstępnym połączeniu składników zagniataj ręką albo robotem kuchennym do momentu uzyskania gładkiej kuli. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i przełóż na stolnicę wysypaną niewielką ilością mąki. Spłaszcz kulkę, a następnie rozwałkuj na niezbyt cienki płat (około 5 mm). Z ciasta, przy pomocy foremki wytnij ciasteczka, a później przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka umieść w piekarniku i piecz przez około 12 minut do momentu ich zarumienienia się. Wyjmij z pieca i pozostaw do wystudzenia.
Przechowuj kruche ciastka w szczelnym opakowaniu, np. w puszce, w temperaturze pokojowej przez maksymalnie 8 tygodni.
Składniki na kakaowe ciastka kruche:
-
270 g mąki pszennej
-
30 g kakao
-
150 g zimnego masła
-
70 g cukru pudru
-
1 zimne jajko
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli.
Sposób przygotowania kakaowych ciastek kruchych:
Przygotowanie tych ciastek jest identyczne jak w przepisie powyżej. Kakao należy dodać w momencie mieszania wszystkich suchych składników.
Kolejne kroki wykonuj tak samo.