ciastka owsiane
canva/Mizina

Ciastka owsiane - ekspresowy przepis

Masz ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie nie chcesz mieć wyrzutów sumienia, że zjadłaś coś niezdrowego? Idealną opcją na takie chwile będą pyszne i zdrowe ciastka owsiane. Przyrządzisz je w chwile, a przepis zostanie z tobą z pewnością na dłużej.

Ciasteczka inaczej

Kto nie marzy o słodyczach, które są zdrowsze, a jednocześnie słodkie i zaspokajające? Takie mogą być właśnie ciasteczka owsiane! Z mniejszą ilością cukru, na zdrowych płatkach owsianych bogatych w błonnik z suszonymi owocami, będą strzałem w 10, jeśli chodzi o zdrowszy sposób na coś słodkiego. Zastąp swoje dotychczasowe słodycze, smacznymi i lżejszymi ciasteczkami owsianymi, których dodatkowym atutem jest łatwość ich wykonania, a także czas, który należy przeznaczyć na ich przyrządzenie.

To ci się przyda, gdy będziesz robić ciasta owsiane

Składniki:

  • - 200 g płatków owsianych
  • - 100 g masła
  • - 70 g cukru
  • - 2 jajka
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 2 łyżki mąki pszennej


Opcjonalnie:

  • - rodzynki
  • - żurawina
  • - czekolada


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, pieczenie góra-dół. Wszystkie suche składniki wymieszać, następnie dodać miękkie masło i jajka. Do masy można dodać trochę rodzynek, żurawiny, posiekanej czekolady lub innego ulubionego składnika. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Z masy należy formować kuleczki i spłaszczać je do formy malutkich placuszków. Ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut aż ciasteczka się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i odłożyć do ostygnięcia.

Następny artykuł