Wielki hit. Ciasto "Pychotka", któremu absolutnie nikt się nie oprze
Ciasto Pychotka to przykład na pyszne ciasto, które składa się z kruchego spodu, bezy, kremu i dżemu porzeczkowego. Ciasto nie jest skomplikowane do wykonania i nie wymaga dużo pracy. Ciasto złożone z więcej niż jednej warstwy często odstrasza. Jak się okazuje, przepisy potrafią być naprawdę proste. Możemy je przygotować w różnych nutach smakowych, dodając różnego rodzaju dodatki. Ciasto jest bardzo efektywne z uwagi na to, że wychodzi wysokie. Idealnie nada się na urodzinowy tort.
Składniki na kruche ciasto
-
500 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
pół szklanki cukru pudru
-
200 g masła, zimnego
-
6 żółtek
-
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Składniki na bezę
-
6 białek
-
szczypta soli
-
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
-
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Składniki na masę kremową
-
2 szklanki mleka (500 ml)
-
3 łyżki mąki pszennej
-
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-
2 żółtka
-
3 łyżki cukru
-
200 g masła, w temperaturze pokojowej
-
kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki likieru Amaretto