Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój jabłka w kostkę i ułóż na cieście francuskim. Ten deser robię w kilka minut
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 12.04.2025 10:51

Pokrój jabłka w kostkę i ułóż na cieście francuskim. Ten deser robię w kilka minut

Jabłka wykładane na ciasto francuskie
Fot. YouTube/Anka Gotuje

Ciasto francuskie to bardzo uniwersalny produkt, który może posłużyć do przygotowania wielu smakołyków, szczególnie drobnych przekąsek, które świetnie nadadzą się na przyjęcie. Można z niego przyrządzić zarówno coś na słono, jak i na słodko. I na tej drugiej opcji się właśnie skupimy. Przedstawiamy Wam przepis na jabłka w cieście. 

Ciasto francuskie do wszystkiego

Ciasto francuskie od dłuższego czasu jest bardzo pożądanym produktem wśród wielu osób. Nie ma się co dziwić, ponieważ łatwo z niego przygotować smakowite przekąski, które zrobią furorę na imprezach czy spotkaniach rodzinnych. Trzeba mieć tylko odpowiedni przepis i chęci do gotowania. Tego typu przepisy są tak szybkie i proste, że nie potrzeba do tego zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Rozłożone ciasto francuskie
Fot. Canva/pixelshot

Tym razem chcielibyśmy Wam zaproponować tak zwany deser w 5 minut, czyli smakowite jabłka w cieście francuskim, które idealnie sprawdzą się zarówno na przyjęciu, jak i przy popołudniowej kawie lub herbacie. Musicie sprawdzić, jak ten rarytas smakuje. 

Otwórz lodówkę, weź kilka kropel i pryśnij po okapie. Tłuszcz odejdzie, jak ręką odjął

Jabłka w cieście francuskim

Takie jabłka przygotowane w cieście francuskim charakteryzują się oczywiście nutą słodkości. Do przygotowania takich smakołyków będziemy potrzebować następujących składników. 

Dalsza część tekstu pod filmem

Składników:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • garść rodzynek
  • jajko
  • sok z połowy cytryny

Ciasteczka z jabłkami

Taki ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkami z pewnością zrobią furorę na przyjęciu. 

W pierwszej kolejności myjemy, obieramy jabłka ze skórki, po czym kroimy je na ćwiartki, usuwając jednocześnie gniazda nasienne, a także wszystkie niepotrzebne części. Przekładamy oczyszczone części jabłek do miski i skrapiamy sokiem z cytryny, dzięki temu nie ściemnieją. W kolejnym kroku kroimy je w drobną kostkę

Rozkładamy ciasto francuskie i dzielimy je na sześć równych kwadratów. Następnie te kwadraty dzielimy jeszcze na pół, tak aby powstały trójkąty. Jeden z nich delikatnie nacinamy po całej powierzchni tak, jak na poniższym zdjęciu

Jabłka i rodzynki na cieście francuskim
Fot. YouTube/Anka Gotuje

W kolejnym kroku wykładamy jabłka na czystą część kwadratu, której nie nacięliśmy. Rozkładamy również rodzynki tak, aby były pośród jabłek. W ostatniej fazie przygotowywania ciastek smarujemy dwa brzegi każdej części ciasta rozbełtanym jajkiem, a konkretnie te wokół rozłożonego nadzienia. Kwadraty składamy wzdłuż przekątnej, tworząc charakterystyczne ciastko i dociskamy dokładnie brzegi, aby ładnie się skleiły. Na koniec możemy to również zrobić za pomocą widelca, aby mieć pewność, że ciasto szczelnie się zamknie. 

Takie ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je jeszcze na wierzchu jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. Należy obserwować, aby smakołyki się nie spaliły. 

Tak przygotowane ciastka z jabłkami to świetny wybór na podwieczorek. 

Sprawdź przepis na zupę idealną na Wielkanoc. Zobacz, co warto dodać do herbaty, aby kilogramy leciały w dół

Pyszne ciastka z jabłkami i z rodzynkami
Fot. YouTube/Anka Gotuje