Ciasto czarny las - wyborny smakołyk w sam raz na karnawał
Ciasto czarny las to pyszny tort czekoladowy na kakaowym biszkopcie, przełożony wiśniami i kremem czekoladowym. Całe ciasto otulone jest kremem śmietanowym i wiórkami czekoladowymi, wygląda przepysznie, smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na ciasto czarny las, idealne do kawy i na torcik urodzinowy.
Ciasto czarny las to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, słodka czekolada przełamana jest aksamitną śmietanką i kwaśną wiśnią sprawiając, że wszyscy docenią jego złożony i rewelacyjny smak. Ciasto czarny las jest proste w przygotowaniu, możesz je więc zrobić zarówno na urodziny i wizytę gości, jak i słodką niespodziankę dla całej rodziny w weekend.
Doskonały biszkopt upieczesz, kiedy wszystkie składniki na ciasto będą w temperaturze pokojowej. Po upieczeniu nie wyjmuj od razu biszkoptu z piekarnika, zostaw go na pół godziny w piekarniku, następnie uchyl lekko drzwi i zostaw na kolejne 15 minut, dopiero później wyjmij ciasto i przekrój na dwa blaty.
Gwałtowna zmiana temperatury sprawi, że biszkopt popęka i opadnie, dlatego też należy studzić go stopniowo. Najlepsze i gęste kremy uzyskasz z mocno schłodzonej śmietany i serka mascarpone. Ciepła śmietana rozwarstwi się podczas ubijania.
Ciasto czarny las może konkurować jednie z tortem piernikowym z wiśniami- tu poznasz przepis na doskonały tort piernikowy , idealny w chłodne, zimowe dni.
Przepis na ciasto czarny las
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 27 cm):
-
4 jajka
-
pół szklanki mąki pszennej
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
pół szklanki cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
3 łyżki kakao
-
szczypta soli
Składniki na krem czekoladowy:
-
szklanka schłodzonej śmietany 36%
-
250 g mascarpone
-
tabliczka czekolady deserowej
-
3 łyżki cukru pudru
Składniki na krem śmietanowy:
-
1,5 szklanki schłodzonej śmietany 36%
-
fix do śmietany
-
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
-
tabliczka czekolady deserowej do dekoracji
-
słoiczek konfitury wiśniowej z dużymi kawałkami owoców
Jak zrobić ciasto czarny las?
Na początku przygotuj biszkopt: oddziel białka od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij na sztywno pianę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy i mieszaj. Do masy dodawaj stopniowo po 1 żółtku, pod koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wymieszaj łyżką.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną. Do formy wlej masę biszkoptową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 30 minut.
Biszkopt wyjmij z piekarnika po 30 minutach od upieczenia, przekrój, aby powstały 2 blaty ciasta i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Źródło zdjęcia: canva/ Miuda_21 Przygotuj krem czekoladowy: czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, mascarpone i wymieszaj. Pod koniec dodaj przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszaj łyżką, wstaw do lodówki.
Przygotuj krem śmietanowy: śmietankę ubij z dodatkiem śmietan fixu, dodaj cukier puder, wymieszaj, wstaw do lodówki. Tabliczkę czekolady zetrzyj na tarce, żeby powstały duże wiórki.
Źródło zdjęcia: canva/Elmik Pierwszy blat ciasta wysmaruj konfiturą wiśniową, wyłóż krem czekoladowy, przykryj drugim blatem. Górę i boki ciasta przykryj kremem śmietanowym, udekoruj wiórkami czekoladowymi i wstaw do lodówki na godzinę.