Ciasto czekoladowe z musem malinowym
Ciasto czekoladowe z musem malinowym
Coś dla miłośników czekolady – intensywnie czekoladowy deser z delikatną chmurką malinową. Ciasto obowiązkowe do przygotowania latem, kiedy trwa malinowy czas, poza sezonem wykorzystajmy owoce mrożone.
Amerykańskie brownie
Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto o ciemnej barwie (stąd nazwa – brownie) to charakterystyczny wypiek dla kuchni amerykańskiej. Do jego przygotowania używa się małej ilości mąki, za to dużo gorzkiej czekolady, jajka, cukier i masło. To ciasto wyjątkowe z dwóch powodów. Jednym jest cudowny smak, a drugim fakt, że zawsze wychodzi, nawet jak… nie wychodzi. Ono z założenia ma być lekko niedopieczone i zakalcowate, choć oczywiście nie każde ciasto czekoladowe to brownie i wszystko zależy od temperatury i długości pieczenia.
Legenda o powstaniu brownie mówi o pewnej pani Brown (tak, tak, nie jest to przypadkowa zbieżność nazwisk), która jakoś zaraz na początku XX wieku, zaaferowana rychłym przybyciem gości podczas szykowania ciasta czekoladowego zapomniała w roztargnieniu dodać do niego proszku do pieczenia. Deser wyszedł więc przypadkowo z zakalcem, wilgotnym i pysznym, a zachwytom dla talentu kulinarnego pani Brown nie było końca.
Ciasto czekoladowe może być podawane samo, np. z gałką lodów lub polewą czekoladową czy orzechami, ale stanowi także świetny spód i bazę dla różnych deserów. Czekolada szczególnie lubi się z kwaśnymi owocami, np. z malinami. Spróbujcie koniecznie naszej propozycji na ciasto czekoladowe z musem malinowym.
Ciasto czekoladowe z musem malinowym
Przed przygotowywaniem ciasta czekoladowego wszystkie składniki powinniśmy wyjąć z lodówki i poczekać, aż osiągną temperaturę pokojową. W tym deserze dominującym smakiem jest czekolada, dlatego warto kupić tę trochę lepszej jakości, deserową albo gorzką.
Składniki na czekoladowy spód:
-
125 g masła
-
¼ szklanki mąki
-
Tabliczka dobrej jakości gorzkiej czekolady
-
1/3 szklanki kakao
-
50 ml soku pomarańczowego lub dobrego alkoholu
-
60 ml wody
-
5 jajek
-
125 g drobnego cukru
Składniki na mus malinowy:
-
400 g malin
-
1 łyżka żelatyny
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
250 g śmietany 30%
-
5 łyżek cukru pudru.
Ciasto czekoladowe - przygotowanie
Ustawiamy garnek na kuchence na bardzo małym ogniu, a do jego środka wkładamy masło w kawałkach, kosteczki czekolady, wsypujemy kakao i wlewamy płyny: sok pomarańczowy lub alkohol i wodę. Czekamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę, następnie zdejmujemy ją z ognia, studzimy.
Cukier dzielimy na dwie części, jedną ubijamy z żółtkami, drugą dodajemy do ubitych z solą białek.
Masę czekoladową łączymy dokładnie z żółtkami, dodajemy przesianą przez sitko mąkę, mieszamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą na koniec delikatnie dodajemy ubite na sztywno białka z cukrem. Tak przygotowaną masę pieczemy w tortownicy przez około 40 minut w 180 stopniach, po wyjęciu z piekarnika całkowicie schładzamy.
Mus malinowy - przygotowanie
Zaczynamy od namoczenia przez kilka minut żelatyny i rozpuszczenia jej przez podgrzewanie. Maliny rozgniatamy na mniejsze kawałki razem z cukrem wanilinowym i mieszamy z żelatyną.
Słodką śmietankę (musi być zimna!) ubijamy z cukrem pudrem aż będzie sztywna, miksujemy z żelatyną z malinami. Masę wylewamy na czekoladowy spód i chowamy do lodówki, aż się zetnie.
W sezonie użyjmy świeżych owoców, poza sezonem wystarczające będą też te mrożone, po ich wcześniejszym rozmrożeniu.
Podobny pyszny mus do ciasta czekoladowego możemy przygotować również z truskawek.
Ciasto czekoladowe z musem malinowym z polewą czekoladową
Wyjątkowo oryginalny deser uzyskamy, jeśli pod warstwę czekoladową, przed jej upieczeniem, na tortownicy ułożymy rozgniecione i polane rozpuszczonym masłem ciasteczka np. oreo lub herbatniki czekoladowe.
Z kolei górę ciasta czekoladowego z musem malinowym możemy udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową.