Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto Michałek
Karolina Błaszyk
Karolina Błaszyk 25.03.2022 22:45

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek
pixabay.com

Ciasto Michałek to kakaowy biszkopt nasączony kawą z alkoholem, przełożony dżemem, masą budyniowo-cukierkową i bitą śmietaną. Jest wilgotne, słodkie i ma w sobie mnóstwo smaku. Przypadnie ono do gustu przede wszystkim fanom Michałków. Pięknie się prezentuje i z pewnością zrobi wrażenie osobom, którym będziesz je serwować. Ciasto Michałek świetnie się kroi, jest podzielne, zwarte i zyskuje na smaku każdego dnia.

Najważniejsze w tym cieście są oczywiście Michałki. Aby maksymalnie przyspieszyć czas przygotowywania i usprawnić sobie pracę najlepiej biszkopt przygotować dzień wcześniej. Będzie miał wtedy dużo czasu, aby całkowicie wystygnąć. Pozostałe składniki i masy wykonuje się szybko i nie powinno to przysparzać jakichkolwiek problemów. Trzymając się poniższej receptury z pewnością uzyskasz spektakularny efekt.

Nie ma na co czekać! Biegnij do sklepu i przygotuj to pyszne ciasto dla całej rodziny!

Składniki na ciasto Michałek:

Biszkopt kakaowy:

  • 250 g mąki pszennej

  • 190 g cukru (3/4 szklanki)

  • 125 ml oleju

  • 6 jajek

  • 3 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej.

Nasączenie:

  • - 125 ml zaparzonej, mocnej kawy

  • - 80 ml likieru kawowego lub orzechowego.

Krem z cukierkami:

  • 1 l mleka

  • 250 g cukierków Michałki

  • 250 g masła

  • 190 g cukru (3/4 szklanki)

  • 2 budynie waniliowe (proszek)

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka kakao.

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki kremówki

  • 1 słoik dżemu, np. wiśniowego, śliwkowego, malinowego

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 1 śmietan-fix.

Sposób przygotowania ciasta Michałek:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj formę najlepiej o wymiarach 22x33 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Przygotowywania ciasta rozpocznij od biszkoptu kakaowego.

Do miski przesiej mąkę, kakao, dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj składniki łopatką.

Jajka wyjmij z lodówki na około 2 godziny przed rozpoczęciem pracy lub ogrzej je w misce z ciepłą wodą. Następnie wbij je na miski i zacznij ubijać. Powoli dodawaj cukier i miksuj do połączenia składników oraz uzyskania puszystej masy. Potrwa to około 10 minut.

Kiedy piana będzie jasna i jednolita, przesiej do niej suche składniki. Wlej olej i zmiksuj masę. Zrób to delikatnie i nie za długo, aby piana jajeczna nie opadła.

Ciasto wlej do formy, wyrównaj i włóż do piekarnika. Piecz przez około 20 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij biszkopt i całkowicie wystudź. Zimne ciasto przekrój na 2 blaty.

Następnie przygotuj krem z cukierkami.

W garnku zagotuj 750 ml mleka. Resztę wlej do dużej szklanki lub miski, wsyp budynie, mąkę i cukier, a później wymieszaj widelcem lub rózgą. Konsystencja powinna być jednolita, bez grudek.

Masę budyniową wlewaj małym strumieniem do gotującego się mleka i energicznie mieszaj rózgą. Całość gotuj przez około 2 minuty, aż budyń się zagotuje. Zdejmij z ognia i całkowicie wystudź.

Do naczynia blendera lub melaksera włóż Michałki i zmiel je na drobno, po czym dodaj kakao i wymieszaj.

Ciepłe, miękkie masło ubijaj mikserem do momentu, aż stanie się jasne i puszyste, po czym dodaj rozdrobnione cukierki (odsyp pół szklanki do dekoracji). Nie przestawaj ubijać, a kiedy całość się połączy zacznij dodawać przestudzony budyń (po łyżce). Wymieszaj wszystkie składniki i wyłącz mikser.

Teraz możesz zacząć składanie ciasta. Dolną część biszkoptu przełóż ponownie do formy i nasącz połową płynu (mieszanki kawy i alkoholu). Następnie nałóż dżem, a następnie przygotowany krem michałkowy. Na to nałóż drugą połowę biszkoptu i nasącz resztą płynu.

Przygotuj masę śmietanową na wierzch. Śmietanę kremówkę wyjmij z lodówki (musi być bardzo schłodzona) i wlej do miski. Zacznij ubijać i powoli dodawaj cukier puder oraz cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko na sztywno, a później dodaj śmietan-fix i wymieszaj.

Masę śmietanową przełóż wierzch ciasta i posyp resztą rozdrobnionych cukierków.

Ciasto Michałek jest gotowe! Przed podaniem włóż je jeszcze na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Jeśli chcesz, możesz posypać je również rozdrobnionymi orzechami lub kawałkami/pastylkami czekolady.

Tagi: