Ciasto Michałek
Ciasto Michałek to kakaowy biszkopt nasączony kawą z alkoholem, przełożony dżemem, masą budyniowo-cukierkową i bitą śmietaną. Jest wilgotne, słodkie i ma w sobie mnóstwo smaku. Przypadnie ono do gustu przede wszystkim fanom Michałków. Pięknie się prezentuje i z pewnością zrobi wrażenie osobom, którym będziesz je serwować. Ciasto Michałek świetnie się kroi, jest podzielne, zwarte i zyskuje na smaku każdego dnia.
Najważniejsze w tym cieście są oczywiście Michałki. Aby maksymalnie przyspieszyć czas przygotowywania i usprawnić sobie pracę najlepiej biszkopt przygotować dzień wcześniej. Będzie miał wtedy dużo czasu, aby całkowicie wystygnąć. Pozostałe składniki i masy wykonuje się szybko i nie powinno to przysparzać jakichkolwiek problemów. Trzymając się poniższej receptury z pewnością uzyskasz spektakularny efekt.
Nie ma na co czekać! Biegnij do sklepu i przygotuj to pyszne ciasto dla całej rodziny!
Składniki na ciasto Michałek:
Biszkopt kakaowy:
250 g mąki pszennej
190 g cukru (3/4 szklanki)
125 ml oleju
6 jajek
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej.
Nasączenie:
- 125 ml zaparzonej, mocnej kawy
- 80 ml likieru kawowego lub orzechowego.
Krem z cukierkami:
1 l mleka
250 g cukierków Michałki
250 g masła
190 g cukru (3/4 szklanki)
2 budynie waniliowe (proszek)
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao.
Dodatkowo:
250 ml śmietanki kremówki
1 słoik dżemu, np. wiśniowego, śliwkowego, malinowego
3 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 śmietan-fix.
Sposób przygotowania ciasta Michałek:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj formę najlepiej o wymiarach 22x33 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Przygotowywania ciasta rozpocznij od biszkoptu kakaowego.
Do miski przesiej mąkę, kakao, dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj składniki łopatką.
Jajka wyjmij z lodówki na około 2 godziny przed rozpoczęciem pracy lub ogrzej je w misce z ciepłą wodą. Następnie wbij je na miski i zacznij ubijać. Powoli dodawaj cukier i miksuj do połączenia składników oraz uzyskania puszystej masy. Potrwa to około 10 minut.
Kiedy piana będzie jasna i jednolita, przesiej do niej suche składniki. Wlej olej i zmiksuj masę. Zrób to delikatnie i nie za długo, aby piana jajeczna nie opadła.
Ciasto wlej do formy, wyrównaj i włóż do piekarnika. Piecz przez około 20 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij biszkopt i całkowicie wystudź. Zimne ciasto przekrój na 2 blaty.
Następnie przygotuj krem z cukierkami.
W garnku zagotuj 750 ml mleka. Resztę wlej do dużej szklanki lub miski, wsyp budynie, mąkę i cukier, a później wymieszaj widelcem lub rózgą. Konsystencja powinna być jednolita, bez grudek.
Masę budyniową wlewaj małym strumieniem do gotującego się mleka i energicznie mieszaj rózgą. Całość gotuj przez około 2 minuty, aż budyń się zagotuje. Zdejmij z ognia i całkowicie wystudź.
Do naczynia blendera lub melaksera włóż Michałki i zmiel je na drobno, po czym dodaj kakao i wymieszaj.
Ciepłe, miękkie masło ubijaj mikserem do momentu, aż stanie się jasne i puszyste, po czym dodaj rozdrobnione cukierki (odsyp pół szklanki do dekoracji). Nie przestawaj ubijać, a kiedy całość się połączy zacznij dodawać przestudzony budyń (po łyżce). Wymieszaj wszystkie składniki i wyłącz mikser.
Teraz możesz zacząć składanie ciasta. Dolną część biszkoptu przełóż ponownie do formy i nasącz połową płynu (mieszanki kawy i alkoholu). Następnie nałóż dżem, a następnie przygotowany krem michałkowy. Na to nałóż drugą połowę biszkoptu i nasącz resztą płynu.
Przygotuj masę śmietanową na wierzch. Śmietanę kremówkę wyjmij z lodówki (musi być bardzo schłodzona) i wlej do miski. Zacznij ubijać i powoli dodawaj cukier puder oraz cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko na sztywno, a później dodaj śmietan-fix i wymieszaj.
Masę śmietanową przełóż wierzch ciasta i posyp resztą rozdrobnionych cukierków.
Ciasto Michałek jest gotowe! Przed podaniem włóż je jeszcze na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Jeśli chcesz, możesz posypać je również rozdrobnionymi orzechami lub kawałkami/pastylkami czekolady.