Co zrobić, aby kotlety schabowe były miękkie po usmażeniu?
Miękkie i soczyste wnętrze otoczone chrupką panierką to w końcu kulinarne marzenie każdego miłośnika kotletów schabowych. Okazuje się, że łatwo możemy uniknąć kulinarnej wpadki za sprawą porad szefów kuchni.
Kotlety schabowe goszczą zarówno na naszych stołach, jak i w repertuarze najlepszych restauracji. Szefowie kuchni dosłownie dwoją i się troją, aby danie trafiło w gusta najbardziej wymagających klientów.
Co zrobić, aby kotlety schabowe były miękkie?
Szefowie kuchni uważają, że podstawą smaku kotletów schabowych jest ich marynata . Wystarczy, że pomoczymy je w mleku i cebuli, a już stanie się ono miękkie i soczyste. Jest to trick, z którego korzysta sama Magda Gessler.
Kotlety możemy również zamarynować w majonezie wymieszanym z ketchupiem lub w samym jogurcie greckim lub naturalnym . Marynata sprawi, że mięso będzie o wiele bardziej miękkie i zyska przy okazji całkiem nowy zaskakujący smak. Nie jest to jednak jedyny sposób na miękkie kotlety schabowe.
Sekret tkwi w szczegółach
Jeśli chcemy cieszyć się miękkimi kotletami schabowymi, powinniśmy je z dwóch stron dokładnie rozbić metalowym tłuczkiem . Mocno ubite mięso należy doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie obtoczyć je w mące, jajku oraz bułce tartej.
Mało kto zdaje sobie sprawę, jak ważna jest ta ostatnia. To od niej zależy bowiem chrupkość naszej panierki . Eksperci kulinarni radzą, aby nie kupować gotowej bułki tartej, ale zrobić ją samemu w domu wykorzystując do tego suche bułki.
Niestety, w kupnej bułce tartej możemy znaleźć kawałki słodkiego ciasta lub pieczywa , co nie tyle psuje smak naszych kotletów schabowych, ale może sprawić, że będą się one przypalać podczas smażenia na patelni.