Smakosze.pl Porady Co zrobić, aby kotlety schabowe były miękkie po usmażeniu?
Pixabay / congerdesign

Co zrobić, aby kotlety schabowe były miękkie po usmażeniu?

21 kwietnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Miękkie i soczyste wnętrze otoczone chrupką panierką to w końcu kulinarne marzenie każdego miłośnika kotletów schabowych. Okazuje się, że łatwo możemy uniknąć kulinarnej wpadki za sprawą porad szefów kuchni.

Kotlety schabowe goszczą zarówno na naszych stołach, jak i w repertuarze najlepszych restauracji. Szefowie kuchni dosłownie dwoją i się troją, aby danie trafiło w gusta najbardziej wymagających klientów.

Co zrobić, aby kotlety schabowe były miękkie?

Szefowie kuchni uważają, że podstawą smaku kotletów schabowych jest ich marynata . Wystarczy, że pomoczymy je w mleku i cebuli, a już stanie się ono miękkie i soczyste. Jest to trick, z którego korzysta sama Magda Gessler.

Kotlety możemy również zamarynować w majonezie wymieszanym z ketchupiem lub w samym jogurcie greckim lub naturalnym . Marynata sprawi, że mięso będzie o wiele bardziej miękkie i zyska przy okazji całkiem nowy zaskakujący smak. Nie jest to jednak jedyny sposób na miękkie kotlety schabowe.

Sekret tkwi w szczegółach

Jeśli chcemy cieszyć się miękkimi kotletami schabowymi, powinniśmy je z dwóch stron dokładnie rozbić metalowym tłuczkiem . Mocno ubite mięso należy doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie obtoczyć je w mące, jajku oraz bułce tartej.

Mało kto zdaje sobie sprawę, jak ważna jest ta ostatnia. To od niej zależy bowiem chrupkość naszej panierki . Eksperci kulinarni radzą, aby nie kupować gotowej bułki tartej, ale zrobić ją samemu w domu wykorzystując do tego suche bułki.

Niestety, w kupnej bułce tartej możemy znaleźć kawałki słodkiego ciasta lub pieczywa , co nie tyle psuje smak naszych kotletów schabowych, ale może sprawić, że będą się one przypalać podczas smażenia na patelni.

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy