Co zrobić, by mięso szybciej zmiękło? Mamy kilka sprawdzonych trików
Przygotowałaś mięso na obiad, jednak po długim pieczeniu, smażeniu lub duszeniu w dalszym ciągu jest twarde jak podeszwa? Poznaj kilka prostych sztuczek, dzięki którym mięso będzie soczyste i miękkie za każdym razem. Sprawdź, co można zrobić, by mięso szybciej zmiękło.
Mięso wołowe i wieprzowe potrzebuje sporo czasu, żeby było miękkie. Niekiedy nawet po odpowiedniej obróbce w dalszym ciągu jest twarde, przez co jest niesmaczne. Co zrobić, by mięso szybciej zmiękło? Twarde włókna wieprzowiny i wołowiny rozmiękczysz w naprawdę prosty sposób.
Jeśli przygotowujesz mięso dzień wcześniej, zawsze dodaj do marynaty musztardę, ocet lub sok z cytryny. Te produkty naturalnie zmiękczają włókna, a mięso po obróbce termicznej będzie smaczne i soczyste. By mięso szybciej zmiękło zastosuj również mniej popularne triki, które są równie skuteczne i nie wymagają marynowania mięsa przez całą noc.
Przed przygotowaniem każdego rodzaju mięsa sprawdź, czy wieprzowina, wołowina lub drób są świeże. Świeże, surowe mięso nie ma wyraźnego zapachu. Jeśli więc poczujesz nieprzyjemną woń, zrezygnuj z zakupu lub przyrządzania takiego mięsa.
Skuteczne sposoby na miękkie mięso
Do marynaty, którą chcesz natrzeć mięso przed duszeniem i pieczeniem, dodaj musztardę, ocet lub sok z cytryny. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na całą noc, a po upieczeniu będzie delikatne i soczyste. Kwaśne składniki skutecznie zmiękczają bowiem włókna mięśniowe.
Jeśli nie przygotujesz marynaty, mięso przed smażeniem namocz w coli. Popularny napój działa zmiękczająco na twarde włókna wieprzowiny i wołowiny. Kawałki mięsa namocz w coli przez 10 minut, osusz i zacznij obróbkę termiczną.
Bezpośrednio na patelnię lub do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz przygotowywał mięso, możesz dodać również pomarańczę, jabłko lub mango. Mięso obłóż owocami pokrojonymi w cienkie plastry. Będzie soczyste, miękkie i delikatne.
Jak wybrać w sklepie świeże mięso? Zawsze zwracaj uwagę na kilka szczegółów
Stare mięso nie dość, że nie będzie smaczne, ani miękkie, to jeszcze wywoła zatrucie pokarmowe. Zanim kupisz mięso, zwróć uwagę nie tylko na datę ważności, ale też na kolor i wygląd wieprzowiny, wołowiny lub drobiu.
Świeże mięso ma ładną, różową lub czerwoną barwę. Jeśli mięso jest blade lub ma przebarwienia, lepiej omijać je wielkim łukiem. Jeśli kupujesz mięso pakowane próżniowo zwróć uwagę, czy na pojemniku w środku nie zaczyna skraplać się para wodna. To znak, że w mięsie rozpoczęły się już procesy gnilnie.
Jak należy przechowywać ziemniaki? Co zrobić, żeby placki ziemniaczane chłonęły mniej tłuszczu?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić puszysty omlet? Mistrzowie kuchni mają niezawodną sztuczkę
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama