Curry z tofu z pieczarkami i groszkiem cukrowym
Curry z tofu z pieczarkami i groszkiem cukrowym
Historia indyjskiej przyprawy curry
Historia powstania potrawy, a raczej przyprawy curry sięga tysięcy lat wstecz, kiedy to w Indiach zaczęto w moździerzach ucierać składniki mieszanek przypraw. Obecnie curry jest jedną z najpopularniejszych mieszanek przypraw na świecie, a jej wersje są ciągle ulepszane, jednak nie jest znany skład pierwotnie dobranych przypraw. Curry w Europie pojawiło się sprawą brytyjskich kolonizatorów - kupców i żołnierzy, którzy w okresie wielkiego współzawodnictwa o pierwszeństwo w handlu przyprawami z Indii i Dalekiego Wschodu, rywalizowali z Anglią, Portugalią i Holandią. To właśnie oni wracając do ojczyzny wprowadzili zwyczaj mielenia przypraw „na zapas”, aby przywieźć ich jak największą ilość.
Współcześnie najczęściej spotykana w sklepach jest zachodnia wersja curry, czyli gotowa mieszanka sproszkowanych przypraw takich jak imbir, pieprz czarny, kurkumę, kolendrę, gorczycę czarną, kmin rzymski, chili i są to podstawowe przyprawy w kuchni indyjskiej. Mieszanka zmieszana z olejem lub indyjskim masłem ghi, daje pastę curry, również popularną w gastronomii.
Przyprawa curry ma liczne, potwierdzone badaniami działanie antynowotworowe, głównie ze względu na obecność w mieszance kurkumy. Ponadto ta indyjska mieszanka przyspiesza trawienie i pomaga w walce z trądzikiem. Curry pomaga także w łagodzeniu bólów migrenowych oraz mięśni i stawów.
Różne wersje klasycznej potrawy curry
Potrawa curry na dobre zaistniała w kuchniach całego świata, głównie ze względu na nietuzinkowy smak, jaki nadaje różnym rodzajom mięsa. Świetnie nadaje się zarówno do drobiu, jak i wieprzowiny oraz baraniny. Dodaje się ją także do ryb, warzyw i sosów. Znanym i lubianym zastosowaniem curry jest przyprawianie ugotowanego ryżu , który dzięki temu zyskuje charakterystyczną żółtą barwę i wyjątkowy smak.
Wędrując po świecie, curry zyskała wiele wariantów swej potrawy, w zależności od regionu, tradycji i kultury kulinarnej. Wyróżnić można przede wszystkim curry suche i mokre, wegetariańskie i mięsne oraz ostre i łagodne. W Japonii spotkać można słodzą i delikatniejszą odmianę curry, z bardziej europejskimi dodatkami, jak kurczak, ziemianki, marchewka. Indyjskie wersje curry to przede wszystkim gęste sosy na bazie fasoli, cieciorki oraz opiekane w przyprawach mięso drobiowe lub jagnięce, o bardzo różnym stopniu ostrości, podawane zazwyczaj z ryżem długoziarnistym basmati. Curry jest zdecydowanie potrawą wielokulturową, gdzie bez względu na region, zapewnia nowe wrażenia wizualne i smakowe.
Curry z tofu z pieczarkami i groszkiem cukrowym
Wegetariańskie curry z tofu i warzywami o niezwykle bogatym aromacie indyjskich przypraw. Rozgrzewające i zdrowe danie, dla wszystkich, którzy lubią lekko pikantny smak curry.
Składniki:
-
1 łyżka oleju roślinnego
-
3 ząbki czosnku
-
2 cebulki szalotki
-
1 łyżeczka startego imbiru
-
1 łyżka masła orzechowego
-
1/2 łyżeczki kurkumy
-
1/3 łyżeczki kuminu
-
1/2 łyżeczki ostrej papryki chili
-
250 ml mleka kokosowego
-
puszka pomidorów krojonych
-
1 łyka soku z limonki
-
1 łyżeczka cukru brązowego (może być też zwykły)
-
3 pieczarki
-
około 15 strąków groszku cukrowego lub fasolki zielonej
-
około 150 g tofu
W ramach przypraw można również użyć gotowej mieszanki lub pasty curry, zwracając uwagę by jakość była wysoka a skład pokrywał się z najważniejszymi przyprawami z tej potrawy.
Do podania: ryż jaśminowy lub inny długoziarnisty
Przygotowanie:
-
Rozgrzać głęboką patelnię, wlać olej, dodać rozdrobniony w prasce czosnek, pokrojone w piórka cebulki i zeszklić je (około 2-3 minuty). Dodać imbir i smażyć razem przez około 1 minutę.
-
Dodać masło orzechowe i wymieszać, dodać kurkumę, kumin i ostrą paprykę, podgrzewać przez kilkanaście sekund. Następnie zwiększyć ogień, wlać 250 ml wody i mleko kokosowe, wymieszać i zagotować.
-
Dodać sok z limonki, cukier, szczyptę soli i gotować przez około 3 minuty.
-
Dodać pokrojone pieczarki, pomidory z puszki i gotować przez około 5 minut.
-
Dodać groszek lub fasolkę, pokrojone tofu i gotować przez kolejne 3 minuty.
-
Po tym czasie sos powinien być już gęsty a warzywa ugotowane, ale wciąż jędrne.
-
Podawać z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.
Warzywa do tego przepisu można dowolnie miksować i komponować własny przepis na curry. Można je również wzbogacić przez dodanie podsmażonego kurczaka.