Żadna babka i mazurek. Na Wielkanoc podam ciasto „Mały książę”

Mały Książę to spotykane czasem określenie ciasta, składającego się z dwóch warstw. Masy czekoladowa i kawowa przykryte są owocową galaretką, a bazą wszystkiego są biszkopty. To ciasto bez pieczenia jest proste i dobrze przygotować je z wyprzedzeniem, oszczędza więc czasu w kuchni w szczycie świątecznego szaleństwa.
Ciasto bez pieczenia
Pod nazwą Mały Książę spotkać można ciasto na czekoladowym biszkopcie z kawowym kremem. My prezentujemy jednak jego wersję bez pieczenia. Dwie budyniowe warstwy – choć przygotowywane nieco różnymi technikami, świetnie się uzupełniają.
Ta harmonia jest odczuwalna w smaku. Zestawienie kawowej i czekoladowej warstwy dają efekt podobny do kawy zwanej mokka. Dlatego ciasto jest świetnym deserem do popołudniowej kawy.

Ciasto Mały Książę
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaki Katriny – najlepsze przepisy. Autorka stosuje rzadką, dość pracochłonną, ale dobrą dla struktury ciasta technikę. Biszkopty, których używa jako jednej z warstw, namacza w galaretce, by dobrze połączyły się z resztą wypieku.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 750 ml mleka
- 375 g masła
- 2,5 szklanki mleka w proszku
- 120 g cukru
- 120 g cukru pudru
- 400 g serka homogenizowanego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania niesłodzonego budyniu czekoladowego
- 2 opakowania galaretki o wybranym smaku
- 3 łyżki mąki
- 20 g żelatyny
- 2 łyżeczki kakao
- 4 łyżeczki kawy
- 1 opakowanie herbatników
- 1 opakowanie biszkoptów

Ciasto kawowo-czekoladowe
W garnku rozpuszczamy 180 g masła. Dodajemy 2 szklanki mleka i cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy do połączenia składników.
W pozostałej części mleka rozprowadzamy budyń i mąkę. Dobrze wymieszany płyn wlewamy do garnka. Gotujemy do zagęszczenia się składników.
Formę o wymiarach ok. 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Wylewamy budyń, wyrównujemy jego warstwę i przykrywamy herbatnikami. Formę odstawiamy na bok.

Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimne masło przekładamy do miski.
Pozostałe masło rozcieramy mikserem z cukrem pudrem. Kiedy zmienią się w dobrze napowietrzony krem, dodajemy do niego partiami na zmianę porcję mleka w proszku i porcję serka homogenizowanego. Wszystko miksujemy intensywnie z kawą i żelatyną.
Warstwę kawową wylewamy do blaszki i odstawiamy do lekkiego stężenia. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Namaczamy w niej herbatniki, układamy je na cieście, a całość zalewamy pozostałą galaretką. Ciasto po pełnym przestudzeniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Wypróbuj też przepisy na parzybrodę z młodej kapusty i doskonałe ciasto na pierogi.






































