Na Wielkanoc zawsze smażę te kotlety. Cały sekret tkwi w mięsie

Czy kotlety mielone mogą być szczególnym wielkanocnym daniem? Tak. Wystarczy nadać im świątecznego charakteru za pomocą składników, które jednoznacznie kojarzą się właśnie z Wielkanocą.
Wielkanocne kotlety
Anna Zyśk, autorka profilu jedz.pysznie na Instagramie, wraca do nas z kolejną ciekawą propozycją. Są nią kotlety mielone. Ale nie takie zwykłe! Przygotowujemy je bowiem z białej kiełbasy.
Ten produkt o specjalnym sposobie przygotowywania kojarzy się szczególnie z Wielkanocą. Kupujemy wtedy takiej kiełbasy bardzo dużo. Czasem więc przepis taki będzie nie tylko pysznym sposobem na świąteczny obiad, lecz także pomocą w zużyciu zbyt dużych zapasów.

Kotlety mielone z białej kiełbasy
Wykorzystywanie kiełbasy, nie tylko białej, jako źródła przyprawionego mięsa mielonego, nie jest niczym nowym. W święta technika taka pomaga dodatkowo oszczędzić nieco pracy. Mamy przecież do czynienia z gotowym, zmielonym mięsem, którego nie trzeba już przyprawiać.
Składniki
- 1 kajzerka + mleko do zalania
- 2 jajka
- 5 kawałków surowej kiełbasy
- Sól i pieprz
- Czosnek granulowany
- Majeranek
Kotlety Ani Zyśk
Krok 1. Do miski wykładamy mięso z obranej kiełbasy

Krok 2. Bułkę zalewamy mlekiem, a następnie odciskamy i dodajemy do masy.

Krok 3. Do miski wybijamy jajka, dosypujemy przyprawy i wyrabiamy całość na kleistą masę.

Krok 4. Z mięsa formujemy kulki i układamy na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 5. Mięso smażymy na złocisty kolor z obu stron.






































