Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na Wielkanoc zawsze smażę te kotlety. Cały sekret tkwi w mięsie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.04.2025 14:37

Na Wielkanoc zawsze smażę te kotlety. Cały sekret tkwi w mięsie

kotlety na wielkanoc
Fot. Anna Zyśk

Czy kotlety mielone mogą być szczególnym wielkanocnym daniem? Tak. Wystarczy nadać im świątecznego charakteru za pomocą składników, które jednoznacznie kojarzą się właśnie z Wielkanocą.

Wielkanocne kotlety

Anna Zyśk, autorka profilu jedz.pysznie na Instagramie, wraca do nas z kolejną ciekawą propozycją. Są nią kotlety mielone. Ale nie takie zwykłe! Przygotowujemy je bowiem z białej kiełbasy.

Ten produkt o specjalnym sposobie przygotowywania kojarzy się szczególnie z Wielkanocą. Kupujemy wtedy takiej kiełbasy bardzo dużo. Czasem więc przepis taki będzie nie tylko pysznym sposobem na świąteczny obiad, lecz także pomocą w zużyciu zbyt dużych zapasów.

usmażone kotlety
Fot. Anna Zyśk
Gessler organizuje przyjęcia komunijne. Warunki cenowe to jakiś żart

Kotlety mielone z białej kiełbasy

Wykorzystywanie kiełbasy, nie tylko białej, jako źródła przyprawionego mięsa mielonego, nie jest niczym nowym. W święta technika taka pomaga dodatkowo oszczędzić nieco pracy. Mamy przecież do czynienia z gotowym, zmielonym mięsem, którego nie trzeba już przyprawiać.

Składniki

  • 1 kajzerka + mleko do zalania
  • 2 jajka
  • 5 kawałków surowej kiełbasy
  • Sól i pieprz
  • Czosnek granulowany
  • Majeranek

Kotlety Ani Zyśk

Krok 1. Do miski wykładamy mięso z obranej kiełbasy

kiełbasa.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Bułkę zalewamy mlekiem, a następnie  odciskamy i dodajemy do masy.

bułka.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Do miski wybijamy jajka, dosypujemy przyprawy i wyrabiamy całość na kleistą masę.

wyrabianie masy.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Z mięsa formujemy kulki i układamy na rozgrzanym tłuszczu.

smażenie kotletów.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Mięso smażymy na złocisty kolor z obu stron.

gotowy mielony
Fot. Anna Zyśk