Czarny makaron z dorszem
Składniki - czarny makaron z dorszem
-
cząstki cytryny do podania,
-
150 g filetu z dorsza (może być mrożony, ze skórką),
-
1 łyżka roztopionego masła,
-
garść rukoli,
-
125 g czarnego makaronu (barwionego sepią),
-
skórka starta z 1 cytryny,
-
80 ml śmietanki kremówki,
-
sól morska,
-
świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie czarnego makaronu z dorszem
Filety z dorsza rozmroź, opłukaj i wysusz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie posmaruj roztopionym masłem. Gotuj na parze (około 7 minut, najpierw około 4 minut po stronie skóry, a następnie około 3 minut po stronie mięsa). Usuń skórę i wyjmij ości.
W tym samym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie (świeży makaron gotuj - około 4 minut, suchy - jak pokazano na opakowaniu). Odcedź, a następnie włóż do garnka z kilkoma łyżkami wody.
W misce wymieszaj śmietanę ze skórką z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wlej do makaronu, wymieszaj i podgrzewaj na większym ogniu, ciągle mieszając.
Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj rybę i rukolę, wymieszaj, połóż na talerzu i podawaj z kawałkami cytryny.