Smakosze.pl Przepisy Czarny makaron z dorszem
pixabay.com

Czarny makaron z dorszem

25 marca 2022

Składniki - czarny makaron z dorszem

  • cząstki cytryny do podania,

  • 150 g filetu z dorsza (może być mrożony, ze skórką),

  • 1 łyżka roztopionego masła,

  • garść rukoli,

  • 125 g czarnego makaronu (barwionego sepią),

  • skórka starta z 1 cytryny,

  • 80 ml śmietanki kremówki,

  • sól morska,

  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie czarnego makaronu z dorszem

Filety z dorsza rozmroź, opłukaj i wysusz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie posmaruj roztopionym masłem. Gotuj na parze (około 7 minut, najpierw około 4 minut po stronie skóry, a następnie około 3 minut po stronie mięsa). Usuń skórę i wyjmij ości.

W tym samym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie (świeży makaron gotuj  - około 4 minut, suchy - jak pokazano na opakowaniu). Odcedź, a następnie włóż do garnka z kilkoma łyżkami wody.

W misce wymieszaj śmietanę ze skórką z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wlej do makaronu, wymieszaj i podgrzewaj na większym ogniu, ciągle mieszając.

Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj rybę i rukolę, wymieszaj, połóż na talerzu i podawaj z kawałkami cytryny.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy