Czeska zupa czosnkowa z boczkiem. Przepis krok po kroku
Czeska zupa czosnkowa z boczkiem i grzankami jest świetnym pomysłem na jesienny i zimowy obiad. Zupa jest nie tylko pożywna i bardzo aromatyczna- wzmacnia również odporność i mocno rozgrzewa. Poznaj prosty przepis na czeską zupę czosnkową z boczkiem.
Czeska zupa czosnkowa jest prosta, ale bardzo smaczna i esencjonalna. Zupę ugotujesz z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu. Zupa będzie najsmaczniejsza i rozgrzewająca, kiedy ugotujesz ją na domowy bulionie drobiowym.
Czosnek od lat wykorzystywany jest jako naturalny antybiotyk. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i wzmacnia odporność. Domowy syrop z czosnku i miodu jest jednym z lepszych sposobów na przeziębienie i grypę.
Zupa gotowana na bulionie z czosnkiem jest więc nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Potrawę ugotuj również na boczku wędzonym i podaj z domowymi grzankami i posiekanym koperkiem, w takiej formie smakuje doskonale.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie główne- tu poznasz przepis na wyśmienite, czeskie knedliki , podaj je z mięsnym gulaszem.
Przepis na czeską zupę czosnkową z boczkiem
Składniki na 4-5 porcji:
-
150 g boczku wędzonego
-
10 dużych ząbków czosnku
-
cebula biała
-
łyżka majeranku
-
3 ziemniaki
-
koperek
-
3 kromki chleba na grzanki
-
1 l bulionu drobiowego
-
liść laurowy
-
sól, pieprz
-
łyżeczka masła
Jak zrobić czeską zupę czosnkową z boczkiem?
Pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na patelni z łyżeczką masła. Posiekaj drobno cebulę i ząbki czosnku, dodaj je do mięsa i smaż przez kilka minut, przełóż do większego garnka, zalej bulionem, dodaj liść laurowy i majeranek, zagotuj.
Źródło zdjęcia: canva/Saharosa40 Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie pokrój w kostkę kromki chleba i podsmaż je na suchej patelni. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, rozlej do miseczek, wsyp grzanki, oprósz posiekanym koperkiem i podaj.