Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszysty, szybki, pyszny. Ania Starmach robi sernik tylko z 3 składników
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.11.2024 08:53

Puszysty, szybki, pyszny. Ania Starmach robi sernik tylko z 3 składników

Sernik i Ania Starmach
Fot. Pawel Wodzynski/East News, Canva/bhofack2

Oto przepis dla zabieganych. Ania Starmach robi sernik z minimalną ilością składników. Choć jest tak prosty, efekt wcale na to nie wygląda.

Sernik Ani Starmach

Prócz kilku pomocnych drobiazgów, które i tak mamy przeważnie w szafce w kuchni, przepis ten zawiera tylko jajka, czekoladę i serek. Ten ostatni składnik spotykamy tu jednak w niecodziennym wydaniu. Mamy bowiem do czynienia z serkiem Philadelphia lub podobnym.

Ten kremowy twarożek wykorzystywany jest w sernikach typu nowojorskiego, podobnych jak ten z przepisu Anny Starmach. Niektórzy mogą uznać go za zbyt drogi, by przyrządzać z niego mały serniczek. Zastąpić go można zamiennikami. Do takich należą Twój Smak z Piątnicy, serek Łaciaty czy Mój Ulubiony z mleczarni w Wieluniu.

pokrojony sernik
fot. Canva
Znana sieć sklepów apeluje do Polaków. Kupiłeś to mięso, natychmiast wyrzuć

Sernik z 3 składników

Jednak w przepisie Ani Starmach występuje tylko niewiele ponad jedno opakowanie takiego serka. Z łatwością dostępny w dyskontach, może on z powodzeniem posłużyć do przygotowania lekkiego, kremowego sernika. Ciasto jest szybkie i łatwe w przyrządzeniu.

Składniki

  • 4 jajka
  • 160 g serka Philadelphia
  • 160 g białej czekolady
  • Masło
  • Cukier puder i/lub owoce do dekoracji

Szybki sernik

Do pieczenia używamy formy o średnicy 18 cm. Wysmarowujemy ją masłem, a do boków przyklejamy pasek papieru do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy lekko, a następnie mieszamy z serkiem. Wybijamy jajka, oddzielając żółtka od białek, te ostatnie ubijamy na puszystą masę.

Żółtka mieszamy rózgą z masą czekoladowo-serową. Dodajemy białka i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Ciasto wstawiamy do piekarnika na blasze, na którą wylewamy dodatkowo szklankę wody lub wrzucamy kilka kostek lodu.

Ciasto pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni na kolejne 20 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na jeszcze 20 minut.

Po wyjęciu studzimy do końca. Następnie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.

Wypróbuj też przepisy na rozgrzewającą zupę kalafiorową i poznaj superzdrowy olej z rokitnika.

sernik nowojorski
fot. Canva