Przepis na tradycyjne, czeskie knedle czyli knedliki
Jeśli znudziły ci się podawane do obiadu ziemniaki, ryż i kasza, mamy doskonałą propozycję. Przygotuj tradycyjne, czeskie knedle, czyli knedliki. Podajemy dokładny przepis na ich wykonanie. Wychodzą miękkie i smaczne, wprost idealne do mięsnego sosu.
Knedliki są sztandarową potrawą czeskiej kuchni. Zamówisz je w każdej restauracji i barze. Zwykle są serwowane z gęstym, mięsnym sosem i duszoną kapustą. Są miękkie i sycące, doskonałe z gulaszem lub sosem grzybowym. Dobrze też smakują obsmażone na maśle.
Przepis na tradycyjne, czeskie knedle, czyli knedliki
Składniki:
500 g mąki krupczatki
20 g drożdży świeżych
ok. szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
sól
2 jajka
Przygotowanie knedlików
Drożdże wkrusz do letniego mleka, rozmieszaj z 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj do niej dużą szczyptę soli, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj składniki, a potem zagnieć z nich gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj knedel, czyli podłużny wałek. W garnku zagotuj wodę i posól ją.
Do gorącej wody włóż knedle (możesz gotować je pojedynczo, by się nie posklejały) i gotuj ok. 10 minut. Knedle wyjmij na talerz, pokrój w grubsze plastry.
Wskazówka: Knedle najłatwiej jest kroić nitką. Trzeba ją podłożyć pod spód knedla, unieść do góry i zacisnąć pętlę odcinając plaster ciasta.
W naszym serwisie znajdziesz przepis na gulasz, który doskonale smakuje z knedlikami. Sprawdź też, jak przygotować zasmażaną kapustę.
Źródło zdjęcia: canva/vikif
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta
Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne
Źródło: kuchniaagaty Zapraszamy na nasz Instagram