Smakosze.pl

canva/JackF

Przepis na tradycyjne, czeskie knedle czyli knedliki

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jeśli znudziły ci się podawane do obiadu ziemniaki, ryż i kasza, mamy doskonałą propozycję. Przygotuj tradycyjne, czeskie knedle, czyli knedliki. Podajemy dokładny przepis na ich wykonanie. Wychodzą miękkie i smaczne, wprost idealne do mięsnego sosu.

Knedliki są sztandarową potrawą czeskiej kuchni. Zamówisz je w każdej restauracji i barze. Zwykle są serwowane z gęstym, mięsnym sosem i duszoną kapustą. Są miękkie i sycące, doskonałe z gulaszem lub sosem grzybowym. Dobrze też smakują obsmażone na maśle.

Przepis na tradycyjne, czeskie knedle, czyli knedliki

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki

  • 20 g drożdży świeżych

  • ok. szklanka mleka

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól

  • 2 jajka

Przygotowanie knedlików

Drożdże wkrusz do letniego mleka, rozmieszaj z 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj do niej dużą szczyptę soli, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj składniki, a potem zagnieć z nich gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto przykryj ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj knedel, czyli podłużny wałek. W garnku zagotuj wodę i posól ją.

Do gorącej wody włóż knedle (możesz gotować je pojedynczo, by się nie posklejały) i gotuj ok. 10 minut. Knedle wyjmij na talerz, pokrój w grubsze plastry.

Wskazówka: Knedle najłatwiej jest kroić nitką. Trzeba ją podłożyć pod spód knedla, unieść do góry i zacisnąć pętlę odcinając plaster ciasta.

W naszym serwisie znajdziesz przepis na gulasz , który doskonale smakuje z knedlikami. Sprawdź też, jak przygotować zasmażaną kapustę .

knedliki
knedliki

Źródło zdjęcia: canva/vikif

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniaagaty Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >