Smakosze.pl Produkty Czy zielone banany są zdrowsze od żółtych?
canva/vachiraphan's Images

Czy zielone banany są zdrowsze od żółtych?

14 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Banany są jednymi z najpopularniejszych owoców na świecie. Są dostępne przez cały rok, doskonałe na przekąskę, a także jako dodatek do ciast i deserów. Cenimy je za smak, delikatność i pożywność. W sklepach można kupić owoce o różnym stopniu dojrzałości. Czy zielone banany są zdrowsze od żółtych? Już wyjaśniamy tę kwestię.

Banany, choć należą do owoców, potrafią doskonale nasycić. Zawierają bowiem sporo skrobi i cukru. Poza tym stanowią doskonałe źródło potasu obniżającego ciśnienie krwi, a także witamin A, C, E i K. Banany pobudzają też wydzielanie śluzu działającego ochronnie na ścianki żołądka, dlatego warto je jeść przy problemach z układem pokarmowym.

Czy zielone banany są zdrowsze od żółtych?

Choć większość osób najczęściej wybiera żółte banany, to te zielone również są jadalne. Jedne i drugie różnią się wyglądem, smakiem i stopniem dojrzałości, ale też zawartością składników odżywczych.

Zielone banany są twardsze i bardziej cierpkie w smaku od żółtych. Niedojrzałe banany zawierają też oporną skrobię, na którą nie działają enzymy trawienne. Stanowi ona 80 proc. miąższu banana. Takie banany są mniej tuczące, więc sprawdzą się w dietach odchudzających. Mają też niższy niż żółte indeks glikemiczny. Mogą więc po nie sięgać cukrzycy, bo nie będą się narażać na gwałtowny skok poziomu cukru we krwi.

Zawarty w nich rozpuszczalny błonnik obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Skrobia oporna stanowi też dobrą pożywkę dla pozytywnych bakterii zasiedlających nasze jelita. Zielone banany korzystnie więc wpływają na układ pokarmowy. Jednak ponieważ są trudniej strawne, u niektórych osób mogą powodować wzdęcia i zaparcia.

Żółte, dojrzałe banany zawierają tylko 1 procent skrobi. Pozostała jej część w wyniku dojrzewania, zamienia się w cukier, czyli sacharozę, fruktozę i glukozę. Z tego powodu żółte banany są słodsze w smaku. Mają też miękki miąższ, są lżejstrawne i potrafią szybko dodać nam energii.

Wybierz, te, które lepiej ci służą

Zielone i żółte banany mają więc swoje zalety i wady. Każdy z nas musi więc sam ocenić, które będą dla niego zdrowsze.

Jeśli więc liczycie kalorie i macie wysoki poziom cukru we krwi, wybierajcie niedojrzałe banany. Gdy zaś powinniście stosować lekkostrawną dietę, żółte banany będą dla was odpowiedniejsze.

Jeśli zaś chcecie maksymalnie skorzystać z dobrodziejstw bananów, wybierzcie te średnio dojrzałe. Mają one jednolicie żółtą skórkę, ich końcówki mogą być zielonkawe.

W naszym serwisie znajdziecie przepisy na przysmaki z bananami. Sprawdźcie, jak przygotować bananowy omlet , a także, jak zrobić chlebek bananowy .

sportowiec jedzący banana
sportowiec jedzący banana

Źródło zdjęcia: canva/ciricvelibor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: msn.com, zdrowie.radiozet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy