Aksamitne i aromatyczne naleśniki budyniowe
Delikatne i lekkie naleśniki są marzeniem wielu smakoszy. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy, że po połączeniu składników, odstawimy ciasto na pół godziny. Po tym czasie wystarczy delikatnie rozcieńczyć je wodą, by uzyskać idealną konsystencję. Wypróbujcie ten patent koniecznie.
Sekretem udanego ciasta naleśnikowego jest sposób jego przyrządzenia. Odstawienie go po zmieszaniu wszystkich składników sprawi, że zawarty w mące gluten zacznie pracować, a masa nieco zgęstnieje. Możliwe nawet, że za bardzo — wtedy dobrze jest dodać trochę wody.
Przepis na wyśmienite naleśniki na budyniu
Składniki:
250 ml mleka
300 ml wody mineralnej
150 g mąki pszennej
2 duże jaja
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 × 40 g)
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski i delikatnie miksujemy. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem budyniowym. Mleko mieszamy z wodą. Do jaj dodajemy na zmianę mąkę z budyniem i wodę z mlekiem.
Każdorazowo pomiędzy wrzucanymi porcjami produktów zawartość miski mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec wlewamy olej i dokładnie miksujemy. Odstawiamy ciasto na około 30 minut.
Masę mieszamy. Dodajemy odrobinę wody, jeśli wyszła bardzo gęsta. Następnie przystępujemy do smażenia. Najlepiej zrobić to bez tłuszczu — dodaliśmy go już do masy. Gotowe naleśniki podajemy ze słodkimi dodatkami np. świeżymi owocami.
Po inne przepisy na smaczne naleśniki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule piszemy jak przygotować je bez dodatku jajek. Tutaj natomiast zdradzamy recepturę na ciasto z dodatkiem drożdży.
Źródło zdjęcia: canva/alleksana
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wypiekibeaty