Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Czym różnią się borówki od wilczych jagód?
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:07

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Wilcze jagody
Hans, pixabay

Obecnie panuje sezon na jagody, dlatego wiele osób zajada się świeżymi borówkami. Wybierając się do lasu, trzeba jednak uważać, aby nie pomylić ich z wilczą jagodą. Już 2 małe sztuki po zjedzeniu mogą wywołać silne zatrucie.

Niekiedy będąc na spacerze w lesie, znajdujemy rejony, w których rośnie wiele krzewów obsypanych jagodami. Choć ogólnie niebezpiecznym pomysłem jest zrywanie ich i jedzenie, pewien gatunek jest szczególnie groźny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mowa oczywiście o wilczej jagodzie, która do złudzenia przypomina popularne borówki. Z uwagi na tę cechę i ich silną toksyczność, nie należy ich spożywać pod żadnym pozorem.

Wilcze jagody - dlaczego są niebezpieczne?

Cała roślina wilczej jagody jest trująca, zarówno korzenie, łodygi, liście, kwiaty czy owoce, zawierają silnie szkodliwe dla człowieka substancje - choć w owocach jest ich największa koncentracja.

Niezależnie od spożycia świeżych lub suszonych fragmentów rośliny, człowiek dozna uszczerbku na zdrowiu. Dawka śmiertelna wynosi 10-20 owoców dla osoby dorosłej, a dla dzieci 3-4 owoce.

Zastosowania wilczej jagody

Roślina ta może być jednak również wykorzystywana w lecznictwie. Preparaty z niej wykonane pomagają lub są wykorzystywane między innymi na:

  • problemy jelitowe

  • wrzody

  • zapalenie nerek

  • ból i zapalenie ucha

  • badania okulistyczne

  • problemy ze snem

  • napady padaczkowe

Wygląd wilczej jagody

Roślina ta jest krzewem o wysokości od 50 do 150 cm. Jego łodyga jest fioletowa, a iście są ciemnozielone, o jajowatym lub eliptycznym kształcie. Owoce są z kolei fioletowo-czarne i błyszczące na słońcu. Łatwo pomylić je z owocami borówki.

Wilcza jagoda
undefined

Źródło: canva.com/Beeldbewerking, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl; medme.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: