Czym różnią się borówki od wilczych jagód?
Obecnie panuje sezon na jagody, dlatego wiele osób zajada się świeżymi borówkami. Wybierając się do lasu, trzeba jednak uważać, aby nie pomylić ich z wilczą jagodą. Już 2 małe sztuki po zjedzeniu mogą wywołać silne zatrucie.
Niekiedy będąc na spacerze w lesie, znajdujemy rejony, w których rośnie wiele krzewów obsypanych jagodami. Choć ogólnie niebezpiecznym pomysłem jest zrywanie ich i jedzenie, pewien gatunek jest szczególnie groźny.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mowa oczywiście o wilczej jagodzie, która do złudzenia przypomina popularne borówki. Z uwagi na tę cechę i ich silną toksyczność, nie należy ich spożywać pod żadnym pozorem.
Wilcze jagody - dlaczego są niebezpieczne?
Cała roślina wilczej jagody jest trująca, zarówno korzenie, łodygi, liście, kwiaty czy owoce, zawierają silnie szkodliwe dla człowieka substancje - choć w owocach jest ich największa koncentracja.
Niezależnie od spożycia świeżych lub suszonych fragmentów rośliny, człowiek dozna uszczerbku na zdrowiu. Dawka śmiertelna wynosi 10-20 owoców dla osoby dorosłej, a dla dzieci 3-4 owoce.
Zastosowania wilczej jagody
Roślina ta może być jednak również wykorzystywana w lecznictwie. Preparaty z niej wykonane pomagają lub są wykorzystywane między innymi na:
problemy jelitowe
wrzody
zapalenie nerek
ból i zapalenie ucha
badania okulistyczne
problemy ze snem
napady padaczkowe
Wygląd wilczej jagody
Roślina ta jest krzewem o wysokości od 50 do 150 cm. Jego łodyga jest fioletowa, a iście są ciemnozielone, o jajowatym lub eliptycznym kształcie. Owoce są z kolei fioletowo-czarne i błyszczące na słońcu. Łatwo pomylić je z owocami borówki.
Źródło: canva.com/Beeldbewerking, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz
Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia
Źródło: kuchnia.wp.pl; medme.pl