Smakosze.pl
Wilcze jagody

Hans, pixabay

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

10 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Obecnie panuje sezon na jagody, dlatego wiele osób zajada się świeżymi borówkami. Wybierając się do lasu, trzeba jednak uważać, aby nie pomylić ich z wilczą jagodą. Już 2 małe sztuki po zjedzeniu mogą wywołać silne zatrucie.

Niekiedy będąc na spacerze w lesie, znajdujemy rejony, w których rośnie wiele krzewów obsypanych jagodami. Choć ogólnie niebezpiecznym pomysłem jest zrywanie ich i jedzenie, pewien gatunek jest szczególnie groźny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mowa oczywiście o wilczej jagodzie, która do złudzenia przypomina popularne borówki. Z uwagi na tę cechę i ich silną toksyczność, nie należy ich spożywać pod żadnym pozorem.

Wilcze jagody - dlaczego są niebezpieczne?

Cała roślina wilczej jagody jest trująca, zarówno korzenie, łodygi, liście, kwiaty czy owoce, zawierają silnie szkodliwe dla człowieka substancje - choć w owocach jest ich największa koncentracja.

Niezależnie od spożycia świeżych lub suszonych fragmentów rośliny, człowiek dozna uszczerbku na zdrowiu. Dawka śmiertelna wynosi 10-20 owoców dla osoby dorosłej, a dla dzieci 3-4 owoce.

Gołąbki

Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

CZYTAJ DALEJ

Zastosowania wilczej jagody

Roślina ta może być jednak również wykorzystywana w lecznictwie. Preparaty z niej wykonane pomagają lub są wykorzystywane między innymi na:

  • problemy jelitowe

  • wrzody

  • zapalenie nerek

  • ból i zapalenie ucha

  • badania okulistyczne

  • problemy ze snem

  • napady padaczkowe

Wygląd wilczej jagody

Roślina ta jest krzewem o wysokości od 50 do 150 cm. Jego łodyga jest fioletowa, a iście są ciemnozielone, o jajowatym lub eliptycznym kształcie. Owoce są z kolei fioletowo-czarne i błyszczące na słońcu. Łatwo pomylić je z owocami borówki.

Wilcza jagoda

Źródło: canva.com/Beeldbewerking, Getty Images Signature


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz

  • Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia

  • Cudowna zupa ogórkowa z zalewą z ogórków z kiszonych

Źródło: kuchnia.wp.pl; medme.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >

Dieta

Jakie produkty warto zjeść tuż przed pójściem spać?

Czytaj więcej >